Recenzie „Cold Mountain” de Charles Frazier

de | dec. 1, 2018 | Beletristică, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA COLD MOUNTAIN ARE REDUCERE PE:

cold mountain de charles frazierFiecare dintre cărțile bune pe care le-am citit la viața mea m-a îmbogățit printr-o lecție anume, printr-o poveste și printr-o istorie pe care o voi uita mai greu. Sau niciodată.

Așa am ajuns și să cred că lecturile cu adevărat de calitate nu au doar finaluri fericite. Nu acele finaluri pe care le dorim și le așteptăm cu toții, oricum. Așa este și cu cartea “Cold Mountain” scrisă de Charles Frazier.

Citind acest roman voluminos am intrat în pielea personajelor, am empatizat cu ele, mi-am dorit să fie fericite sau să scape din situații riscante

Am trăit totul părticică cu părticică și asta face, de fapt, o carte de calitate.

Personajele principale din această creație despre război, dragoste și supraviețuire sunt asemănătoare în anumite feluri cu personajele unei alte cărți celebre. Este vorba despre “Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell.

Cartea ni-i prezintă pe rând pe Inman, Ada și Ruby, cei trei oameni al căror destin se leagă. Ei provin din medii cât se poate de diferite, dar au aceleași idei despre război și supraviețuire.

Bineînțeles că pe fondul Războiului Civil din America, în ciuda piedicilor, a sărăciei și a foametei, se creează și o poveste de iubire între Inman și Ada. Dar dragostea asta a lor se trăiește și se consumă mai mult în gânduri și în vise. Asta deoarece iubiții se află la distanță unul de altul, încercând fiecare să se întărească doar prin simpla amintire a celuilalt.

Este și o poveste despre curaj, prietenie și supraviețuire. Personajul Ada se transformă dintr-o tânără mondenă într-o fermieră descurcăreață și cu o tărie de caracter de apreciat.

Pe fundalul războiului din America, cartea “Cold Mountain” de Charles Frazier ne prezintă două fire narative

Primul ne relatează pe o parte despre dezertarea și întoarcerea acasă pe căi lăturalnice a lui Inman. Și al doilea despre situația Adei care, ajutată de Ruby, va ajunge să stăpânească la fel de bine ca un bărbat treburile fermei și traiul într-un loc pustiu, în munte.

Romanul Cold Mountain mi-a amintit mult de cartea „Pe aripile vântului”. Dar mi-a plăcut și datorită simbolisticii, stărilor, poveștilor și faptelor înfățișate atât de pitoresc între paginile sale. Mai mult, evenimentele sunt inspirate din viața reală și asta, pentru mine, oferă unei lucrări o valoare și mai mare.

Într-adevăr, eu nu ‘gust’ atât de mult cărțile istorice. Dar aceasta este prea bine construită ca să nu îmi placă. În plus, creația abundă atât în narațiune, cât și în dialog, monolog și descriere.

Regiunea Cold Mountain în care trăiește Ada și la care se întoarce Inman este ca o metaforă la o viață mai bună. La un nou început care îți dă puteri indiferent de ce se întâmplă în jur sau s-a întâmplat.

Și probabil ai auzit și de existența filmului “Cold Mountain” ce a apărut în cinema în anul 2003. De altfel, actorii care joacă rolul personajelor în film, apar și pe coperta ediției citite de mine, de la Polirom.

Și pe lângă Nicole Kidman care este Ada, în rolul lui Inman îl vei vedea pe Jude Law. Rolul lui Ruby, ce ajunge prietena Adei, este dat actriței Renee Zellweger. Îți spun că după ce vei citi această carte impresionantă, trebuie să îi dai o șansă și filmului.

Ți-a plăcut recenzia cărții COLD MOUNTAIN?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Charles Frazier

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA COLD MOUNTAIN CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Cold Mountain
Autor: Charles Frazier
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 515
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 1.12.2018
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 444

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1324 zile și a scris până acum 334 articole. Se află pe poziția 4 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments