Recenzie “Azaleea roşie” de Anchee Min

Titlu: Azaleea Roşie
Autor: Anchee Min
An apariție : 2009
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 283
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Daniela Gîb
Publicată la 29.09.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie “Azaleea roşie” de Anchee Min
Acordă o notă

Azaleea roşie este o poveste a iubirii în vremurile comuniste în China în timpul Revoluţiei culturale, o poveste predominant tristă.

A te îndrăgosti este ceva atât de puternic, încât te face să uiţi aproape orice altceva, chiar şi de realizarea revoluţiei. În loc să vrei să lupţi şi să distrugi, vrei să-ţi găseşti pacea şi să faci din viaţă o sărbătoare continuă.

O poveste care devine şi mai şocantă prin faptul că este una autobiografică în mare măsură. Anchee Min este o autoare care îşi transpune în carte viaţa într-un mod captivant.

Min se naşte la Shanghai, China în 1957 crescută de mică după învăţăturile lui Mao Zedong şi Jiang Ching, îndoctrinată prin şcoală fără să i se dea măcar posibilitatea de a se gândi la o viaţă nesubordonată statului.

Este despărţită de familia sa şi dusă la Ferma Focul Roşu, aici va reuşi să-şi facă prieteni şi să cunoască o iubire interzisă nu doar de legile societăţii ci şi de cele ale moralei alături de Yan.

Simţeam cum mi sesepară mintea de trup.Mintea vroia să forţeze sosirea somnului, pe când trupul vroia să se revolte. Într-un fel, nu-mi doream să-mi dau seama de ce trupul meu vroia să se revolte. Eram fermecată până la extaz de un sentiment de pericol, o fierbinţeală, o vrajă.

Titlul cărţii vine de la un film în care va juca Min. Un rol ce o va auta să părăsească ferma şi îi va deschide noi orizonturi.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anchee Min.

Am învăţat să nu pun întrebări. Ştiam numai că ceea ce mi se întâmplă era prea important ca să pun întrebări. Urcam spre înălţimi. La o înălţime pe care familia mea nici măcar nu şi-o putea imagina.

Parcurgând cartea vei simţi tristeţe, revoltă şi uimire, mai ales dacă faci parte dintre cei pentru care regimul comunist îi este cunoscut doar din filme şi cărţi.

Lectură plăcută !!!

 

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.