Recenzie “Făptuitorii” de Guenter Lewy

de | oct. 26, 2022 | Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FĂPTUITORII ARE REDUCERE PE:

Guenter Lewy face un studiu amplu asupra Holocaustului. Dacă până acum în majoritatea cărților cu aceeași tematică îi aveam drept protagoniști pe Victimile Holocaustului, în această opera accentul este pus pe Asasinii lor. Desigur în comparație cu victimile, criminalii naziști nu au scris autobiografii în care să-și prezinte actele de cruzime. Din această cauză prea puține sunt cunoscute în legătură cu viața de după război ale criminalilor care au stat în spatele mașinăriei morții.

La baza cărții stau cele 929 dosare judiciare germane despre ucigașii naziști publicate de Universitatea din Amsterdam. De aici autorul a scos la rampă multe exemple dându-ne numele și faptele concrete ale acestora, inclusiv soarta lor ulterioară în Germania Democrată.

Mai întâi Lewy prezintă câteva date generale despre Holocaust, descriind apoi uciderile în masă. În următoarele capitole este prezentată și exemplificată acea slujbă în “Fabrica morții” și se face un portret detaliat al ucigașilor. Se efectuează o incursiune în modul de selectare a naziștilor, a psihanalizei lor, dar și acelor “piloni slabi” ai acestei fabrici care au refuzat să participe la omoruri. Vedem motivațiille și viziunile lor.

În penultimul capitolul, ne sunt prezentate câteva procese judiciare ale naziștilor inclusiv pedepsele suportate de acești monștri, majoritatea fiind niște erori judiciare. Ultimul capitol explică cum a fost posibil Holocaustul, din punctul de vedere al contextului istoric și al ideologiei naziste.

Probabil mai există studii sau relatări ale istoricilor privind viața criminalilor de război, eu însă nu am citit asemenea articole/cărți. Prin urmare mi-a fost interesant să citesc această carte și am găsit aici multe curiozități. Am rămas șocată de pedepsele prea blânde primite de către mulți dintre cei implicați în cea mai mare eroare umană și masacru care a marcat secolul trecut. În multe cazuri s-a estimat că cel implicat nu a fost decât un pilon care nu lua deciziile. Dor oare ar fi putut Hitler să-și pună în aplicare planul dacă nu avea susținători și executori ai ideilor lui malefice?! Răspunsul este cu siguranță unanim.

Dacă îți place recenzia cărții FĂPTUITORII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Guenter Lewy

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FĂPTUITORII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: FĂPTUITORII
Autor: Guenter Lewy
An apariție : 2017
Editura: OXFORD UNIVERSITY PRESS
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1899

Alte recenzii de la Guenter Lewy:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 471 zile și a scris până acum 210 articole. Se află pe poziția 6 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments