Cum să cucerești un bărbat pe email, messenger și Facebook de Dan Rădoiu este o poveste și un manual, ambele în paginile aceleiași cărți mici, de buzunar. Încă nu-mi vine să cred că un român a putut scrie așa ceva: o carte de self help în stil american, ușor de citit în care povestea este scrisă atât de frumos încât nu mai poți lăsa cartea din mână deși somnul te trage de mânecă.
Eva este o femeie a cărei existență este marcată de tristețe și nefericire. Singură și fără speranță, îi scrie un mail Alexandrei, cea mai bună prietenă a sa, dar iîl va trimite unui oarecare Alexandru Stan. Vor începe să corespondeze destul de des și vor lega o prietenie în mediul virtual care se va transforma, pe zi ce trece, din amuzament în necesitate.
Discuțiile lor de început sunt timide, pline de politețuri și scuze repetate. Eva nu știe cum să-și repare greșeala, un străin îi aflase o bună parte din secrete și nu știe cum să îi vorbească, dar va descoperi că bărbatul nu are nici cea mai mică intenție să râdă de ea sau să o compătimească, ci vrea doar să o cunoască mai bine pentru că i-a lăsat impresia că este o femeie interesantă.
Vor urma un șir de mailuri care mai de care mai minuțios gândite și scrise conținând o mulțime de tehnici de persuasiune, de autosugestie. Toate tehnicile sunt explicate cu lux de amănunte fără să pară plictisitor ca vreun dicționar. Autorul a reușit să scrie într-un mod în care orice tertip psihologic să fie pe înțelesul tuturor, fără importanță având dacă a mai citit vreodată vreo carte de psihologie.
Câți dintre noi nu au încercat să-și găsească jumătatea în mediul online în această eră a vitezei? Nu mai avem timp de nimic, se observă până și în conversațiile pe care le purtăm, devenim seci, vagi și mereu pe fugă, eternul „Vorbim altă dată, nu am timp acum!” Exact ca într-o relație reală, în mediul offline, primele conversații au un mare impact. De ele decide dacă ne vom mai întâlni cu acea persoană și implicit dacă vom păstra legătura. Cuvintele au o forță decisivă la primele întâlniri, fie ele și online, primele discuții. De aceea fiecare dintre interlocutori își gândește de 10 ori ce are de gând să spună, ia fiecare propoziție în parte și îi disecă orice posibilă interpretare din partea celuilalt. Este un joc, o tactică și o strategie aici. Spui ceea ce crezi că îți va aduce rezultatul/ răspunsul dorit. Manipulare și persuasiune. Spui ceea ce crezi că îl va face pe celălalt să creadă x lucru despre tine. Efect de bumerang bine gândit și minciună frumos împachetată.
Toate tehnicile, principiile, sfaturile, exemplele pot fi folosite în orice conversație, nu numai cu un potențial partener. De exemplu, principiul rarității poate fi folosit la un interviu pentru job. Ce înseamnă asta? Că dacă spui unui om că deții sau faci un lucru pe care nu l-ai mai făcut până acum, deci ceva rar, acel om se va simți special și își va dori lucrul ăla.
Nu are rost să înșir aici principii după principii pentru că stric farmecul cărții.
Citiți și veți afla și învăța multe lucruri interesante și utile!
În plus veți recunoaște și vă veți putea feri de tehnicile folosite de alții în conversația cu voi și asta nu poate aduce decât beneficii.
