Recenzie „În căutarea fericirii” de Bertrand Russell

de | sept. 10, 2015 | Filosofie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎN CĂUTAREA FERICIRII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

in-cautarea-fericirii_1_fullsizeÎn căutarea fericirii de Bertrand Russell este una dintre acele cărți fără pretenția de a fi extraordinară, dar presarătă, pe alocuri, cu idei surprinzătoare.

Bertrand Russell este unul dintre cei mai importanți filosofi britanici al secolului XX-lea. Pe lângă profesia de filosof, a fost și matematician și eseist. A scris numeroare lucrări despre subiecte sociale, politice, etice, antimilitaristice, pacifiste. A primit în anul 1950 Premiul Nobel pentru Literatură (dată fiind multitudinea de domenii atinse în lucrări).

Cartea În căutarea fericirii se dorește, încă de la început, a fi un simplu ghid, o altă perspectivă de a vedea ce anume ne face fericiți și ce nu.

Cartea este structurată în două părți mari, mai precis Cauzele nefericirii și Cauzele fericirii. În fiecare capitol Russell analizează câte un factor al uneia dintre cele două. Sunt abordate teme ca: invidia, competiția, plictisul, mania persecuției, pofta de viață, munca, familia, interesele impersonale etc.

Trebuie să menționez faptul că Bertrand Russell are o perspectivă asupra lumii, uneori, ușor diferită. Mi-a plăcut foarte mult să citesc punctul său de vedere, însă am remarcat clar, în anumite capitole, influența culturii britanice asupra lucrării sale. Unele capitole sunt parcă scrise privind printr-o lupă universală, altele sunt tipic britanice.

Totuși, acest lucru nu strică plăcerea lecturii. Fiind un promotor în multe domenii, perspectiva sa despre fericire și nefericire este în același timp simplă și profundă.

Personal, au fost câteva capitole care m-au surprins. Genul acela de wow care te pune serios pe gândit și te ajută să realizezi ce este important pentru tine.

Limbajul folosit este unul foarte simplu. În foarte puține momente ai sentimentul că această carte a fost scrisă de un filosof. Nu are acea complexitate în exprimare. Din contră, datorită acestui limbaj accesibil, este o carte foarte bună pentru a fi citită în timpul liber, când nu dorești să depui un efort suplimentar. Se citește repede și nu este voluminoasă.

Cartea, simplă și instructivă, nu este o lucrare elaborată despre cauzele nefericirii și fericirii omului. Dacă doriți să găsiți în ea multe date științifice, studii etc, nu este pentru voi.

Bertrand Russell a spus că:

Scopul meu e să ofer un leac nefericirii de care suferă zi de zi majoritatea din țările civilizate.

Pot spune că nu veți găsi chiar un leac, dar veți înțelege mai bine ce anume din viața voastră cauzează o parte din nefericire și pe ce trebuie pus accentul pentru a fi mai fericiți. Lectură plăcută vă doresc!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ÎN CĂUTAREA FERICIRII?

Vezi toată lista de cărți scrise de Bertrand Russell sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ÎN CĂUTAREA FERICIRII CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: În Căutarea Fericirii
Autor: Bertrand Russell
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.09.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2497 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ben

Articol pertinent. Dar traducerea cartii? Il priveaza pe Russell de multi neuroni!