Recenzie “Floarea deşertului” de Waris Dirie

by | Feb 27, 2019 | Biografii, Istorie, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA FLOAREA DEŞERTULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

O nomadă din Somalia devenită manechin pentru Revlon.

Ca femeie, e frustrant şi marcant să-ți imaginezi că unele dintre ororile descrise în această carte au loc în zilele noastre. Statisticile dezvăluie nişte cifre incredibile pentru secolul prezent, ce se vrea a fi civilizat. În peste 28 de țări africane, anual, milioane de fetițe, aproximativ şase mii zilnic, sunt supuse unor chinuri groaznice în numele credinței şi superstiției, practici ce de multe ori au ca finalitate moartea acestora. Mutilarea genitală a fetițelor este o practică veche şi des întâlnită la musulmani. Invocând credința, deşi nicăieri în Coran nu se face referire la o astfel de acțiune, bărbații, egoişti, ignoranți şi cruzi, cer circumcizia femeilor pentru a-şi asigura dominația şi proprietatea asupra acestora, pentru a fi siguri că sunt stăpânii sexuali absoluți ai soțiilor lor. Fetele necircumcise sunt considerate murdare şi nu sunt luate în calcul ca posibile soții. Rămase nemăritate sunt marginalizate şi privite ca inferioare, chiar şi de cele căsătorite, a căror viață oricum e un calvar. Mamele acceptă schingiuirea propriilor fete deoarece, în afara faptului că nu au nici un cuvânt de spus, sunt conştiente că e singura cale prin care vor fi măritate, piața căsătoriei apreciind virginele, în schimbul cărora tatăl este plătit în cămile.

Această operație se face cu obiecte nesterilizate, fără anestezie, în spații deschise, în jurul  vârstei de 5-6 ani. Durerea este cumplită, multe dintre fete nu supraviețuiesc, iar cele care o fac rămân cu probleme pentru toată viața. Procedura poate provoca sângerări severe și probleme urinare, chisturi, infecții, infertilitate, precum și complicații la naștere, nu mai deschid subiectul traumei psihice.

Fetelor li se taie organele genitale şi sunt cusute atât de strâmt încât şi urinarea este o corvoadă. Pentru aceste femei, raporturile sexuale sau ciclul menstrual sunt o tortură, iar naşterea un coşmar şi un mare risc.

Organele mele genitale erau sigilate ca un zid de cărămidă prin care nici un bărbat nu va putea pătrunde până în noaptea nunții, când soțul meu ori mă va spinteca cu un cuțit, ori va forța intrarea.

Este o măcelărire, sadism pur, mutilare pe viață. Barbaria nu se opreşte aici. Am rămas şocată să citesc că după naştere, femeia este cusută la loc cu ac şi ață ca o bucată de material, ca vaginul să rămână strâmt pentru soțul ei! Femeile acestea mutilate nasc singure în deşert, şi cele ce nu supraviețuiesc naşterii sunt considerate norocoase dacă trupurile le sunt găsite de soți înaintea hienelor şi a vulturilor. Ca şi cum ar fi vreo diferență între animale şi aceşti bărbați. Măcar animalele sunt motivate de foame.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Waris Dirie

Waris expune toate încercările prin care a trecut în mod obiectiv, fără să judece, fără să se victimizeze, fiind conştientă că tatăl şi mama sa sunt, de asemenea, victime ale unei educații şi indoctrinări eronate. Deşi, reuşeste să se integreze în lumea civilizată, nu-şi uita rădăcinile şi vede diferențele dintre cele doua medii pe care le-a experimentat. În ciuda confortului de care a beneficiat în civilizație, traiul simplu al nomazilor somalezi, cu tradiții învechite şi barbare, care i-au provocat durere şi suferință, i-a dezvoltat instinctul de supraviețuire, a învățat-o să aprecieze lucrurile simple, să înțeleagă că fericirea nu se bazează pe bunurile materiale şi a ajutat-o să devină o femeie puternică.

My mother named me after a miracle of nature: Waris means desert flower. The desert flower blooms in a barren environment where few living things can survive.

Waris este astăzi Ambasador Special al ONU şi luptă împotriva mutilării genitale, marele ei vis fiind ziua în care această practică va fi interzisă prin lege, nu numai în Somalia.

Aceasta nu este o ficțiune, e o autobiografie, este povestea unei fete născută şi crescută în deşertul din Somalia, într-o familie de nomazi, în spiritul unor tradiții vechi de secole, ruptă de orice formă de civilizație,  circumcisă la cinci ani şi obligată să fugă pentru a evita căsătoria cu un bărbat ce-i putea fi bunic. Este povestea unei supraviețuitoare, a unei luptătoare, a unei fete analfabete, singură pe lume, care a refuzat să mai fie o victimă şi a reuşit să atingă succesul, să-şi schimbe destinul şi să facă imposibilul să devină posibil.

🔥 CARTEA FLOAREA DEŞERTULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Floarea Deşertului
Autor: Waris Dirie
An apariție : 2016
Editura: METEOR PRESS
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Publicată la 27.02.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Dacă un cititor spune că nu a auzit de Sarah J. Maas, a terminat orice discuție cu mine. Cred că această autoare este de referință pentru YA și poveștile de dragoste cu un twist de fantasy, fiind extrem de pricepută în creionarea unei intrigi spectaculoase cu...

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Angela este redactor Booknation.ro de 570 zile și a scris până acum 83 articole. Se află pe poziția 15 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments