Recenzie „În căutarea fericirii” de Bertrand Russell

by | Sep 10, 2015 | Filosofie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎN CĂUTAREA FERICIRII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

in-cautarea-fericirii_1_fullsizeÎn căutarea fericirii de Bertrand Russell este una dintre acele cărți fără pretenția de a fi extraordinară, dar presarătă, pe alocuri, cu idei surprinzătoare.

Bertrand Russell este unul dintre cei mai importanți filosofi britanici al secolului XX-lea. Pe lângă profesia de filosof, a fost și matematician și eseist. A scris numeroare lucrări despre subiecte sociale, politice, etice, antimilitaristice, pacifiste. A primit în anul 1950 Premiul Nobel pentru Literatură (dată fiind multitudinea de domenii atinse în lucrări).

Cartea În căutarea fericirii se dorește, încă de la început, a fi un simplu ghid, o altă perspectivă de a vedea ce anume ne face fericiți și ce nu.

Cartea este structurată în două părți mari, mai precis Cauzele nefericirii și Cauzele fericirii. În fiecare capitol Russell analizează câte un factor al uneia dintre cele două. Sunt abordate teme ca: invidia, competiția, plictisul, mania persecuției, pofta de viață, munca, familia, interesele impersonale etc.

Trebuie să menționez faptul că Bertrand Russell are o perspectivă asupra lumii, uneori, ușor diferită. Mi-a plăcut foarte mult să citesc punctul său de vedere, însă am remarcat clar, în anumite capitole, influența culturii britanice asupra lucrării sale. Unele capitole sunt parcă scrise privind printr-o lupă universală, altele sunt tipic britanice.

Totuși, acest lucru nu strică plăcerea lecturii. Fiind un promotor în multe domenii, perspectiva sa despre fericire și nefericire este în același timp simplă și profundă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Bertrand Russell

Personal, au fost câteva capitole care m-au surprins. Genul acela de wow care te pune serios pe gândit și te ajută să realizezi ce este important pentru tine.

Limbajul folosit este unul foarte simplu. În foarte puține momente ai sentimentul că această carte a fost scrisă de un filosof. Nu are acea complexitate în exprimare. Din contră, datorită acestui limbaj accesibil, este o carte foarte bună pentru a fi citită în timpul liber, când nu dorești să depui un efort suplimentar. Se citește repede și nu este voluminoasă.

Cartea, simplă și instructivă, nu este o lucrare elaborată despre cauzele nefericirii și fericirii omului. Dacă doriți să găsiți în ea multe date științifice, studii etc, nu este pentru voi.

Bertrand Russell a spus că:

Scopul meu e să ofer un leac nefericirii de care suferă zi de zi majoritatea din țările civilizate.

Pot spune că nu veți găsi chiar un leac, dar veți înțelege mai bine ce anume din viața voastră cauzează o parte din nefericire și pe ce trebuie pus accentul pentru a fi mai fericiți. Lectură plăcută vă doresc!

🔥 CARTEA ÎN CĂUTAREA FERICIRII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: În Căutarea Fericirii
Autor: Bertrand Russell
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.09.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Cartea este scrisă folosind un limbaj foarte accesibil. Se regăsesc atât diverse perspective asupra nefericirii și fericirii omului, cât și sfaturi despre cum să ne organizăm viața pentru a evita nefericirea.

Aspecte Negative:

Unele idei sunt puternic influențate de contextul socio-cultural al autorului (britanică), fiind uneori incompatibile cu mentalitatea altor culturi.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2026 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 42 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ben
Ben

Articol pertinent. Dar traducerea cartii? Il priveaza pe Russell de multi neuroni!