🔥 CARTEA CE ESTE UN COPIL? ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Întrebările fundamentale nu au nici răspunsuri simple, nici definitive. Iar încercarea de a înțelege semnificațiile lor generează un panopticum de întrebări conexe, dar și de sensuri noi, întotdeauna altele. Mizând tocmai pe această dezagregare a limitelor semantice, Beatrice Alemagna ne propune, prin intermediul cărții “Ce este un copil?” o lectură polivalentă. Aceasta explorează perspectiva unicitatății fiecărui copil, conturând totodată un mesaj dedicat „fiecărui adult care nu și-a uitat niciodată jucăria preferată”.

Dar ce înseamnă a fi copil în viziunea lui Beatrice Alemagna? Autoarea stabilește dintru-nceput că dezvoltarea lăuntrică, alături de cea fizică, determină unicitatea fiecăruia. Cu toate acestea, creșterea interioară nu poate fi cuantificată, nu poate fi cuprinsă în curbele de creștere corporală.

Mai mult decât atât, aceasta conturează chiar o paralelă între cele două feluri de a crește: deși mic, copilul este înzestrat cu o putere infinită a imaginației. Astfel, prin înălțimea ideilor sale, copilul poate dilata limitele spațio-temporale. „Copiii mai pot fi scunzi, plinuți, liniștiți sau înalți și gălăgioși”, ne mai spune Beatrice Alemagna. Diferiți în aparență și în modalitățile de manifestare, toți copiii trăiesc sentimente ca furia, supărarea sau bucuria. Toți, însă, au nevoie de dragoste și siguranță, de liniște și de atenție.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Beatrice Alemagna

Discursul narativ este construit din texte scurte, de mare profunzime, care cercetează valorile lui „a fi copil”, schițând totodată o antiteză cu condiția lui „a fi adult”. În sensul acesta, autoarea lasă impresia coexistenței a două lumi incompatibile. În cazul adulților și copiilor, preferințele și practicile cotidiene sunt diferite. Dar autoarea insistă, în principal, asupra dimensiunii interioare, provocându-le trăirile. Astfel, copilul este autentic, ludic, sincer, în timp ce adultul alege „să plângă în tăcere”, „să doarmă în întuneric”, autocenzurându-se continuu.

Există, însă, și adulți care aleg să nu îmbătrânească lăuntric. Aceștia își poartă bucuria și emoția de a înțelege „nesemnificativul” lucrurilor mărunte ca pe un secret dătător de vitalitate. Pe de altă parte, în ființa fiecărui copil stă prefigurată imaginea unui adult. E important, așadar, ca acesta să nu absoarbă „stările de nervozitate, ideile greșite și fricile altor oameni”. Cu alte cuvinte, păstrarea inocenței copilăriei depinde în mare măsură și de empatia cu care un copil este primit în lume.

Încercând să ofere un răspuns întrebării „ce este un copil?”, Beatrice Alemagna își așază lectorul în fața unui univers complex de sensuri. Copilul este încurajat să își asume cu bucurie statutul de „mică persoană”, trăind cu răbdare dragostea și siguranța care i se cuvin. Pentru adult, însă, cartea Ce este un copil? de Beatrice Alemagna este un îndemn la trăirea prezentului „așa cum o fac copiii”, la continua reîntoarcere la jucăria preferată.

🔥 CARTEA CE ESTE UN COPIL? ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Ce Este Un Copil?
Autor: Beatrice Alemagna
An apariție : 2018
Editura: CASA EDITORIALă SIGNATURA
Nr. Pagini: 38
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 4.03.2019
Nota recenzorului: 10/10

Avatar
Autor: Adela Ptr.
Redactor de 543 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Adela Ptr.