Recenzie „Eu și Marley” de John Grogan

de | aug. 31, 2021 | Biografii, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Eu și Marley de John GroganEu și Marley de John Grogan este un roman autobiografic pe care l-am îndrăgit foarte tare, mai ales că sunt o iubitoare de animale. Această carte este un must read pentru cei care adoră câinii sau chiar au unul acasă. Empatizezi cu naratorul, râzi și plângi alături de el și de labradorul Marley.

Fiind un roman autobiografic, așa cum am menționat mai sus, faptele relatate de autor sunt bazate pe experiența reală, ceea ce face ca lectura să fie emoționantă și să ajungă la sufletul cititorului. Este o poveste de familie și totul începe atunci când John și Jenny Grogan vor să „lucreze” la abilitățile lor de părinți, deși încă nu sunt pregătiți pentru un copil. Cei doi decid să adopte un câine, așa că Marley își face loc în familia lor și devine un membru în toată regula.

Marley e un labrador auriu foarte simpatic, doar că este atipic câinilor din rasa lui. Este foarte dificil și nu ascultă, motiv pentru care este dat afară de la școala de dresaj. Adoră oamenii și este gata să sară pe ei în secunda în care intră pe ușă. Crește mult prea repede și, de la puiul adorabil din prima zi, Marley ajunge la o greutate de peste 40 de kilograme, din moment ce mănâncă destul de des.

Labradorul din familia Grogan face numai probleme și reușește mereu să distrugă câte ceva. Furtunile sunt coșmarul lui și făcea dezastru atunci când auzea tunetele. În ciuda faptului că le face stăpânilor numai probleme, Marley este un câine loial, mereu cu cele mai bune intenții, gata să-și apere familia.

Cartea nu este structurată în părți, ci în capitole, acțiunea fiind liniară. Am trăit alături de Marley povestea lui încă de când John și Jenny au decis să adopte un patruped și până la final, atunci când bătrânețea l-a copleșit pe simpaticul labrador. Chiar și atunci când este un adult în toată regula, Marley nu poate renunța la obiceiurile lui și este tot un cățeluș pus pe pozne.

„Este oare posibil ca un cățel – orice cățel, dar în special unul nebun, sălbatic, incontrolabil ca al nostru – să le arate oamenilor ce este cu adevărat important în viață? Cred că e posibil. Loialitate. Curaj. Devotament. Simplitate. Bucurie. Și ne învață cum să distingem lucrurile care nu sunt deloc importante.”

Eu și Marley este o lectură amuzantă, dar și emoționantă, care te va face să-ți îndrăgești și mai mult animalul de companie sau să adopți unul. Nu voi da spoilere din finalul cărții, chiar dacă este unul pe care orice cititor îl poate anticipa. Atunci când adoptăm un câine, știm că trăiește mai puțin decât noi, ne asumăm acest lucru, dar nu vrem să acceptăm trecerea timpului. Asta se întâmplă și în cartea lui John Grogan, pe măsură ce Marley înaintează în vârstă și nu mai are acea mobilitate ca odinioară.

„Ne-am fi putut cumpăra un mic iaht cu toți banii pe care-i cheltuiserăm pe câinele nostru și pe toate lucrurile pe care le distrusese. Dar până la urmă, câte iahturi ar putea să te aștepte la intrare când te întorci acasă? Câte iahturi abia așteaptă să se urce în poala ta sau să se dea cu tine pe derdeluș, lingându-te pe față?”

Această carte ne demonstrează cât de multă fericire ne pot aduce lucrurile mici.

Chiar dacă Marley nu este tocmai cel mai cuminte câine, el încearcă să-și facă stăpânii fericiți și nu are deloc intenții rele. Nu degeaba se spune că este cel mai bun prieten al omului. Câinii sunt alături de noi în orice moment și ne iubesc necondiționat, nu te lasă să te plictisești sau să te întristezi.

Chiar dacă nu por vorbi, câinii ne învață lecții prețioase de viață, lecții pe care le păstrezi pentru totdeauna, chiar și când companionul tău nu va mai fi. Pentru că, din păcate, așa cum a scris și autorul, viața unui câine este mult mai scurtă, oricât ne-am dori să trăiască pentru totdeauna și să ne bucurăm de iubirea lui.

„Câinii nu judecă oamenii după culoarea pielii, religie sau clasă socială, ci după sufletele lor. Câinilor nu le pasă dacă ești sărac sau bogat, educat sau analfabet, deștept sau prost. Dacă le oferi inima ta, ți-o vor oferi și ei pe-a lor. E destul de simplu și totuși noi, oamenii, mult mai inteligenți și mai sofisticați, nu reușim mereu să distingem ce e cu adevărat important și ce nu.”

Cartea oferă detalii și despre viața lui John și Jenny Grogan. Cei doi soți învață să fie părinți cu ajutorul lui Marley, însă nu sunt lipsiți de greutăți. Jenny pierde o sarcină, dar bucuria celor doi este mare după ce familia se mărește cu trei copii, doi băieți și o fată, de care patrupedul s-a atașat rapid. Cât timp îl au pe Marley se mută de două ori, a doua oară fiind chiar în nordul Statelor Unite, departe de Florida.

Eu și Marley este o lectură care nu va dezamăgi pe nimeni.

Felul în care este relatată povestea soților Grogan și a lui Marley îl va cuceri pe cititor, iar povestea va stârni hohote de râs și lacrimi în egală măsură. Cartea te ajută să-ți îndrăgești și mai mult animalul de companie și să ai o altă perspectivă asupra vieții: timpul este limitat, așa că bucură-te de lucrurile mici și de oamenii dragi până nu este prea târziu.

„Nu mă gândisem vreodată la Marley ca la un model demn de urmat, dar cum stăteam acolo cu berea în mână, mi-am dat seama că el ar putea deține secretul unei vieți bune. Nu te opri, nu te uita înapoi, trăiește fiecare zi ca un adolescent plin de vână, curaj, curiozitate și poftă de joacă. Dacă încă mai crezi că ești un cățeluș, poate chiar ești unul, indiferent de ce spune calendarul.”

Cartea a fost ecranizată într-un film de excepție, „Marley & Me”, în 2008, cu Jennifer Aniston și Owen Wilson în rolurile principale. Am văzut filmul acum câțiva ani, pe vremea când nu știam că este adaptat după o carte. Nu doar o carte, ci o poveste reală. Filmul merită văzul, mai ales că surprinde multe aspecte importante ale cărții. În esență, filmul este o comedie, dar nu vei ajunge la final fără să te copleșească emoțiile.

„În ciuda tuturor neajunsurilor, a dezamăgirilor și a dorințelor neîmplinite, Marley ne-a făcut un dar gratuit, dar inestimabil. Ne-a învățat arta iubirii necondiționate. Cum să o dăruiești și cum să o accepți. Acolo unde există iubire necondiționată, toate celelalte lucruri se aranjează de la sine.”

Titlu: EU ȘI MARLEY
Autor: John Grogan
An apariție : 2019
Editura: ART
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2608

Alte recenzii de la John Grogan:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă a fost redactor Booknation.ro și a scris 126 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments