În căutarea fericirii de Bertrand Russell este una dintre acele cărți fără pretenția de a fi extraordinară, dar presarătă, pe alocuri, cu idei surprinzătoare.
Bertrand Russell este unul dintre cei mai importanți filosofi britanici al secolului XX-lea. Pe lângă profesia de filosof, a fost și matematician și eseist. A scris numeroare lucrări despre subiecte sociale, politice, etice, antimilitaristice, pacifiste. A primit în anul 1950 Premiul Nobel pentru Literatură (dată fiind multitudinea de domenii atinse în lucrări).
Cartea În căutarea fericirii se dorește, încă de la început, a fi un simplu ghid, o altă perspectivă de a vedea ce anume ne face fericiți și ce nu.
Cartea este structurată în două părți mari, mai precis Cauzele nefericirii și Cauzele fericirii. În fiecare capitol Russell analizează câte un factor al uneia dintre cele două. Sunt abordate teme ca: invidia, competiția, plictisul, mania persecuției, pofta de viață, munca, familia, interesele impersonale etc.
Trebuie să menționez faptul că Bertrand Russell are o perspectivă asupra lumii, uneori, ușor diferită. Mi-a plăcut foarte mult să citesc punctul său de vedere, însă am remarcat clar, în anumite capitole, influența culturii britanice asupra lucrării sale. Unele capitole sunt parcă scrise privind printr-o lupă universală, altele sunt tipic britanice.
Totuși, acest lucru nu strică plăcerea lecturii. Fiind un promotor în multe domenii, perspectiva sa despre fericire și nefericire este în același timp simplă și profundă.
Personal, au fost câteva capitole care m-au surprins. Genul acela de wow care te pune serios pe gândit și te ajută să realizezi ce este important pentru tine.
Limbajul folosit este unul foarte simplu. În foarte puține momente ai sentimentul că această carte a fost scrisă de un filosof. Nu are acea complexitate în exprimare. Din contră, datorită acestui limbaj accesibil, este o carte foarte bună pentru a fi citită în timpul liber, când nu dorești să depui un efort suplimentar. Se citește repede și nu este voluminoasă.
Cartea, simplă și instructivă, nu este o lucrare elaborată despre cauzele nefericirii și fericirii omului. Dacă doriți să găsiți în ea multe date științifice, studii etc, nu este pentru voi.
Bertrand Russell a spus că:
Scopul meu e să ofer un leac nefericirii de care suferă zi de zi majoritatea din țările civilizate.
Pot spune că nu veți găsi chiar un leac, dar veți înțelege mai bine ce anume din viața voastră cauzează o parte din nefericire și pe ce trebuie pus accentul pentru a fi mai fericiți. Lectură plăcută vă doresc!
Articol pertinent. Dar traducerea cartii? Il priveaza pe Russell de multi neuroni!