Recenzie Freud – O viață pentru timpul nostru de Peter Gay

de | dec. 30, 2014 | Biografii, Istorie, Memorii, Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA FREUD - O VIAȚĂ PENTRU TIMPUL NOSTRU ARE REDUCERE PE:

Freud,O viata pentru timpul nostru

Cu toții am auzit într-o măsură mai mică sau mai mare numele Sigmund Freud. Este una din personalitățile marcante în Psihologie. Opera vieții sale, psihanaliza, este un subiect care naște și în prezent multe dezbateri.

Dacă ești pasionat de psihologie există doar două opțiuni: fie „îți place Freud”, fie nu.

Ca și în multe alte domenii, în psihologie (care este un domeniu încă „tânăr” ) există mai multe tipuri de orientări. Psihanaliza este de orientare psiho-dinamică și indiferent ce se spune, fără câteva elemente de bază din aceasta, psihologia nu ar fi fost atât de performantă ca în prezent.

Dacă îți place recenzia cărții FREUD - O VIAȚĂ PENTRU TIMPUL NOSTRU, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Peter Gay

Indiferent dacă ești student la psihologie, psiholog, sau pur și simplu îți place să citești, cartea „Freud- O viață pentru timpul nostru” de Peter Gay este o lectură superbă.

Peter Gay nu încearcă să te convingă să îți placă Freud sau psihanaliza. El încearcă să îți povestească viața unui om care a fost permanent zbuciumat de întrebări existențiale, un om care a încercat și a reușit să creeze o nouă orientare științifică într-o societate sufocată de legi morale duse la extrem.

Începând cu primele pagini și până la sfârșit veți descoperi o viață de luptător, o personalitate care dincolo de controverse a luptat cu toți, chiar și cu el însuși și a biruit. Veți descoperi multe întâmplări relatate chiar de el sau prietenii săi datorită numeroaselor corespondențe păstrate până în prezent.

Cartea începe cu viața unui copil botezat Sigismund Freud care încă de atunci a fost înfometat pentru lectură. Părinții au fost ferm convinși că va ajunge un om mare. Crescut într-un mediu stimulat intelectual, cartea urmează firul vieții sale, de la primele zile în Universitate, la perioada când lucra în laborator, întâlnirea și prietenia cu Fliess, Breuer, primele sedințe ca psihoterapeut, elaborarea teoriilor sale, prietenia cu Marie Bonaparte, Lou Andreas-Salome, Carl Gustav Jung etc., viața din timpul Primului Război Mondial și exilul respectiv moartea sa în Anglia înainte de izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial.

Desigur acesta este doar un foarte mic rezumat. Bibliografia scrisă de Peter Gay este monumentală.

Recomand această carte tuturor acelora care doresc câteva grame de inspirație de la un om care a trecut prin toate obstacolele vieții, care doresc să vadă cum trăiau vienezii de la mijlocul secolului XIX și prima parte a secolului XX sau celor care vor să cunoască mai bine Psihanaliza și creatorul ei.

Nu este o simplă biografie, este o poveste cât se poate de reală.

„Cu aproape patru decenii în urmă, Freud îi scrisese lui Oskar Pfister, întrebând-se ce va face în ziua „în care gândurile vor înceta sau cuvintele nu vor veni?” Nu-și putea reprima un „fior legat de această posibilitate. De aceea, în ciuda resemnării în fața destinului care i se potrivește unui om onest, nu am decât o singură dorință stăruitoare, pe de-a întregul secretă: fără invaliditate, fără paralizarea puterilor din cauza suferințelor trupești. Să murim în armură, așa cum spunea Regele Macbeth”” – Peter Gay, „Freud- O viață pentru timpul nostru.”

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA FREUD - O VIAȚĂ PENTRU TIMPUL NOSTRU CU REDUCERE DE PE:

Titlu: FREUD - O VIAȚĂ PENTRU TIMPUL NOSTRU
Autor: Peter Gay
An apariție : 2012
Editura: TREI
Nr. Pagini: 696
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1847

Alte recenzii de la Peter Gay:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Recenzie ”Piatră și umbră” de Burhan Sönmez

Piatră și umbră ne poartă din trecut în prezent prin viața lui Alvo, un meșter de pietre funerare, crescut pe străzile orașului Mardin, aflat la granița cu Siria, un orfan, luat sub aripa sa de un alt meșter de la care învață arta de a sculpta piatra. Urmărindu-l pe...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz a fost redactor Booknation.ro și a scris 20 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments