Recenzie „cu Magellan in jurul lumii”, de Antonio Pigafetta

de | oct. 7, 2017 | Istorie, Jurnale, Recenzii cărți

Magellan este fără îndoială unul dintre cei mai mari exploratori pe care i-a avut omenirea vreodată, alături de Cristofor Columb și de Amerigo Vespucci. Este primul explorator european care a călătorit în jurul lumii, deși este oarecum impropiu spus, deoarece el a murit înainte să se termine călătoria.

Deși portughez de origine, Magellan a renunțat la cetățenie, scârbit fiind de concetățenii săi. Și-a pus serviciile în slujba regelui Spaniei, Carol Quintul și cu rol de căpitan general, a plecat la drum, cu cinci corăbii.

Scopul său? Să descopere o cale de acces prin Atlantic către ceea ce numeau atunci, Marea lui Balboa. Era de fapt vorba de Oceanul Pacific, denumit așa de Magellan, o dată pentru totdeauna.

cu Magellan în jurul lumii, cam asta și faci, te plimbi în jurul lumii. Cuvintele și descrierile din carte te și transpun în acea perioadă, pentru o experiență mult mai apropiată de acele vremuri.

Cartea este împărțită în trei parți, prima conține relatările lui Antonio Pigafetta, urmează apoi Cartea de drum a unui pilot genovez și ultima parte, Narațiunea unui marinar portughez anonim. 

Este o carte foarte interesantă pentru pasionații de geografie dar nu numai și pentru fiecare dintre noi, în viața de zi cu zi.

În același timp, este o carte îngrozitoare pentru simplul motiv că relatează cu seninătate jafurile și crimele făcute în numele regelui și în numele credinței. Civilizația unora miroase foarte urât, pentru că se bazează pe sîngele altora și asta reiese foarte clar, din carte.

Aici găsești harta călătoriei sale, de când a plecat, pe unde s-a dus și cît a durat.

Titlu: CU MAGELLAN IN JURUL LUMII
Autor: Antonio Pigafetta
An apariție : 1962
Editura: STIINTIFICA
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1883

Alte recenzii de la Antonio Pigafetta:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Infra Sun a fost redactor Booknation.ro și a scris 17 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Infra Sun aici. Infra Sun are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments