Recenzie „Chișinăul nostru Necunoscut”, de Iurie Colesnic

de | dec. 2, 2021 | Biografii, Istorie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA CHIȘINĂUL NOSTRU NECUNOSCUT ARE REDUCERE PE:

De la introducerea primelor menționări despre oraș, de la numirea acestuia – Capitală a Basarabiei în 1812, citim istoria lui minuțios până la marile personalități din toate domeniile existente de-a lungul celor 2 secole, cu întrerupere, de ocupație, la edificii și monumente, la muzee și cluburi, schimbări de denumiri, utilizare, la cimitire și urmași cu greutate, însă mai puțin cunoscuți, orașul în care m-am născut, a prins alt contur, culori, într-o carte plină de fotografii alb-negru. Iurie Colesnic a scris o carte-odă, dedicată micului nostru univers lipsit de liniște deja de 3 decenii.

Pentru iubitorii de o istorie mai deosebită, rămâne să deschideți paginile ei pentru a afla vine este cântărețul care a devenit primar de Chișinău, altul care a purtat nume de – Erou, despre neamul Gonota sau istoria ascunsă a Catedralei Nașterea Domnului. Volum inedit, scris cu suflet, muncă vizibil colosală, ții în mâini o cercetare grandioasă adunată în mai mult de 600 de pagini.

Des întâlnim cărți care au adunate file istorice atât de reci și lipsite de viață, încât te aruncă într-o stare anostă. Cea prezentată de domnul Colesnic este atât de bine sintetizată, captivantă, ai impresia că stai în fața unei biblioteci bestial de aranjată, cu grijă, nimic în plus, uiți de timp. Are o structură modernă, fotografii alese pe sprânceană, o comoară informațională. Este genul cela de carte datorită căreia te întrebi „de ce nu am citit eu cartea asta mai devreme?”.

Presupun că unii vor spune că fix această informație o pot găsi pe internet, well, poate, dar internetul nu generează suflet și dedicație, internetul nu cucerește cu aranjament special sau umanitate. Iurie Colesnic ne-a oferit o carte care emană valoare, dedicație, scrisă cu gândul la noi, să ne placă.
Pentru a petrece timpul diferit este nevoie doar de dorință și câteva minute serale pentru a cunoaște un altfel de Chișinău, unul care nu are microbuze din 1500, nu are oameni care distrug bunurile publice, fără inscripții indecente. Oferă-ți timp să te cunoști pe tine însuți, pentru că ce este istoria daca nu trecutul din care te-ai născut, ADN-ul conștiinței noastre!

Dacă îți place recenzia cărții CHIȘINĂUL NOSTRU NECUNOSCUT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Iurie Colesnic

Pandoră românească pentru un suflet curios!
Curiozități:
– 1812, numirea Chișinăului capitală a Basarabiei, cu implicarea lui M.G. Bănulescu-Bodoni, în oraș erau 7 biserici, populat preponderent de români.
– 1834, deja avea un proiect pentru restaurarea imaginii generale.
– Carol Schmidt, în 1878, preia primăria, iar în 10 ani apare apeductul, trotuarele pavate, tramvaiul cu cai etc.
– Electricitatea înlocuiește iluminatul cu gaz.
– Arhitectura cunoaște o ascensiune intensivă.
– 1941, căpitanul I.A. Muhin, împreună cu comandourile sale, a aruncat în aer 89 de clădiri din centrul Chișinăului (22iunie-22iulie).
Și astea sunt doar o mică parte din multitudinea de curiozități pe care o puteți găsi în carte!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CHIȘINĂUL NOSTRU NECUNOSCUT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Chișinăul Nostru Necunoscut
Autor: Iurie Colesnic
An apariție : 2015
Editura: CARTIER
Nr. Pagini: 632
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 592

Alte recenzii de la Iurie Colesnic:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 567 zile și a scris până acum 133 articole. Se află pe poziția 7 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments