Recenzie: „Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski

de | dec. 17, 2019 | Beletristică, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

Crimă și pedeapsă de F.M. Dostoievski“Crimă și pedeapsă” este un roman clasic scris de F.M. Dostoievski, publicat inițial în anul 1866. Aceasta nu este prima carte citită de la marele scriitor rus. Însă este cea care m-a impresionat cel mai mult. Tot el a fost și creatorul operelor Frații Karamazov”, „Idiotul”, „Demonii”, „Însemnări din subterană”, „Jucătorul”, „Oameni sărmani”, „Amintiri din casa morților”, „Nopți albe”, „Omul dedublat”, „Adolescentul”, „Umiliți și obidiți” sau „Eternul soț”.

Dacă prima mea lectură de la Dostoievski a fost Demonii”, roman pe care l-am început, l-am abandonat și apoi am revenit la el, despre „Crimă și pedeapsă” pot spune că m-a prins de îndată

Inițial credeam că am în față o lectură greoaie, plină de filosofie și nume care mai de care mai încurcate, cu greu de reținut.

Dar citind prefața ediției de la Editura Corint am ajuns să înțeleg că ceea ce aveam să citesc nu era o carte menită să mă descurajeze. Ci din contra, o carte cu subiect psihologic la care se merită reflectat. În plus, tot din prefață am aflat și amănunte din viața autorului. Și despre modul în care au apărut pe rând romanele sale.

Volumul „Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski este una dintre operele cele mai mari ale literaturii universale

De asemenea, ca și alte câteva romane ale sale, acesta este inspirat din povestea de viață a autorului. Cu predilecție de anii petrecuți în închisoare.

Așadar, Dostoievski spune povestea lui Raskolnikov, un tânăr student sărac, dar foarte inteligent și milos. Personajul principal al romanului încearcă o luptă continuă în conștiința sa între bine și rău. El cugetă, filozofează și nu ezită a-și arăta gândurile cele mai intime chiar într-un articol de ziar.

El crede că este unul dintre oamenii aleși de pe acest pământ care are rolul unui Dumnezeu. Purtarea și ideile lui fiind justificate întrutotul datorită condiției superioare pe care crede că o deține. Raskolnikov se crede mai presus de lege. Crede că este îndreptățit să ucidă pentru a curma un rău ce aduce prejudicii umanității. Astfel omoară cu sânge rece o bătrână cămătăreasă, pe care o consideră rea, lacomă, de nici un folos pe acest pământ. Însă totodată, mai comite și o a doua crimă, nepremeditată, doar pentru a nu avea martori.

Studentul plănuiește din timp crima perfecta

Scopul îi este atât de a ucide pe cineva care nu va lipsi nimănui și care este rău prin natură. Cât și de a fura pentru continuarea educației sale.

Prin aceasta, „Crimă și pedeapsă” este unul dintre cele mai bune romane scrise vreodată. Reprezintă un studiu psihologic fin, cu dovezi, exemple și situații grăitoare. Dar conține și un caz terifiant de crimă plin de mistere, al cărui vinovat știe să se ascundă chiar sub ochii legii. Totodată, cartea poate fi considerată și un thriller cu detectivi. Cu un inculpat, cu polițiști pe urmele răufăcătorului, cu martori, dovezi. Dar și remușcări care vor aduce pe vinovat în fața justiției.

Romanul „Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski te poartă prin paginile sale într-o călătorie a descoperirii unui criminal. A unei minți tulburate. Îți expune însă în același timp sufletul și crezul unui om posedat atât de rău, cât și de bine. Un om care nu poate să scape de vina adânc înrădăcinată în conștiința sa, prin urmare dându-se singur în final pe mâna justiției. Asta demonstrând că nu poți ispăși o crimă, nu te poți ierta pe tine însuți, decât acceptând și îndurând reversul medaliei, pedeapsa.

Titlu: CRIMĂ ȘI PEDEAPSĂ
Autor: F.M. Dostoievski
An apariție : 2013
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 592
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 740

Alte recenzii de la F.M. Dostoievski:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 12 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments