Recenzie “Brancusi si Duchamp, povestea unei prietenii-corespondenta” de Doina Lemny

by | Jul 30, 2019 | Artă și Design, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BRANCUSI SI DUCHAMP POVESTEA UNEI PRIETENII-CORESPONDENTA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

“Brâncuși & Duchamp, povestea unei prietenii-corespondență” este schimbul epistolar dintre sculptorul Constantin Brâncuși și prietenul sau , mecena în America, Marcel Duchamp. A apărut anul acesta la Editura Vremea, București într-o ediție prezentată de Doina Lemny.

Această corespondență este păstrată integral la Biblioteca Kandinsky de la Centrul Pompidou din Paris. Acolo se află și atelierul pictorului și o mulțime de documente privind viață și opera să.

Doina Lemny a făcut Facultatea de filologie la Iași. Este istoric de artă și muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou. Lucrarea să de doctorat poartă numele Mediul artistic și cultural în care a evoluat Constantin Brâncuși.

În acest context, lucrarea de față este salutară, reprezintă o corespondență inedită și vădește prietenia dintre cei doi artiști. Este o lucrare importantă pentru istoria artei.

Iata ce spune Doina Lemny despre Marcel Duchamp intr-un interviu pentru Observator cultural : “Se știe că el i-a deschis porțile pieței americane și că i-a organizat cele două retrospective, la Brummer Gallery din New York. Dar dincolo de acest mic cîștig, am descoperit o relație mult mai profundă, o prietenie sinceră și deschisă. Fără să fi făcut mari declarații privind opera lui Brâncuși, Duchamp îl admira profund. Venea la atelierul lui Brâncuși dintr-o nevoie de a se împrospăta, de a trăi momente de bucurie și simplitate.”

Toate scrisorile expediate de Marcel Duchamp că și ciornele lui Brâncuși au fost păstrate de sculptor în atelierul lui, însă Duchamp nu și-a păstrat corespondență.

Acești artiști sunt cunoscuți că firi discrete, ceea ce face că prietenia dintre ei să fie uitată, misterioasă. S-au cunoscut probabil la Salonul Independenților din 1912. Prima mărturie scrisă datează din 1914.

Un lucru inedit, intimii lui Brancusi isi ziceau intre ei Maurice: “Esti foarte bine. Cu adevarat nesofisticata. Solida si in stare de orice, suflet, inteligenta, asta trebuie si mai ales sa fii intotdeauna tu insati. Nici mai mult, nici mai putin. Sa stii cum sa cantaresti ce s-a facut, sa fii liber in gandire. Sa nu tii cont de doctrine, sa nu te lasi influentat de grupari. Sa te lasi condus de instinct si de mintea ta. Da, da, poti sa fii un adevarat Maurice.” (Lydie Ficher Sarazin-Levassor, Un echec matrimonial. Le coeur de la mariee mis a nu par son celibataire-meme, Dijon, Les Presses du reel, 2004)

Duchamp a luptat pentru a face cunoscută opera lui Brâncuși peste ocean. În corespondență lor găsim detalii despre manevrarea pieselor, prețul de vânzare și colecționari, printre care vestitul Guggenheim.

Henri-Robert Marcel Duchamp a fost la rândul sau pictor, sculptor, jucător de șah și scriitor.

Un episod antologic petrecut la Salonul aviatiei. Duchamp ii spune lui Brancusi:” Gata, s-a terminat cu pictura, cine ar face ceva mai bun decat elicea asta? Ia zi, tu poti sa faci asa ceva?”. Brancusi va sculpta mai tarziu forme de pasari, pe care vama americana le va lua drept parti de aviatie si le va pune taxa de import, neatribuindu-le nicio valoare artistica. Duchamp il sfatuieste pe Brancusi sa le intenteze un proces.

Centrul Pompidou ofera si un premiu unui artist tanar , anual, premiu cu numele lui Duchamp.

Mi-a placut sa citesc si aforismele lui Brancusi.

” Eu nu mai sunt al cestei lumi: sunt departe de mine insumi, desprins de propriul meu trup-ma aflu printre lucrurile esentiale”

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții BRANCUSI SI DUCHAMP POVESTEA UNEI PRIETENII-CORESPONDENTA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Doina Lemny sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BRANCUSI SI DUCHAMP POVESTEA UNEI PRIETENII-CORESPONDENTA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Brancusi Si Duchamp Povestea Unei Prietenii-corespondenta
Autor: Doina Lemny
An apariție : 2019
Editura: VREMEA
Nr. Pagini: 103
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Publicată la 30.07.2019
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Fântânile tăcerii” de Ruta Sepetys

Recenzie “Fântânile tăcerii” de Ruta Sepetys

Ruta face treabă foarte bună când vine vorba de ficțiune istorică. E dedicată, e implicată, sapă adânc și scoate toată mizeria dosită la suprafață. Nu se dezminte nici în Fântânile Tăcerii, o carte dureroasă despre dictatura ce și-a așternut mantia sărăciei și terorii...

Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

Recenzie ”Elefantul a dispărut” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani. Romanele sale i-au adus numeroase premii, fiind nominalizat în repetate rânduri la premiul Nobel. Unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale Pădurea Norvegiană a fost ecranizat în...

Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

Recenzie „Fata cu cercel de perlă” de Tracy Chevalier

Tracy Chevalier povesteşte că, după primul roman scris, nu avea nici o idee despre ce subiect să abordeze pentru următorul roman. Într-o dimineaţă, s-a uitat mai atentă l-a posterul pe care-l avea în dormitor. Posterul reprezenta celebra pictură ”Fata cu cercel de...

0 0 vote
Article Rating
Adriana Popa este redactor Booknation.ro de 973 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments