Recenzie ”Patul Fridei” de Slavenka Drakulić

de | iul. 4, 2022 | Artă și Design, Beletristică, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PATUL FRIDEI ARE REDUCERE PE:

Nu sunt la prima întâlnire cu autoarea croată Slavenka Drakulić și cărțile ei ce urmăresc povești celebre de dragoste. Dora și Minotaurul a fost încântătoare, prea scurtă din păcate, dar magnific scrisă, o poveste de dragoste toxică, scrisă din perspectiva Dorei, cu un gust amar, de învins, plin de regrete, de judecăți de valoare târzii și zadarnice de care v-am povestit mai multe aici, editată tot de Editura PandoraM în colecția Anansi Contemporan.

Patul Fridei se concentrează pe emoțiile și gândurile intime ale artistei, aflată pe patul de suferință în ultima perioadă a vieții când, conștientă că nu mai are nicio șansă de a-și controla corpul și că a pierdut lupta cu demonul personal, nota în jurnal:

Sper că sfârșitul e plin de bucurie și mai sper să nu mă întorc niciodată.

Nu este prima poveste despre viața Fridei pe care o parcurg, personalitatea acestei femei excentrice m-a fascinat întotdeauna. Am citit Frida și culorile dragostei de Caroline Bernard, editată de Nemira, Cartea secretă a Fridei Kahlo scrisă de F.G. Haghenbeck și Frida Kahlo scrisă de Christina Burrus, apărută la editura Univers. Patul Fridei mi-a plăcut cel mai mult deoarece mi-a dat senzația că redă personalitatea artistei în modul cel mai apropiat de cel în care o percep eu. Frida Kahlo – luptătoarea pentru viață. Frida – stigmatizata. Frida – cea distrusă fizic. Frida – comunista îndrăgostită de o idee. Frida – feminista excentrică. Frida – umbra lui Diego. Copil rebel, liceeană teribilistă, militantă comunistă, indiancă tehuană, soție trădată, zeiță adorată, mamă fără copii, femeia care a sfidat moartea. Frida – 100% mexicană. Frida care și-a dorit să trăiască în ciuda tuturor problemelor de sănătate și în ciuda durerii permanente pe care a suportat-o toată viață pentru că de murit credea că oricine poate muri. De asemenea, titlul este perfect ales și foarte sugestiv, având în vedere că Frida și-a petrecut o mare parte din viață imobilizată la pat.

Frida Kahlo este un simbol și o legendă, este femeia care și-a pictat durerea în autoportrete și și-a ascuns-o în spatele zâmbetelor, a florilor și a sarcasmului în viața reală. Este femeia care s-a reconstruit de la zero pentru a aprinde inima unui bărbat, a singurului bărbat care a contat pentru ea și care niciodată n-a fost doar al ei. Frida a refuzat să se lase doborâtă de durere și suferință și a ales viața.

A fost deschizător de drumuri, genială și neînfricată din orice unghi ai privi-o. Cu toate că se considera slabă, cu toate că își reproșa că leagă prietenii cu amantele soțului său pentru a-i fi acestuia din urmă aproape, Frida n-a fost altfel decât puternică toată viața. Dacă n-ar fi fost, n-ar fi reușit să-și sfideze și învingă slăbiciunile propriului corp. A învins poliomielita, a învins un accident fatal și devastator. A reușit să iasă din umbra unui mare artist și să atragă luminile rampei pe propria persoană prin stilul extravagant și colorat. A depășit tristețea celor trei avorturi și a neputinței de a fi mamă. Frida, înainte de orice, a fost viață și originalitate. O latină cu inima fierbinte, bucățică ruptă din pământul patriei ei, plină de curaj și insolență, Frida a fost colosală. Și-a urmat pasiunea pentru pictură cu disperarea omului care se îneacă. Momentele dedicate picturii erau singurele momente când uita de durere, de corpul ei frânt, de trădări, dezamăgiri și amăgiri. A reușit să cucerească elita culturală și politică a vremii și i-au căzut toți la picioare fermecați: de la Picasso la Troțki, Frida a înnebunit generație după generație. Frida a avut sclipirea de genialitate și talentul înnăscut pentru a face inimile să vibreze. Și chiar dacă viața ei personală a fost un lung șir de eșecuri și trădări, profesional a realizat o performanță legendară. Și-a expus originalitatea fără teamă în tablouri, a mizat pe ea și a câștigat.

S-a încăpățânat să reziste, în ciuda durerilor înnebunitoare de spate, în ciuda piciorului care refuza circulația, în ciuda corsetelor incomode, în ciuda trădărilor, în ciuda dezamăgirilor. A simțit mereu că moartea îi era prea aproape, că o pândește și că ar fi fost o lașitate să se salveze prin sinucidere. Era o salvare lipsită de orizont. S-a întâlnit cu moartea de mică, nu mai constituia pentru ea o surpriză. Și-a dorit o viață ca un curcubeu. Și și-a desenat propriul curcubeu, un curcubeu care susține și azi, după un veac, legenda. Frida va deveni o emblemă a suferinței ascunse sub masca indolenței și curajului și își va transpune toată durerea în zeci de autoportrete ale femeii transformate în idol arogant, încruntat, insolent, dar adorat. Interesele ei vor fi adevărate paradoxuri și le va reda în picturile sale: viața și moartea, cruzimea și dragostea. Își definește imaginea exotică și senzuală cu un stil vestimentar bazat pe costumele tradiționale ale indiencelor tehuana (atât de admirate de Diego), cu nelipsitele sandale și rebozo mexicane, cu mărgele, talismane, cercei și inele, cu pieptănături complicate împletite superb cu flori colorate. Nu face artă, respiră artă.

Comparată cu suprarealiștii, Frida declară că ea nu-și pictează visele, doar realitatea. O realitate a durerii și a suferinței, a cruzimii și a violenței. Și-a inventat un stil propriu, dominat de sarcasm și aciditate, profund și crud ca amărăciunea vieții, sumbru și monstruos, cu mesaje șocante. Frida Kahlo este o poveste de viață dedicată feminismului, culturii mexicane și dragostei.

Ți-a plăcut recenzia cărții PATUL FRIDEI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Slavenka Drakulić

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PATUL FRIDEI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Patul Fridei
Autor: Slavenka Drakulić
Traducător: Octavia Nedelcu
An apariție : 2022
Editura: PANDORAM
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 9862

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1306 zile și a scris până acum 427 articole. Se află pe poziția 3 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments