Recenzie ,,Iliada” de Homer

Titlu: Iliada
Autor: Homer
An apariție : 2010
Editura: Corint Junior
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 7.11.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ,,Iliada” de Homer
2.3 (46.67%) 3 votes

Istoria povestită de Homer în Iliada reprezintă epopeea războiului dintre greci și troieni. Deși acesta durează 10 ani, Homer ilustrează în versurile sale doar ultimul an al războiului.

 Epopeea îi este atribuită lui Homer, un aed care colinda Grecia cu poveștile istorice sau mitice.

Titlu vine de la o altă denumire a Troiei, Ilion. Iliada conține 24 de cânturi.

La acel moment atât în Troia cât și în Grecia trăiau laolaltă oameni, zei și semizei. Din acest motiv, lupta este coordonată de cei mai puternici care își vor proteja favoriții.

Acțiunea începe cu mânia lui Ahile în legătură cu împărțirea prăzii de război, împărțire realizată de Agamemnon.

,,dar tu să-ți stăpânești marea ta mândrie, căci e mai bine să fi binevoitor și să te ferești de orice vrajbă! Atunci, și bătrânii, și tinerii te vor onora și mai mult.”

 Lupta finală se dă între Ahile, reprezentantul aheilor și Hector, care era reprezentantul neînfricat al  grecilor. Opera îi ilustrează pe cei doi viteji prin epitete adeseori antepuse.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Homer.

În timp ce Ahile era ,,arătos ca un zeu”, Hector este ,,încoifatul”. Cartea face referire și la zeii care locuiesc în Olimp și la puterile lor, dar și la cruzimea războinicilor.

,, Și iată-i acum, lance lângă lance, scut lângă scut, coif lângă coif, om lângă om; coamele de cal ce le împodobesc căștile se mișcă, ondulându-se ca un singur val. Mâinile ţin sulițele pregătite și înaintează repede și cu hotărâre, fremătând de nerăbdare să se arunce în bătălie.”

Epopeea dezvăluie fiecare pasaj al luptei într-un mod fabulos şi se axează atât pe planul terestru, al luptelor cât şi pe cel cosmic, prin intervenţile zeilor şi, în special, ale lui Zeus.

 ,, În zadar încearcă păstorii să alunge fiarele, degeaba asmut dulăii. Câinii doar latră aguatţi,dar se retrag înapoi, căci nu îndrăsnesc să se lupte cu jivinele.”

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.