Recenzie “Brancusi si Duchamp, povestea unei prietenii-corespondenta” de Doina Lemny

by | Jul 30, 2019 | Artă și Design, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BRANCUSI SI DUCHAMP POVESTEA UNEI PRIETENII-CORESPONDENTA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Brâncuși & Duchamp, povestea unei prietenii-corespondență” este schimbul epistolar dintre sculptorul Constantin Brâncuși și prietenul sau , mecena în America, Marcel Duchamp. A apărut anul acesta la Editura Vremea, București într-o ediție prezentată de Doina Lemny.

Această corespondență este păstrată integral la Biblioteca Kandinsky de la Centrul Pompidou din Paris. Acolo se află și atelierul pictorului și o mulțime de documente privind viață și opera să.

Doina Lemny a făcut Facultatea de filologie la Iași. Este istoric de artă și muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou. Lucrarea să de doctorat poartă numele Mediul artistic și cultural în care a evoluat Constantin Brâncuși.

În acest context, lucrarea de față este salutară, reprezintă o corespondență inedită și vădește prietenia dintre cei doi artiști. Este o lucrare importantă pentru istoria artei.

Iata ce spune Doina Lemny despre Marcel Duchamp intr-un interviu pentru Observator cultural : “Se știe că el i-a deschis porțile pieței americane și că i-a organizat cele două retrospective, la Brummer Gallery din New York. Dar dincolo de acest mic cîștig, am descoperit o relație mult mai profundă, o prietenie sinceră și deschisă. Fără să fi făcut mari declarații privind opera lui Brâncuși, Duchamp îl admira profund. Venea la atelierul lui Brâncuși dintr-o nevoie de a se împrospăta, de a trăi momente de bucurie și simplitate.”

Toate scrisorile expediate de Marcel Duchamp că și ciornele lui Brâncuși au fost păstrate de sculptor în atelierul lui, însă Duchamp nu și-a păstrat corespondență.

Acești artiști sunt cunoscuți că firi discrete, ceea ce face că prietenia dintre ei să fie uitată, misterioasă. S-au cunoscut probabil la Salonul Independenților din 1912. Prima mărturie scrisă datează din 1914.

Un lucru inedit, intimii lui Brancusi isi ziceau intre ei Maurice: “Esti foarte bine. Cu adevarat nesofisticata. Solida si in stare de orice, suflet, inteligenta, asta trebuie si mai ales sa fii intotdeauna tu insati. Nici mai mult, nici mai putin. Sa stii cum sa cantaresti ce s-a facut, sa fii liber in gandire. Sa nu tii cont de doctrine, sa nu te lasi influentat de grupari. Sa te lasi condus de instinct si de mintea ta. Da, da, poti sa fii un adevarat Maurice.” (Lydie Ficher Sarazin-Levassor, Un echec matrimonial. Le coeur de la mariee mis a nu par son celibataire-meme, Dijon, Les Presses du reel, 2004)

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Doina Lemny

Duchamp a luptat pentru a face cunoscută opera lui Brâncuși peste ocean. În corespondență lor găsim detalii despre manevrarea pieselor, prețul de vânzare și colecționari, printre care vestitul Guggenheim.

Henri-Robert Marcel Duchamp a fost la rândul sau pictor, sculptor, jucător de șah și scriitor.

Un episod antologic petrecut la Salonul aviatiei. Duchamp ii spune lui Brancusi:” Gata, s-a terminat cu pictura, cine ar face ceva mai bun decat elicea asta? Ia zi, tu poti sa faci asa ceva?”. Brancusi va sculpta mai tarziu forme de pasari, pe care vama americana le va lua drept parti de aviatie si le va pune taxa de import, neatribuindu-le nicio valoare artistica. Duchamp il sfatuieste pe Brancusi sa le intenteze un proces.

Centrul Pompidou ofera si un premiu unui artist tanar , anual, premiu cu numele lui Duchamp.

Mi-a placut sa citesc si aforismele lui Brancusi.

” Eu nu mai sunt al cestei lumi: sunt departe de mine insumi, desprins de propriul meu trup-ma aflu printre lucrurile esentiale”

Titlu: Brancusi Si Duchamp Povestea Unei Prietenii-corespondenta
Autor: Doina Lemny
An apariție : 2019
Editura: VREMEA
Nr. Pagini: 103
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Publicată la 30.07.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Adriana Popa este redactor Booknation.ro de 837 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 100 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Popa aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments