Recenzie ”Vincent și Theo. Frații van Gogh” de Deborah Heiligman

de | nov. 23, 2021 | Artă și Design, Biografii, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VINCENT ȘI THEO. FRAȚII VAN GOGH ARE REDUCERE PE:

Vincent și Theo este o carte care prezintă mai mult decât două istorii de viață, prezintă relația dintre acestea, punctul comun – legătura dintre frați, în special, la maturitate.

Vincent și Theo Van Gogh au în comun mai mult decât ceea ce vine prin ereditate, au în comun iubirea față de artă, tendința spre suferință și recunoștința purtată unul față de celălalt. Deborah Heiligman, autoarea romanului, vorbește nu doar despre istoria familie Van Gogh, ci despre întregul context cultural în cadrul căruia ia formă geniul lui Vincent. Un rol important îl au prietenii celor doi frați care, deși apar treptat în viața lor, îi vor ajuta în carieră.

Vincent este spiritul creativ al familiei, dar care este susținut doar de fratele său. Dar spiritul creativ îi crează și probleme: resimte mult mai profund decât restul lumii situațiile din viață. Acesta este și motivul pentru care vor exista momente în care are atacuri de agresivitate, tinde și chiar reușește să se rănească.

Cu toate acestea, până ajunge să realizeze că arta este cea mai mare pasiune al lui, trece de la un domeniu la altul, se caută pe sine, trăiește unde și cum vrea și se află în conflict cu familia sa, rămasă acasă. Însă, așa cum reiese din titlul cărții, singurul cu care va menține o relație vie este fratele său, Theo.

Autoarea pune accentul pe relațiile familiale și nu numai, atât ale lui Vincent cât și ale lui Theo, relatează cum se manifestă, cum se simt în societate și cum, în ciuda tuturor momentelor și persoanelor, singura relație care rămâne constantă este cea dintre ei doi.

Cartea este o lectură relaxată, amănunțit structurată, cu titluri, subtitluri și imagini care fac referire la artă, pictură și, în mod special, la opera lui Vincent. Pentru a scrie acest roman, autoarea a citit corespondența celor doi, devenind un research foarte bine realizat.

Sunt clipe când nu-mi găsesc liniștea decât în certitudinea că nenorocirea nu mă va cruța nici pe mine.

Dincolo de ,,Noapte înstelată”, de picturile faimoase cu floarea-Soarelui și dincolo de povestea pictorului din Olanda care și-a tăiat urechea, între aceste pagini vei găsi un copil, un tânăr care se transformă. Devine un bărbat atât cu probleme uzuale cât și cu problemele unui geniu și care are două mari pasiuni: natura și pictura.

Totul vine ca o elogie la adresa iubirii fraterne și a recunoștinței reciproce. Ca o legătură care merge de la sprijin la capacitatea de a-l face pe celălat încrezător și ascultat. O relație autentică, reală, necondiționată, emoționantă și pe care o poți regăsi în multe cazuri, dar niciodată identică, niciodată la fel și niciuna precum cea dintre Theo și Vincent.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VINCENT ȘI THEO. FRAȚII VAN GOGH?

Vezi toată lista de cărți scrise de Deborah Heiligman sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VINCENT ȘI THEO. FRAȚII VAN GOGH CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Vincent și Theo. Frații Van Gogh
Autor: Deborah Heiligman
An apariție : 2019
Editura: ART
Nr. Pagini: 512
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 23.11.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Baraba” de Pär Lagerkvist

Recenzie „Baraba” de Pär Lagerkvist

Baraba este o cărticică de vreo 150 de pagini, scrisă în cel mai simplist mod posibil care, n-am înțeles de ce (⁉), dar i-a adus autorului premiul Nobel pentru literatură. Cine e Baraba cred că e genul de întrebare care nu are nevoie de un răspuns...În schimb, ce s-a...

Recenzie „Lasă vrăjeala” de Paul Melinte

Recenzie „Lasă vrăjeala” de Paul Melinte

"Lasă vrăjeala" de Paul Melinte este o carte de dezvoltare personală pe care mă bucur că am citit-o. Înainte nu prea eram fana acestui gen de cărți. Mi se păreau niște abureli scrise de oameni faimoși și bogați scornite pentru a face și mai mulți bani pe socoteala...

Recenzie „Loving Kate Beckett” de C.C. Monroe

Recenzie „Loving Kate Beckett” de C.C. Monroe

But Eric got her, and like only a true artist could, he destroyed her. C.C. Monroe este o scriitoare de origine americană care creionează povești de dragoste despre puterea iertării, dorința de salvare, sacrificiu și suflete pereche. Descoperind-o din pură întâmplare,...

5 1 vote
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1755 zile și a scris până acum 93 articole. Se află pe poziția 8 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments