Recenzie „Firul de argint” de Lluis-Anton Baulenas

de | mai 1, 2020 | Beletristică, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FIRUL DE ARGINT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Cartea ,,Firul de argint” a reprezentat prima mea interacțiune cu Biblioteca de cultură catalană și mă bucur atât de mult că am avut ocazia să o citesc. Scrisă de Lluis-Anton Baulenas și publicată de Editura Meronia în anul 2009, cartea cuprinde o poveste despre prietenie și dragoste în vremurile tulburi ale războiului civil din Barcelona.

Maria, Gregori și Pere sunt trei tineri care se întâlnesc în ziua în care împlinesc 18 ani, iar din acel moment devin de nedespărțit. Întreaga poveste se desfășoară sub formă de monologuri a celor trei personaje, dând astfel ocazia cititorului de a surprinde viziunea fiecăruia cu privire la situație.

Pere este prezentat ca fiind un personaj îndrăzneț care se desprinde de familie cu ușurință și își urmează propria cale cu o încăpățânare aproape molipsitoare. Am urmărit evoluția sa cu mult interes. Apariția Mariei și a lui Gregori în viața sa a reprezentat un punct de cotitură. Acest eveniment l-a determinat să facă anumite lucruri care mie, personal, mi s-au părut nedrepte.

Gregori este prezentat ca fiind un personaj introvertit, remarcându-se prin modul în care analizează lucrurile înainte de a lua o hotărâre. Este un adolescent marcat încă din copilărie de faptul că strămoșii săi au fost loviți de o boală a nebuniei spre înaintarea în vârstă. Părinții săi trăiau cu teama ca el să nu fi moștenit această boală. Am remarcat că e un personaj complex și în unele situații bipolar, dar evoluția sa în poveste a fost ușor de observat. Cred că a fost singurul personaj a cărei evoluție a fost atât de evidentă.

Maria este prezentată ca fiind un personaj cu foarte multă determinare. Marcată de statutul de orfană, Maria a fost obligată să își croiască drumul în viață de una singură. Prietenia cu Pere și Gregori a făcut-o să realizeze că există persoane pe care se poate baza, însă a și bulversat-o deoarece nu putea să facă diferența între prietenie și dragoste. I-am apreciat determinarea de a-și depăși condiția, dar am judecat-o pentru neasumarea sa în relația cu celelalte două personaje.

Legătura dintre cele trei personaje este asemănată de către autor cu un fir de argint al tinereții. Eu consider că ceea ce i-a legat pe cei trei a fost sentimentul pregnant de singurătate cu care fiecare dintre ei a copilărit. Apartenența la un grup în care să se simtă liberi și unici a fost dorința arzătoare a fiecăruia. Dorință care i-a unit dar i-a și dezbinat în același timp. O poveste pe cât de intensă, pe atât de frumoasă.

Pe măsură ce încep să se cunoască, băieții confundă prietenia față de Maria cu dragostea, astfel că gelozia nu întârzie să apară. Avem parte de răsturnări de situație, de trădări în dragoste dar și de un amalgam de emoții, în timp ce, pe fundal, războiul își urmează cursul istoric nestingherit.

La un moment dat, războiul devine al fiecăruia și se văd nevoiți să lupte singuri împotriva curentului.
Deznodământul rămâne să îl aflați voi, dar vă asigur că vă va surprinde, la fel cum m-a suprins și pe mine. Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții FIRUL DE ARGINT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Lluis-Anton Baulenas sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FIRUL DE ARGINT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Firul De Argint
Autor: Lluis-Anton Baulenas
An apariție : 2009
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 1.05.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Cartea face parte dintr-o colecție, Canongate Myth Series, care cuprinde 100 de nuvele scrise de scriitori din toată lumea cu diferite subiecte reinterpretate din diverse mitologii. Având ca personaje principale monștri sacri ai mitologiei, propune variante...

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

What makes a home a home? Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează...

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Nu sunt fan al autorilor japonezi contemporani, nu am găsit încă unul pe gustul meu, în schimb scriitoarele contemporane de la care am mai prins o carte mi-au plăcut. Pentru stilul franc, caustic și chiar grețos pe alocuri. Ce șanse are o femeie singură într-o...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 565 zile și a scris până acum 52 articole. Se află pe poziția 13 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments