Recenzie “Eleganţa ariciului” de Muriel Barbery

by | Sep 22, 2017 | Beletristică, Cărți Premiate, Filosofie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ELEGANŢA ARICIULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Eleganţa ariciului este o carte filosofică care m-a cucerit de la primele rânduri, scrisă într-o manieră elevată, provocatoare pentru psihic şi încântătoare ca stil.

Bestseller internaţional, tradusă în douăzeci şi şapte de limbi i-a adus scriitoarei Mulier Barbery un loc în topul celor mai bine vânduţi autori ai anului 2007 la nivel internaţional.

Cartea este scrisă din perspectiva celor două eroine  Renée Miche o portăreasă de 54 de ani la o clădire în care locuiesc doar oameni bogaţi şi  Paloma Josse o elevă de 12 ani care locuieşte în aceeaşi clădire.

Sunt două firi nesociabile care încearcă să-şi ascundă inteligenţa din diferite motive, pasionate de citit şi de o analiză a lumii în care trăiesc, cele două personaje nu interacţionează până la un moment dat.

Când sunt angosată, mă retrag în refugiu, nu-i nevoie să călătoresc; cufundarea în sferele memoriei mele literare e de-ajuns. Căci ce distragere mai nobilă există, nu-i aşa, ce tovărăşie mai captivantă, ce transă mai delicioasă decât cea a literaturii?

Paloma plănuieşte să se sinucidă în ultima zi de şcoală considerând că nimeni nu o înţelege.

Dar dacă te temi de viitor este pentru că nu ştii să construieşti prezentul şi, când nu ştii să construieşti prezentul, te amăgeşti că vei putea s-o faci mâine şi te-ai dus pe copcă, fiindcă mâine sfârşeşte întotdeauna prin a deveni astăzi, nu-i aşa ?

Cele două eroine au o pasiune comună cultura japoneză, pasiune care le va uni atunci când în clădire se mută Kakuro Ozu. Acest triunghi format din cele trei personaje, le ajută să-şi decopere adevărata menire în profunzime.

Nu putem înceta să dorim, iar asta ne glorifică şi ne ucide. Dorinţa! Ea ne poartă şi ne crucifică, conducându-ne în fiecare zi pe câmpul de luptă unde în ajun am pierdut bătălia, dar care în lumina soarelui, ni se pare din nou un teren de cuceriri, ne face să construim, chiar dacă mâine vom muri, imperii sortite să ajungă praf şi pulbere, ca şi cum cunoaşterea căderii lor viitoare n-ar conta cât contează setea de a le edifica acum.

Vă invit să descoperiţi această carte profundă, o lectură pe care să o savuraţi în tihnă lăsându-te purtat în lumea celor doua personaje.

Lectură plăcută !!!

 

 

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ELEGANŢA ARICIULUI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Muriel Barbery sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ELEGANŢA ARICIULUI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Eleganţa Ariciului
Autor: Muriel Barbery
An apariție : 2009
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 22.09.2017
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Daniela este redactor Booknation.ro de 1418 zile și a scris până acum 98 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments