Coco Chanel, subiectul cărții de față, este, fără doar și poate, cea mai cunoscută couturieră a secolului. Lumea bună aude pentru prima dată de apa de parfum Chanel,  de stilul făcut cunoscut de ea sau de gențile originale în secolul al douăzecilea.

Bertrand Meyer-Stabley, jurnalist al revistei ,,Elle” și Lynda Maache, stilist și fashion expert care a lucrat pentru Chanel, rescriu povestea modei din secolul douăzeci, o poveste dublată de personalitatea marcantă a lui Coco.

,,Ea însăşi este un paradox: o couturieră care nu ştie să coasă aproape deloc.”

Casa de modă Chanel se situează pe Rue Cambon, locul de unde se dictează tendințele în modă. Ateliere de creație cos necontenit noi piese de îmbrăcăminte comode, în care femeile se pot mişca în voie. Acesta fiind și principiul couturierei, libertatea de a te mişca în siguranță.

Cartea tratează atât casa de modă cât și personalitatea puternică a creatoarei. Gabrielle Chanel, devenită Coco, reușește să creeze un stil propriu, original și versatil. Cocteau o numește ,,lebădă neagră”, întrucât creează mai mult decât o marcă. Ea creează un mit.

,,Lebăda neagră nu era gata să cânte. Coco îşi protejează supremaţia de orice atacuri şi o imortalizează în chip de taior adulat în cele patru colţuri ale lumii. În felul său, Chanel îmbracă istoria.”

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Bertrand Meyer-Stabley.

Biografia este împărțită în mai multe capitole ce cuprind concepția creatoarei asupra femeilor în general, asupra iubirii sau asupra banilor. Autoarele anexează, de asemenea, o colecție de interviuri marca Coco Chanel, lămurind aspecte importante.

Cele mai cunoscute creații rămân însă le petite robe noire (little black dress) și parfumul No.5.

În concluzie, caracterul dominat al lui Mademoiselle se reflectă în tot ceea ce face. Casa de modă Chanel reinterpretează vestimentaţia masculină şi o preface în cele mai şarmante piese de îmbrăcăminte ale femeilor.

P.S Cartea este redactată paralel de brandul Chanel.

Titlu: Chanel
Autor: Bertrand Meyer-Stabley
,
Lynda Maache
An apariție : 2018
Editura: BAROQUE BOOKS & ARTS
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 8.10.2018
Nota recenzorului: 6/10
Irina Fodor
Autor: Irina Fodor
Irina e Redactor Activ
Redactor de 1056 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Fodor