Că tot vorbeam despre alte culturi mai devreme, cred că a sosit timpul să vă povestesc despre cartea mea preferată de luna asta pe care am primit-o tot de la partenerii noștri de la editura Corint. Harem. Lumea din spatele vălului de Alev Lytle Croutier e „ca o cutie cu bomboane de ciocolată foarte scumpe sau, mai degrabă, de Türk lokumu «rahat turcesc» parfumat” după cum remarcă cei de la Los Angeles Times.
E o invitație într-o călătorie aparte. O lume ruptă parcă din poveștile Șeherezadei se află în mâinile tale iar, pe măsură ce te afunzi în ea un văl mai dispare și, în cele din urmă, îi descoperi toate dedesupturile!
Deși se vrea o carte de istorie, Alev Lytle Croutier dă dovadă de un real talent de povestitoare. Îmbină cu măiestrie mărturii ale femeilor ce au trăit în haremuri, documente istorice, memorii și jurnale ale străinilor. Iar rezultatul este rafinat și complicat – o scriere demnă de vremurile descrise.
În carte găsim totul de la viața în haremul sultanului, la haremurile de oraș și culminând cu întâlnirea dintre Orient și Occident. Și aș putea spune că am învățat multe din cartea asta, ba chiar m-aș transforma și eu într-o povestitoare și v-aș ține treji chiar mai mult de o mie și una de nopți. Însă n-o s-o fac, nu vreau să stric misterul – vreau să vă invit pe voi să descoperiți această lume fascinantă cu sultani, sultane, eunuci, odalisce…
Harem. Lumea din spatele vălului unde totul e la superlativ: scriitura, informația, ilustrațiile care, deși în alb-negru, sunt fascinante!
Descoperiți o lume fascinantă! Dărâmați-i toate zidurile! Da, dărâmați-i zidurile – ce bine am formulat… în caz că nu știați turcii au un proverb care se potrivește foarte bine aici – Viețile noastre intime trebuie înconjurate cu ziduri. Proverbul acesta descrie perfect societatea otomană de-atunci. „Haremurile zideau femeile în sensul propriu. Istoricul Dursun Bey scria: «Dacă soarele nu ar fi fost femeie [șems, cuvântul care desemnează în limba turcă soarele, este de genul feminin în limba turcă], nici el nu ar fi putut pătrunde în harem»” (citat din carte)… Însă dacă veți citi cartea veți realiza că și soarelui îi era greu să sară zidurile haremului!
Cuvintele sunt de prisos… de cum o vezi înțelegi că e „o carte de o frumusețe care îți taie răsuflarea, cu o ilustrație somptuoasă și care, pe deasupra, este scrisă într-un stil plăcut și dulce ca o baclava” (Washington Post). Alev Lytle Croutier îi face Turciei sale natale un cadou de preț: îi povestește cea mai fascinantă parte a istoriei într-un mod splendid!
Harem. Lumea din spatele vălului e o carte de citit și recitit!