Recenzie „Biografii necenzurate ale unor oameni celebri” de Will Cuppy

de | mart. 22, 2022 | Biografii, Cultură Generală, Non Fictiune, Recenzii cărți

Biografii necenzurate ale unor oameni celebri de Will Cuppy„Biografii necenzurate ale unor oameni celebri” de Will Cuppy este o carte de non-ficțiune pe care eu nu am citit-o, ci am ascultat-o. Este printre primele audiobookuri pe care le experimentez, dar recunosc că mi-a plăcut destul de mult.

Când nu poți citi efectiv o carte, a o asculta este la fel de bine, mai ales dacă ești un cititor pasionat ca mine. Iar audiobookul ăsta l-am ascultat mai mult în timp ce găteam, ce mâncam sau la plimbările mele pe jos. Este o experiență faină și câștigi astfel timp prețios pentru lectură, chiar dacă nu lecturând în mod tradițional.

„Biografii necenzurate ale unor oameni celebri” este, așa cum îi spune și titlul, o antologie de biografii ale unora dintre cele mai faimoase personalități ale tuturor timpurilor

Dar ce e mai grozav la ea pe lângă faptul că este un volum perfect de cultură generală, este limbajul atractiv și amuzant pe care îl folosește autorul.

De fapt, toată cartea este așa, la început și în final chiar și Will Cuppy primind partea lui de ironie în felul în care îi este descrisă viața și evoluția profesională. Se pare că autorul a murit chiar înainte să finalizeze acest volum. Și în plus, recunoașterea literară i-a venit abia după deces. Ceea ce să recunoaștem, s-a întâmplat majoritar cu autorii din trecut.

Totuși, chiar dacă autorul a decedat înainte să termine cartea, un prieten de-al său a completat manuscrisul ajutându-se de cele peste 15 000 de notițe despre personalități din toată lumea pe care Will Cuppy le-a cules de-a lungul anilor. Drept răspuns la munca sa titanică de documentare și pentru umorul său, volumul „Biografii necenzurate ale unor oameni celebri” a devenit bestseller la vremea lansării sale.

Păcat că asta s-a întâmplat după moartea autorului, care nu a fost mulțumit deloc când era în viață de felul în care îi era percepută munca. Acum însă, scrierea se află printre cărțile clasice de umor american, o recunoaștere de care scriitorul ar putea să fie mândru. Păcat însă că este vorba de o recunoaștere post-mortem a talentului său.

Cartea este o antologie ironică, dar foarte bine documentată despre viețile, domniile, capriciile și ciudățeniile unora dintre cei mai iluștri oameni ai tuturor timpurilor

Umoristul american Will Cuppy a făcut o treabă extrem de bună și de utilă adunând cele mai cunoscute personalități laolaltă. Demonstrând că și acestea sunt oameni și se comportă cel puțin în unele momente ca toți oamenii de rând.

Dacă vrei să afli picanterii despre împăratul Nero, despre Alexandru cel Mare, exotica Cleopatra, regii și reginele Marii Britanii sau despre vechii greci, citește sau ascultă cartea asta și te vei minuna și vei râde în același timp.

Este clar că fiind umorist, Cuppy nu ar fi putut crea biografii obișnuite, sobre. Dar tocmai asta îmi place la felul său de a scrie. Nu vei da peste portrete care ridică în slăvi oamenii mari ai lumii. Ci vei afla în alt mod, mai ironic, despre cei de care mulți se temeau sau pe care mulți îi venerau într-o vreme.

În plus, ce am aflat din carte și mi-a plăcut, astfel înțelegând mai bine și felul de a scrie al autorului, este viața sa bizară. O vreme, Will Cuppy a devenit un fel de pustnic modern, locuind pe o insulă de unul singur, într-o căsuță dărăpănată, neavând prea mult contact cu alți oameni, și văzându-și de scrisul său. De altfel, se pare că aceasta a și fost inspirația pentru prima sa colecție de eseuri „How to be a hermit”. 

Titlu: BIOGRAFII NECENZURATE ALE UNOR OAMENI CELEBRI
Autor: Will Cuppy
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 288
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3204

Alte recenzii de la Will Cuppy:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Satul copilăriei” de Ion C. Stancu
Recenzie ”Satul copilăriei” de Ion C. Stancu

Satul copilăriei de Ion C. Stancu este cartea care și-a ales cititorul. Am simțit chemarea imediat ce am văzut titlul. Alegere emoționantă și declanșatoare de amintiri  - din satul copilăriei mele, căci dorul de bunicii, care nu mai sunt, m-a lovit cu toată forța. Am...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 1 zi și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments