Recenzie „Hoțul de cărți” de Markus Zusak

de | nov. 27, 2018 | Beletristică, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA HOȚUL DE CĂRȚI ARE REDUCERE PE:

Hotul de carti de Markus ZusakDeși atât de multă lume a vorbit de ea, nu am putut nici eu să mă abțin să nu îi fac o recenzie uneia dintre cele mai frumoase și triste cărți citite în viața mea. Este vorba despre “Hoțul de cărți” de Markus Zusak. Ce m-a frapat însă mai tare este faptul că acest roman istoric a fost scris de un autor australian. Ciudat lucru având în vedere că acțiunea se petrece în Germania nazistă, pe timpul persecuțiilor evreilor.

Însă trecând peste asta și peste faptul că această creație are 568 de pagini, scriitura m-a impresionat profund. La fel ca și povestea personajelor, atmosfera apăsătoare, dar și curajul și bunătatea oamenilor, chiar și în timpuri de restriște.

Ceea ce mi s-a părut iarăși fascinant este felul în care este narată povestea hoțului de cărți sau mai bine zis a hoaței de cărți.

Totul este relatat cu sinceritate, lux de amănunte, dar nu fără blândețe, de Moartea însăși

Da, acea moarte cu coasa care a secerat milioane de vieți omenești în timpul Holocaustului, și de fapt în toate timpurile.

Dar cartea de față nu este despre Moartea ca personaj. Este despre moarte, dar și despre bătaia pentru viață, mai ales. În timp ce unii vor muri, alții vor supraviețui și vor deveni mai puternici. Am plâns citind cartea aceasta ca nicicând până acum. M-am bucurat din tot sufletul când personajele reușeau să înșele încă o dată o soartă rea. Și plângeam pe rupte când erau vizitate de Moartea care își făcea datoria și atât.

În principal, cartea “Hoțul de cărți” de Markus Zusak este despre Liesel Meminger

Ea este o micuță germancă ce încearcă să supraviețuiască printre străini. Asta după ce tatăl ei, un comunist, este luat de acasă iar fratele ei mai mic moare exact înainte ca cei doi copii să ajungă la părinții vitregi. Deși îi va fi greu la început, fetița se va acomoda cu situația. Va ajunge să îl iubească pe papa vitreg, pe Hans Hubermann, care o va ajuta să învețe să citească. Ba chiar și pe mama vitregă, Rosa, căreia chiar îi pasă de soarta micuței blonde cu ochi căprui.

Ea va reuși să cultive și prietenie în jurul ei. Cu vecinii de aceeași vârstă, cu oamenii mari și chiar cu un evreu ce va fi ascuns de familia Hubermann, departe de mâinile criminale ale naziștilor fanatici. Dar pentru ca acest roman se numește “Hoțul de cărți”, nu afli din el doar despre situația evreilor în Germania nazistă. Ci și despre plăcerea de a citi, dar mai presus de toate, plăcerea de a fura cărți.

Liesel Meminger va începe să fure prima ei carte odată cu înmormântarea fratelui ei

Această pradă nu este deloc captivantă pentru alții, dar pentru ea este o adevărată comoară. Și va ține cu dinții strânși de ea. La fel cum va face și cu restul de cărți ce îi vor ajunge în mâini. Pe căi fățise sau pe căi mai ocolite.

Fetița va începe să aibă o adevărată obsesie pentru cărți. Ea va face tot posibilul să ajungă în posesia celor mai multe dintre ele. Indiferent că le va fura dintr-un morman de lucrări fumegânde, de altfel arse pentru că sunt interzise. Direct din casa oamenilor sau din zăpadă, atunci când sunt pentru moment ascunse privirilor altora.

Nu contează ce cărți reușește să fure Liesel, important este să fie cărți. Și să le poată citi. În acest sens, papa Hans o va ajuta foarte mult pe micuța hoață să deslușească rând pe rând literele. Ca mai apoi să deslușească sensul cuvintelor din prăzile furate.

Însă această carte nu este doar despre moarte și cărți. Este de asemenea și despre prietenie sinceră și iubire

Liesel Meminger va ajunge să aprecieze timpul petrecut împreună cu Rudy Steiner, vecinul ei cam de aceeași vârstă cu ea. Ei vor forma un duo curajos care nu se va da în lături de la nimic pentru a crea clipe mai bune într-o lume de iad. În plus, ei vor avea aceleași concepții despre ce se întâmplă în țara lor. Vor urî pe naziști și vor încerca să fie de partea evreilor.

Mai mult decât atât, personajul Liesel, hoțul nostru de cărți, va încuraja o altă prietenie, mult mai tainică, cu evreul Max Vandenburg. Ei vor avea în comun coșmarurile, care nu le dau pace noaptea, pivnița în care vor citi și vor scrie, dar și plăcerea de a povesti și de a-și imagina o lume mai bună.

Ba chiar această prietenie dintre fetiță și tânăr va deveni mult mai mult în sufletul celor doi. Deoarece vor încerca să se regăsească unul pe altul în vremurile cele mai grele și după ce acestea vor trece în sfârșit.

Dar ce este mai trist este faptul că Moartea, cea care relatează totul, își va face din nou simțită prezența

Ea îi va lua din fața ta pe cei care vei ajunge să îi îndrăgești și să îți dorești să aibă un viitor mai luminos, după un trecut cât se poate de tulburător. Pentru a afla dacă Liesel, familia ei ‘de împrumut’, prietenii și Max vor supraviețui războiului, trebuie să citești cartea “Hoțul de cărți” de Markus Zusak cât mai curând.

Nimeni nu va reuși să îți inducă stările, sentimentele și scenele din povestea aceasta mai bine decât tu însuți. Pe mine romanul m-a impresionat teribil. Sfârșitul lui m-a lăsat cu un gol în suflet și cu respirația tăiată din cauza lacrimilor care nu mai încetau să curgă. Așadar, pregătește-te sufletește și fă-ți timp să îl cunoști pe micul hoț de cărți. Și nu uita că există și un film fenomenal cu același titlu apărut în anul 2013.

Ți-a plăcut recenzia cărții HOȚUL DE CĂRȚI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Markus Zusak

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA HOȚUL DE CĂRȚI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Hoțul De Cărți
Autor: Markus Zusak
An apariție : 2014
Editura: RAO
Nr. Pagini: 568
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 27.11.2018
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 744

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1324 zile și a scris până acum 334 articole. Se află pe poziția 4 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments