Recenzie Fenomenul Piteşti de Virgil Ierunca

de | apr. 18, 2017 | Istorie, Recenzii cărți

Nu sunt vinovat.

Atât… Aceste câteva simple cuvinte au rămas întipărite pe unul dintre zidurile închisorii de la Piteşti, şi probabil, adânc înrădăcinate în memoriile celor care au trecut pe acolo ca parte a cumplitului experiment.

Sunt cuvinte menite să le amintească acelora care au trăit lucruri greu de închipuit, că trecutul şi amintirile ce le-au fost fărâmiţate în mii şi mii de bucăţi încă nu au fost şterse complet din memorie, aşa cum ai şterge o pată neplăcută. Totuşi, unele pete rămân. Pentru totdeauna. Iar Fenomenul Piteşti reprezintă una dintre multele pete neacoperite ale perioadei comuniste din România.

O perioadă destul de reală pentru cei vechi… şi destul de ireală pentru cei noi, de după ’89.

„Dintre cei care au rămas la Piteşti, nimeni n-a putut ieşi cu mâinile curate.”

Virgil Ierunca, autorul cărţii, relatează poveştile şi chinurile deţinuţilor din Camera 4 Spital a închisorii, şi nu numai. O celulă care va deveni un iad pentru cei care vor fi transferaţi acolo între 1949 şi 1952.

Un experiment ce avea drept scop dezumanizarea individului şi anihilarea personalităţii prin torturarea sistematică a celor închişi şi condamnaţi, îndeosebi, pentru uneltire împotriva ordinii sociale. Iar aici intervine procesul de reeducare, prin diferite etape, al deţinuţilor. Oameni, tineri, studenţi, care din urma experienţelor au devenit… alţii. Şi care nu vor mai fi la fel. Victime care se transformă în călăi. Altă opţiune de a supravieţui nu exista. Desigur, valabilă pentru cei care voiau să trăiască.

„Din clipa în care cel torturat torturează la rândul lui, calitatea lui de victimă dispare. Nimeni nu va mai mărturisi, pentru că toţi au fost legaţi între ei prin tortură. Nu există vreun deţinut din timpul fenomenului Piteşti (în afară de cei care au murit sub tortură) care să nu fi săvârşit ce i se cerea, altfel nu putea scăpa. Or, în faza ultimă a reeducării i se cerea să-şi tortureze cel mai bun prieten.”

Metodele folosite în reeducarea şi formarea omului nou nu le voi detalia, deşi aş vrea. Cu toate că multe rânduri nu sunt plăcute din cauza celor descrise, consider că este o carte care merită citită, deoarece face parte din trecutul nostru. Iar trecutul nu trebuie uitat, oricât de pătat e! Tocmai pentru a evita repetarea lui.

De data asta nu o să vă urez o lectură plăcută…

Titlu: FENOMENUL PITEŞTI
Autor: Virgil Ierunca
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 96
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2204

Alte recenzii de la Virgil Ierunca:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments