Recenzie ”Doctorul cel bun” de Damon Galgut

de | aug. 24, 2023 | Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DOCTORUL CEL BUN ARE REDUCERE PE:

Mi-am dorit tare mult să citesc cartea aceasta deoarece Promisiunea (despre care v-am povestit aici) a fost peste așteptări și peste medie. Damon Galgut, autorul acestei cărți care a câștigat Booker Prize în 2021, a crescut în Pretoria, Africa de Sud în perioada de apogeu a violenței regimului Apartheid și a mentalității creștine conservatoare la care face referire în multe dintre cărțile sale. Tendințele și doctrina acestuia sunt teme pe care le reia și de care este evident îngrijorat și marcat din copilărie. Analiza psihologică pe care o face personajelor sale este deosebită și foarte inteligent construită.

Contextul social și politic al epocii invită parcă la complot, trădare și abuz. Suntem în Africa de Sud (nu ni se spune cu exactitate zona) după desființarea sistemului Apartheid, într-o zonă rurală, slab populată și dezvoltată și urmărim destinele a doi medici ce practică într-un spital aproape abandonat. Unul dintre ei, Frank, este deja veteran și așteaptă de câțiva ani să preia conducerea spitalului, celălalt, Laurence, abia a sosit și pare decis să se implice activ și să îmbunătățească procedurile în spital. Discrepanța dintre cele două caractere este evidentă.

Între apatia lui Frank și entuziasmul lui Laurence situația devine conflictuală și generează tensiune pe fondul trădării și minciunilor. Lumea în care cei doi trăiesc este apatică și lipsită de posibilități reale. Speranțele pe care sfârșitul Apartheidului le-a insuflat aproape au dispărut din cauza deselor dezamăgiri și eșecuri. Laurence este un idealist, este convins că orice fapt mărunt poate pune lucrurile în mișcare, dar Frank, deja obișnuit cu rutina locului, a cunoscut de prea multe ori dezamăgirea ca să mai spere că s-ar putea schimba ceva. În ciuda eforturilor pe care noul venit le face, Frank nu se poate molipsi cu entuziasmul lui și noua prietenie își ratează parcursul de la început cu toate că cei doi sunt forțați zilnic de situație să socializeze. Ideile propuse de Laurence i se par inutile și imposibil de pus în practică lui Frank. El așteaptă ceva, dar nu știe exact ce anume și s-a resemnat cu situația în care se află considerându-se aproape fericit. Din posibili prieteni devin pe nesimțite dușmani, iar trădarea nu întârzie să apară.

Istoria satului, un avanpost al unei visate patrii bantu, condusă la un moment dat de un dictator negru a cărui legendă încă bântuie locul, a anulat orice șansă de dezvoltare, senzația de peisaj dezolant fiind foarte acută. Zona aceasta a fost cedată de guvernul alb băștinașilor, dar resursele sunt inexistente. Zvonuri despre activitatea frauduloasă a acestui fost dictator obligă autoritățile să trimită în zonă un detașament de soldați care au misiunea de a-l prinde. Comandantul acestui grup este omul care declanșează amintiri traumatizante din trecutul lui Frank și îl obligă pe aceasta să iasă din letargia lui obișnuită. Pe fondul tulburărilor politice și sociale, atât Frank (care se declară cunoscător al problemelor politice din zonă), cât și Laurence își dezvăluie ignoranța când violența explodează.

Dacă îți place recenzia cărții DOCTORUL CEL BUN, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Damon Galgut

Galgut construiește cele două personaje în antiteză, dinamica relațională dintre cei doi este favorabilă schimbărilor de atitudine și gândire, le analizează fiecare gând și acțiune atât de detaliat și din atâtea unghiuri încât n-ai cum să nu te întrebi: Cine este de fapt doctorul cel bun? Ce fel de calități și defecte morale caută să pună în lumină Galgut în această lume rasială blocată între schimbări obscure și fără sens?

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DOCTORUL CEL BUN CU REDUCERE DE PE:

Titlu: DOCTORUL CEL BUN
Autor: Damon Galgut
Traducător: Adriana Bădescu
An apariție : 2023
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1882

Alte recenzii de la Damon Galgut:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments