Recenzie “Huliganii” de Mircea Eliade

by | Oct 30, 2018 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA HULIGANII CU REDUCERE PE Cartepedia

“Simt însă că e ceva ultim, ceva adevărat, înapoia tuturor formelor și vieților” (…)” (pag.363)

Să scrii despre o carte care ți-a pătruns în suflet, în timp ce te afli încă sub influența ei, poate fi la fel de anevoios (și nebunesc?) ca încercarea de a-ți “ordona”  sau “îmblânzi” emoțiile în timp ce trăiești o mare dragoste…

Huliganii (1935) lui Mircea Eliade mi-a plăcut de la primele rânduri și am intuit aproape imediat că-mi va deveni una dintre cărțile preferate, la care voi reveni de-acum încolo, ori de câte ori voi simți nevoia de identificare;  am constatat încântată  și coincidența că de acum toamnele mele vor aduce cu ele încă o savoare aparte, alături de frunze uscate și crizanteme.

Huliganii care populează romanul sunt majoritatea intelectuali, firi temperamentale, complexe și complicate, în care dogoresc nerăbdarea specifică tinereții, pasiuni  arzătoare, o foame teribilă de împlinire și o nouă ordine.

Povestea întreagă a romanului se compune din multiple fire, misterios și adesea destul de întortocheat dirijate, iar numărul personajelor pare să tot crească mereu.

Cu fiecare capitol, noi personaje intervin, și o dată cu ele, poveștile lor, că într-o febră a existenței, o neliniște a simțurilor și a gândurilor, o căutare perpetuă a ceva nedefinit, “ceva ultim, ceva adevărat”…

Un fir aproape stingher, izolat, este iubirea lui Mitică pentru Marcela, acest personaj bizar, în care se întâlnesc parcă mai toate contradicțiile firii umane.

Petru Anicet (19) are un trecut dureros; familia, (de fapt ce a mai rămas din ea, după decesul tatălui și sinuciderea fratelui Pavel ) cândva bine situată social și finaciar, este acum sărăcită și se luptă să supraviețuiască mizeriei, într-o locuință din strada Mătăsari.

Angajându-se professor de pian al Anisoarei (16), Petru nimerește în sânul unei familii ciudate, de unde își va trage o nouă experiență amoroasă, generoasă în descoperiri și voluptăți, dar și o nouă tragedie.

Între framantarea de a-și realiza Ereticii, marea sa lucrare muzicală și orgoliul (nevoia, datoria morală) de a recâștiga statutul de altădată al familiei, trebuie să-și înfrunte fricile, să se decidă pentru compromisuri și să plătească prețul pentru consecințele acțiunilor sale…

Introducând în scenă un personaj după altul, autorul creează superbe dialoguri între ele, înfruntări de opinii și crezuri pe teme puternice, precum sensul vieții, etichetele și prejudecățile, dragostea, creația, idealurile, regulile, schimbările, etc.

Cinici și pasionali, proaspeți și tociți de uzura vieții, fecioare și prostituate – își găsesc, toți,  locul sub cerul imaginat de Mircea Eliade, unul în care sunt aproape banale gesturile extreme.

Inclus în ciclul Întoarcerea din Rai, care nu a fost finalizat însă, romanul Huliganii (a zecea carte a autorului) strălucește în creionarea intelectualității românești interbelice, care are de integrat schimbările societății, în schimbările personale, întrucât contemplarea, geniul creator și metafizica nu pot face abstracție prea mult de la așteptările familiei, de la nevoile primare de existență.

Citiți! Citiți Mircea Eliade! Citiți Huliganii!

NOTĂ: 10 / 10

ACUM GĂSEȘTI CARTEA HULIGANII CU REDUCERE PE Cartepedia

Titlu: Huliganii
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2008
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 376
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 30.10.2018
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

personaje complexe, dialoguri puternice, parfum de interbelic romanesc al anilor "30 cu ai sai minunati intelectuali

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1779 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 11 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments