Recenzie Freud – O viață pentru timpul nostru de Peter Gay

Titlu: Freud - O Viață Pentru Timpul Nostru
Autor: Peter Gay
An apariție : 2012
Editura: Editura Trei
Nr. Pagini: 696
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Sergiu Telbisz
Publicată la 30.12.2014
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI FREUD - O VIAȚĂ PENTRU TIMPUL NOSTRU PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Freud,O viata pentru timpul nostru

Cu toții am auzit într-o măsură mai mică sau mai mare numele Sigmund Freud. Este una din personalitățile marcante în Psihologie. Opera vieții sale, psihanaliza, este un subiect care naște și în prezent multe dezbateri.

Dacă ești pasionat de psihologie există doar două opțiuni: fie “îți place Freud”, fie nu.

Ca și în multe alte domenii, în psihologie (care este un domeniu încă “tânăr” ) există mai multe tipuri de orientări. Psihanaliza este de orientare psiho-dinamică și indiferent ce se spune, fără câteva elemente de bază din aceasta, psihologia nu ar fi fost atât de performantă ca în prezent.

Indiferent dacă ești student la psihologie, psiholog, sau pur și simplu îți place să citești, cartea “Freud- O viață pentru timpul nostru” de Peter Gay este o lectură superbă.

Peter Gay nu încearcă să te convingă să îți placă Freud sau psihanaliza. El încearcă să îți povestească viața unui om care a fost permanent zbuciumat de întrebări existențiale, un om care a încercat și a reușit să creeze o nouă orientare științifică într-o societate sufocată de legi morale duse la extrem.

Începând cu primele pagini și până la sfârșit veți descoperi o viață de luptător, o personalitate care dincolo de controverse a luptat cu toți, chiar și cu el însuși și a biruit. Veți descoperi multe întâmplări relatate chiar de el sau prietenii săi datorită numeroaselor corespondențe păstrate până în prezent.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Peter Gay.

Cartea începe cu viața unui copil botezat Sigismund Freud care încă de atunci a fost înfometat pentru lectură. Părinții au fost ferm convinși că va ajunge un om mare. Crescut într-un mediu stimulat intelectual, cartea urmează firul vieții sale, de la primele zile în Universitate, la perioada când lucra în laborator, întâlnirea și prietenia cu Fliess, Breuer, primele sedințe ca psihoterapeut, elaborarea teoriilor sale, prietenia cu Marie Bonaparte, Lou Andreas-Salome, Carl Gustav Jung etc., viața din timpul Primului Război Mondial și exilul respectiv moartea sa în Anglia înainte de izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial.

Desigur acesta este doar un foarte mic rezumat. Bibliografia scrisă de Peter Gay este monumentală.

Recomand această carte tuturor acelora care doresc câteva grame de inspirație de la un om care a trecut prin toate obstacolele vieții, care doresc să vadă cum trăiau vienezii de la mijlocul secolului XIX și prima parte a secolului XX sau celor care vor să cunoască mai bine Psihanaliza și creatorul ei.

Nu este o simplă biografie, este o poveste cât se poate de reală.

“Cu aproape patru decenii în urmă, Freud îi scrisese lui Oskar Pfister, întrebând-se ce va face în ziua “în care gândurile vor înceta sau cuvintele nu vor veni?” Nu-și putea reprima un “fior legat de această posibilitate. De aceea, în ciuda resemnării în fața destinului care i se potrivește unui om onest, nu am decât o singură dorință stăruitoare, pe de-a întregul secretă: fără invaliditate, fără paralizarea puterilor din cauza suferințelor trupești. Să murim în armură, așa cum spunea Regele Macbeth”” – Peter Gay, “Freud- O viață pentru timpul nostru.”

ACUM GĂSEȘTI FREUD - O VIAȚĂ PENTRU TIMPUL NOSTRU PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

O excelentă frescă a societății vieneze de la mijlocul secolului XIX și prima parte a secolului XX. O carte motivatoare despre viața unui intelectual. Posibilitatea pentru psihologi de aprofundare a teoriei din spatele psihanalizei.

Aspecte Negative:

Unele pasaje sunt dificile de citit pentru un necunoscător a psihologiei. Necesită mult timp.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.