Recenzie „Floarea deşertului” de Waris Dirie

de | feb. 27, 2019 | Biografii, Istorie, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FLOAREA DEŞERTULUI ARE REDUCERE PE:

O nomadă din Somalia devenită manechin pentru Revlon.

Ca femeie, e frustrant şi marcant să-ți imaginezi că unele dintre ororile descrise în această carte au loc în zilele noastre. Statisticile dezvăluie nişte cifre incredibile pentru secolul prezent, ce se vrea a fi civilizat. În peste 28 de țări africane, anual, milioane de fetițe, aproximativ şase mii zilnic, sunt supuse unor chinuri groaznice în numele credinței şi superstiției, practici ce de multe ori au ca finalitate moartea acestora. Mutilarea genitală a fetițelor este o practică veche şi des întâlnită la musulmani. Invocând credința, deşi nicăieri în Coran nu se face referire la o astfel de acțiune, bărbații, egoişti, ignoranți şi cruzi, cer circumcizia femeilor pentru a-şi asigura dominația şi proprietatea asupra acestora, pentru a fi siguri că sunt stăpânii sexuali absoluți ai soțiilor lor. Fetele necircumcise sunt considerate murdare şi nu sunt luate în calcul ca posibile soții. Rămase nemăritate sunt marginalizate şi privite ca inferioare, chiar şi de cele căsătorite, a căror viață oricum e un calvar. Mamele acceptă schingiuirea propriilor fete deoarece, în afara faptului că nu au nici un cuvânt de spus, sunt conştiente că e singura cale prin care vor fi măritate, piața căsătoriei apreciind virginele, în schimbul cărora tatăl este plătit în cămile.

Această operație se face cu obiecte nesterilizate, fără anestezie, în spații deschise, în jurul  vârstei de 5-6 ani. Durerea este cumplită, multe dintre fete nu supraviețuiesc, iar cele care o fac rămân cu probleme pentru toată viața. Procedura poate provoca sângerări severe și probleme urinare, chisturi, infecții, infertilitate, precum și complicații la naștere, nu mai deschid subiectul traumei psihice.

Fetelor li se taie organele genitale şi sunt cusute atât de strâmt încât şi urinarea este o corvoadă. Pentru aceste femei, raporturile sexuale sau ciclul menstrual sunt o tortură, iar naşterea un coşmar şi un mare risc.

Organele mele genitale erau sigilate ca un zid de cărămidă prin care nici un bărbat nu va putea pătrunde până în noaptea nunții, când soțul meu ori mă va spinteca cu un cuțit, ori va forța intrarea.

Este o măcelărire, sadism pur, mutilare pe viață. Barbaria nu se opreşte aici. Am rămas şocată să citesc că după naştere, femeia este cusută la loc cu ac şi ață ca o bucată de material, ca vaginul să rămână strâmt pentru soțul ei! Femeile acestea mutilate nasc singure în deşert, şi cele ce nu supraviețuiesc naşterii sunt considerate norocoase dacă trupurile le sunt găsite de soți înaintea hienelor şi a vulturilor. Ca şi cum ar fi vreo diferență între animale şi aceşti bărbați. Măcar animalele sunt motivate de foame.

Waris expune toate încercările prin care a trecut în mod obiectiv, fără să judece, fără să se victimizeze, fiind conştientă că tatăl şi mama sa sunt, de asemenea, victime ale unei educații şi indoctrinări eronate. Deşi, reuşeste să se integreze în lumea civilizată, nu-şi uita rădăcinile şi vede diferențele dintre cele doua medii pe care le-a experimentat. În ciuda confortului de care a beneficiat în civilizație, traiul simplu al nomazilor somalezi, cu tradiții învechite şi barbare, care i-au provocat durere şi suferință, i-a dezvoltat instinctul de supraviețuire, a învățat-o să aprecieze lucrurile simple, să înțeleagă că fericirea nu se bazează pe bunurile materiale şi a ajutat-o să devină o femeie puternică.

My mother named me after a miracle of nature: Waris means desert flower. The desert flower blooms in a barren environment where few living things can survive.

Waris este astăzi Ambasador Special al ONU şi luptă împotriva mutilării genitale, marele ei vis fiind ziua în care această practică va fi interzisă prin lege, nu numai în Somalia.

Aceasta nu este o ficțiune, e o autobiografie, este povestea unei fete născută şi crescută în deşertul din Somalia, într-o familie de nomazi, în spiritul unor tradiții vechi de secole, ruptă de orice formă de civilizație,  circumcisă la cinci ani şi obligată să fugă pentru a evita căsătoria cu un bărbat ce-i putea fi bunic. Este povestea unei supraviețuitoare, a unei luptătoare, a unei fete analfabete, singură pe lume, care a refuzat să mai fie o victimă şi a reuşit să atingă succesul, să-şi schimbe destinul şi să facă imposibilul să devină posibil.

Ți-a plăcut recenzia cărții FLOAREA DEŞERTULUI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Waris Dirie

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FLOAREA DEŞERTULUI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Floarea Deşertului
Autor: Waris Dirie
An apariție : 2016
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 27.02.2019
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 425

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Recenzie „Un strop de distrugere” de SCARLETT ST. CLAIR

Vi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte de care nu puteți să vă desprindeți? Și deși acea carte are unele pasaje care va enervează puțin, voi tot o citiți pentru că vă oferă un vibe addictive? Exact așa mi s-a întâmplat mie cu această serie, pe care am terminat-o...

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Recenzie „Oameni la pescuit” de Alina Şova

Buna cartea, cititori, oriunde v-aţi afla! Oameni la pescuit Nu asta suntem toţi la un moment dat? Oameni care pescuim. Vise. Dorinţe. Mici sau mari. Şi oameni. Îi pescuim pentru că îi vrem lânga noi. Îi pescuim conştient sau mai puţin conştient. Ce se întâmplă însă,...

Recenzie „Numele meu este altul” de Ramona Muller

Recenzie „Numele meu este altul” de Ramona Muller

Mi-am făcut o cafea tare. Am deschis larg geamul și am lăsat să intre aerul rece, îmbibat de aromele unei lungi ploi de vară. În casă e liniște și copila-mi doarme dusă. Este momentul perfect să-mi aleg o carte de pe raft și, pentru că am o stare de liniște lăuntrică,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1224 zile și a scris până acum 401 articole. Se află pe poziția 3 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments