Recenzie – ,,Evanghelia după Isus Cristos” de José Saramago

de | ian. 18, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS ARE REDUCERE PE:

„Evanghelia după Isus Cristos” de José Saramago este o reinterpretare controversată, dar fascinantă a vieții Mântuitorului, publicată pentru prima oară în anul 1998.

Cartea are ca subiect viața lui Iisus povestită din perspectiva acestuia, de la concepție până la răstignire, focusându-se pe aspectul uman al povestirilor din Biblie și adăugând context unor părți mai ciudate din paginile acesteia, cum ar fi ostilitatea lui Isus față de Maria la nunta din Cana Galileii.

Să nu vă lăsați induși în eroare de titlu! Firul narativ favorizează încă din primele pagini o viziune mai sceptică și realistă, încălcând doctrina creștină conform căreia Maria a dat naștere ca virgină.

Cititorul va fi atras în lumea arhaică descrisă cu atenție și acuratețe de Saramago și va fi intrigat de concluzia pe care autorul o va trasa până la finalul romanului cu privire la  natura religiei creștine și a dumnezeului acesteia.

Încercând să ofere o repovestire cât mai completă a vieții lui Isus, naratorul își permite multe libertăți artistice în imaginarea copilăriei și tinereții lui Cristos, care deși sunt bine executate din punct de vedere literar, probabil ar incomoda orice bun-creștin.

Asta înseamnă că romanul este o eretic? Nu neapărat! José Saramago nu a scris cartea sa cu scopul de a întemeia o nouă credință, ci pentru a atrage atenția publicului cu privire la anumite probleme din doctrina creștină și pentru a oferi o nouă perspectivă asupra Noului Testament, în același mod în care cineva și-ar reimagina o poveste cu zeități grecești sau un basm clasic; pur și simplu din dragul de a crea un univers paralel cu niște personaje faimoase care in mintea autorului -acesta fiind ateu- sunt pur-fictive.

Narativul nu își pierde elementul fantastic; autorul nu încearcă să găsească explicații raționale și logice pentru miracolele făcute de Isus. Ateismul scrierii provine din viziunea scriitorului cu privire la Dumnezeul creștin, care este prezentat cu cinism, fără evlavia obișnuită a unui credincios.

Recomand această carte creștinilor mai excentrici, celor dispuși să citească despre un  univers alternativ bazat pe Biblie și celor care vor să înțeleagă mai bine viziunea ateilor asupra credinței creștine. ,,Evanghelia după Isus Cristos” de José Saramago este un roman captivant care merită citit.

Ți-a plăcut recenzia cărții EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de José Saramago

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Evanghelia După Isus Cristos
Autor: José Saramago
An apariție : 1998
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 420
Limba: Română
Gen Literar: Religie
Publicată la 18.01.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 18

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Recenzie „Femeia în alb” de Wilkie Collins

Femeia în alb este un roman clasic, publicat în 1860, semnat de Wilkie Collins care încă atrage mulți cititori feroce, fiind considerat un înaintaș al romanelor contemporane cu detectivi. Povestea lui Collins, un mistery romantic cu accente gotice, este apreciat la...

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Recenzie “Zborul albinelor” de Sofia Segovia

Trebuie să recunosc că nu am citit nicio recenzie până a începe această lectură, dar cumva deja aveam așteptări de la roman. Titlul și coperta cărții stârnește interesul. Am fost curioasă să aflu care este rolul albinelor în această poveste, dar și ce fac portocalele...

0 0 votes
Article Rating
Raluca Galiuc este redactor Booknation.ro de 131 zile și a scris până acum 8 articole. Se află pe poziția 38 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Raluca Galiuc aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments