Recenzie “Când pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

de | sept. 10, 2022 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA CÂND PIETRELE VORBESC ARE REDUCERE PE:

Criza bisericii în raport cu societatea civilă este principala problematică atinsă de către Baștovoi în această culegere de meditații. Biserica (și tot ce ține de ea) este analizată din perspectivă imagologică, deci din prisma imaginilor pe care și le-a creat de-a lungul anilor.

Autorul scoate în evidență felul în care este percepută la moment biserica de către majoritatea profanilor, încercând să evidențieze greșelile unor slujitori ai bisericii, revenind la sursa sa inițială, la Sfinții apostoli și predicatori pentru oferirea unor exemple mai bune de urmat.

Primul popas este făcut asupra bisericii “pusă față în față cu propria imagine”. Autorul nu întârzie să menționeze că schema administrativă a bisericii începe să capete aspectul unei corporații dornice să se lanseze pe o piață nouă.

Imaginea “preotului mândru și prost” nu este trecută cu vederea. Autorul subliniază că aceasta a apărut ca urmare a identificării preotului cu predicatorul. Și deși oricând se va găsi cineva mai citit și în stare să-l pună în încurcătură pe preot cu o întrebare mai complicată, totuși nimic nu dă dreptul preotului de a fi ignorant și necioplit.

O altă imagine ce ține de preot este cea de “sfânt dar neînvățat”. Îndemnul făcut aici este acela de a verifica tot ceea ce auzim, indiferent dacă ceea ce auzim este pus pe seama unui sfânt. Cred eu, o idee pertinentă.

Dacă îți place recenzia cărții CÂND PIETRELE VORBESC, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Savatie Baștovoi

Urmează “imaginea credincioșilor ca turmă impersonală.” Preotul nu este doar conducătorul obștii, ci și slujitorul ei. Ori, azi biserica pare a fi împărțită în două trepte, cea a preotului – înveșmântat în haine luminoase și coroane pe cap, văzut drept ceva sfânt, ceresc; și de altă parte îi vedem pe credincioși – umili și îmbrobodiți, deci muritori de rând. Mi-a plăcut ideea aceasta.

Atâta vreme cat iraționalitatea colectivă va fi lăudată de oficialii ecleziastici și ridicată la rang de virtute, dacă nu cumva de virtute absolută, nu se va putea vorbi de o redresare a “imaginii” Bisericii. Atâta vreme cat lașitatea și fățărnicia vor persista în adunarea credincioșilor sub pretextul “ascultării”, nu se va putea vorbi despre Ortodoxie decât cu sfiala și rușinea specifice.

Urmează “ascultarea”, un alt aspect care a alimentat întotdeauna verva criticilor bisericii. Ordinile nu se discută, dar se execută. Astfel, sub pretextul ascultării s-au comis multe nedreptăți și evenimente tragice. Autorul evidențiază că “ascultarea încetează acolo unde intervin nedreptate și minciuna, căci dragostea, despre care am spus că este condiția ascultării evanghelice, se bucură doar de adevăr.”

Ortodoxia, așa cum se afișează ea epocii moderne, pare să nu lase nici un loc de acțiune liberului arbitru, pe care orice om îl are din fire. Această impresie nu poate fi contrazisă nici de sistemul cazarmă al seminariilor teologice, nici de relația milițianistă superior-inferior, instaurată la nivelul clerului, de frica de a fi exclus din tagmă paralizează orice inițiativă sau opinie personală.

Continuă “tipurile de predicatori”: prorocii, apostolii, martirii, dascălii bisericii, exegeții și apologeții, făcătorii de minuni, monahii, nebunii pentru Hristos.

Este trecută sub lupă și predica în general, dar și tipurile de predică în particular: predica liturgică, predica ocazională, conferința, polemica, predica nonverbală.

Au fost și capitole pe care le-am considerat interpretări personale ale autorului, și cu care nu rezonez, mă refer la cele din final unde autorul vorbește despre o “propagandă ateistă”. Însă, per total cartea mi-a plăcut. Am descoperit aici multe idei pertinente izvorâte din observații obiective, care cred că ar fi de folos slujitorilor bisericii, dar și i-ar ajuta pe unii creștini să descopere Ortodoxia.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CÂND PIETRELE VORBESC CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: CÂND PIETRELE VORBESC
Autor: Savatie Baștovoi
An apariție : 2014
Editura: CATHISMA
Nr. Pagini: 168
Limba: Română
Gen Literar: Religie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3114

Alte recenzii de la Savatie Baștovoi:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 470 zile și a scris până acum 210 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments