Recenzie “Gândesc prea mult” de Christel Petitcollin

de | sept. 19, 2021 | Dezvoltare Personală, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA GÂNDESC PREA MULT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Christel Petitcollin este scriitoare, formator în comunicare și dezvoltare personală, iar cărțile ei au fost publicate în toată lumea. Cartea “Gândesc prea mult” îi are în centrul atenției pe cei diferiți, neînțeleși de semenii lor, care gândesc prea mult asupra oricărui subiect. Cartea explică acestă stare de fapt pornind de la faptul că majoritatea persoanelor, peste 70%, folosesc mai mult emisfera stângă, în timp ce numărul persoanelor care folosesc predominant emisfera dreaptă este, evident, mult mai mic.

Emisfera stângă este liniară, metodică , verbală și numerică, în timp ce creierul drept trăiește clipa prezentă. Se folosește de simțuri, de intuiție și chiar de instinct. Limbajul emisferei drepte a creierului este considerat analogic- compus din figuri, simboluri și metafore, este limbajul sintezelor, al totalității. … Este limbjul umorului, al asocierii de sunete, al ambiguității, al carambururilor și al ajocurilor de cuvinte, al confuziei între sensul literal și cel metaforic.

Datorită acestor diferențe fundamentale, oamenii gestionează diferit informațiile, abordează diferit situațiile.

Persoanele conduse de emisfera dreaptă au o gândire de tip arborescent, o idee conduce la alte zece, fiecare dintre acestea pot duce în direcții diferite, identificându-se un număr mare de soluții la o problemă. Procesul de analiză are loc repede, pare că soluția e simplă, că vine de la sine. De fapt, mintea macină în permanență câte ceva, important este să fie idei utile, productive, altfel acele persoane sunt amenințate de depresie. Creierul lor lucreză mai tot timpul, chiar și noaptea, fiindu-i greu să ia o pauză. Pentru a contracara efectele nocive ale lipsei de somn, autoarea recomandă reglarea nivelului de serotonică din organism, printr-o alimentație bazată pe proteine, făcând sport, implicarea în proiecte noi și aplicând metode potrivite de relaxare pentru gestionarea stresului.

Oamenii conduși de emisfera stângă, care se încadrează în norme, nu își pun la fel de multe întrebări, nu au îndoieli sau frământări existențiale. Ei se învinovățesc rar, și chiar și atunci când sunt necinstiți sau au greșit cu ceva caută tot felul de justificări, doar ca să scape nepedepsiți.

Emisfera stângă știe să numere, poate calcula, are instictul de proprietate, fiindcă își poate delimita teritoriul. Această atitudine îi șochează pe ceillalți, care sunt empatici și visează că toți oamenii sunt la fel.

Supradotații  – conduși de emisfera dreaptă, au o predispoziție propice influențării la nivel psihologic, sunt dornici de relații călduroase, nu îi sesizează pe manipulatori și le cad adesea în plasă.

Manipulatorii sunt siguri pe ei, imperturbabili și acuzatori. Supradotații se îndoiesc de ei, nu își susțin niciodată ferm punctul de vedere și au tendința să se pună sistematic sub semnul întrebării.

După ce explică toate aceste diferențe între cele două tipologii, autoarea vine cu sfaturi concrete pentru redobândirea integrității morale, a propriei identități. Pentru consolidarea stimei de sine recomandă renunțarea la ideea de perfecțiune și validarea reușitelor, indiferent dacă sunt mici sau mari. De asemenea, recomandă centrarea atenței pe propriile nevoi și eliminarea sabotorului interior – acel gând care critică și denigrează permanent.

Cartea, care se adresează în special persoanelor conduse de emisfera dreaptă, este presărată cu scurte exemple concrete care au darul de a-l ajuta pe cititor să înțeleagă mai bine conceptele pe care Christel Petitcollin le prezintă.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții GÂNDESC PREA MULT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Christel Petitcollin sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA GÂNDESC PREA MULT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Gândesc Prea Mult
Autor: Christel Petitcollin
An apariție : 2019
Editura: PHILOBIA
Nr. Pagini: 216
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 19.09.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 220 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 22 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments