Recenzie „Auslander” de Paul Dowswell

de | nov. 4, 2016 | Beletristică, Istorie, Recenzii cărți

auslander„Peter s-a gândit la căsuţa de păpuşi a Charlottei. Părea că mâna unui uriaş spulberase clădirile, împrăştiind pe stradă bunurile oamenilor.”

Un vechi proverb latinesc spune aşa: „Quis custodiet ipsos custodies?”- în traducere -„cine îi va păzi pe paznici?”

Oare cine va face asta pentru cei care nu se pot desprinde de amintirea trecutului, de bucuriile alături de mamă şi tată, despre a căror rememorare trebuie să folosească sau să înveţe să folosească sintagme precum „erau “, „îmi aduc aminte”, „el sau ea mergeau”. Pentru aceşti luptători viaţa este un ciudat „aluat” făcut din surprise neaşteptate, care pot schimba caracterul unui om radical, din greşeli, apariţia unor fiinţe care te determină să lupţi pentru o cauză nobilă.

Tocmai despre asta este şi cartea lui Paul Dowswell, „Auslander” şi despre cum un simplu om, sau mai bine spus un simplu copil, este nevoit să devină un păzitor al trecutului său pentru a putea lupta împotriva unui inamic macabru simbolizat de un decor funebru- nazismul.

Invazia trupelor germane în Polonia schimbă cu desăvârşire destinul lui Piotr, „renăscut” după ce trece prin mâinile germanilor sub numele de Peter: părinţii îi sunt ucişi, iar el este „internat” într-un orfelinat  din Varşovia. Dar naziştii văd în el un Volksdeutscher – un arian autentic, desprins parcă din afişele Tineretului Hitlerist, care trebuie revendicat de naţiunea germană.

Astfel, Piotr sau Peter, este primit în sânul unei familii din Berlin şi începe o nouă viaţă, privilegiată. Sedus inițial de mirajul invicibilităţii naziste, el descoperă însă în curând ororile de care este capabil regimul şi decide să îşi asume cel mai mare risc posibil în Berlinul anului 1943.

Ideologia  ilustrează o expoziţie colorată în nuanţele absurdului şi grotescului într-un „tablou”  care are în centru un damnat care încearcă să-şi umple golurile unei personalităţi incomplete şi nedefinite , prin regimul de exterminare al evreilor şi dorinţa lacomă de a fi un „dominus”.

Astfel, regimul nazist devine pentru Peter o alternativă  „second- hand” , care îl va determina să devină mai puternic, mai inventiv, să fie astras de ceea ce îi este interzis şi de cunoaşterea adevărului, iar la finalul întregii „călătorii” să se „înstrăineze” de tot ce ştia până în acel moment, să devină un „străin”.

Aşadar,  romanul lui Dowswell reuşeşte să transmită un mesaj destul de valoros, care poate deveni şi o lecţie: Dacă  rezişti, o să reuşeşti!

Titlu: AUSLANDER
Autor: Paul Dowswell
An apariție : 2016
Editura: BOOKLET FICTION
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2851

Alte recenzii de la Paul Dowswell:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas

Noaptea Diavolului continuă, chiar și după șase ani... În urmă cu șase ani, a avut loc evenimentul celebru din seara cunoscută sub numele de Noaptea Diavolului, dar acum Kai pare să-și fi pierdut interesul pentru Rika, iubita lui Michael, care a fost ținta atenției...

Recenzie “Minciuna” de Care Santos
Recenzie “Minciuna” de Care Santos

Care Santos a început să scrie de la vârsta de opt ani și a câștigat  prima competiţie literară la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor s-a aplecat asupra diferitelor genuri literare, a scris proză dar și versuri, publicând volume de poezie, povești, nuvele, romane....

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

0 0 votes
Article Rating
Ana-Alexandra Uță a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana-Alexandra Uță aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments