Recenzie ”Iluminismul. O genealogie” de Dan Edelstein

de | aug. 18, 2021 | Filosofie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

Sunt adepta faptului că uneori trebuie să citim și cărți care ne-ar scoate din zona de confort. De exemplu, în cazul meu acestea sunt volumele de filosofie, de spiritualitate, volume în care este adunată mărturia celor mai importanți figuranți ai societății contemporane sau moderne. Totodată, îmi asum riscurile de a fi superficială în înțelegere, or aceste cărți necesită o pregătire educațională avansată și o deschidere aparte față de subiectele abordate. Una dintre marile mele descoperiri editoriale este volumul „Iluminismul. O genealogie” semnată de Dan Edelstein, profesor de istorie și cultură franceză la Universitatea Standford.

Volumul pune în lumină dezvoltarea fenomenului Iluminismului, prin prisma provocărilor epocii, a dificultăților de percepere și a modificărilor social – politice operate de marii jucători ai vremii. Se pare că Iluminismul este acea poartă de deschidere și de dezvoltare care ne-a scos din tenebrele trecutului, oferindu-ne posibilitatea unei dezvoltări fulminante. Ne referim aici la congruența dintre știință, cultură și politică, economie și științe sociale. Practic, din concluziile autorului, grație acestei perioade suntem astăzi Homo Modernus în deplinătatea acestui cuvânt.

Trecerea în revistă a tuturor observațiilor cu privire metoda interpretării Iluminismului, încercarea de a trasa o hartă a Iluminismului, fac din această carte o lectură sine qua non, genul de carte care te provoacă să cauți răspunsuri la întrebări și să te documentezi în deplină asumare. Edelstein, în aceste eseuri (pentru că anume așa le pot cataloga, fiecare capitol fiind destul de independent și de concis), deviază de la canoanele clasice de abordare ale subiectului și încearcă să ne spună o istorie pe înțelesul tuturor, cu argumentări bine documentate și cu comparații extrem de interesante. De exemplu, am apreciat felul în care a vorbit despre virtuțile lumești, despre cenzură și despre nevoia de a renunța la radicalism, încercând astfel să dezvolte paradigma, subliniind cât de importantă schimbarea, or Iluminismul este aproape sinonimul schimbării, metamorfozei. Să ne imaginăm, preț de o clipă, fața unei Europe care trece printr-un pasaj de la întunericul fricilor și ignoranței la lumina unei epoci care ne amintește despre splendoarea gândirii și despre nevoia de a ieși din spatele miturilor, a credințelor incubate prin teamă.

Trebuie să recunosc că acest volum pune începutul studiului meu cu privire la Iluminism, or am grave sincope și lacune în acest subiect. Recomandarea mea este să faceți loc pe rafturi pentru această carte și să vă croiți timp de calitate (atenție! De calitate înseamnă fără zgomote și smartphone-uri) pentru a înțelege integritatea unei epoci care a dat tonul, o epocă căreia îi datorăm progresul în care trăim și condiția noastră prezentă.

Titlu: ILUMINISMUL. O GENEALOGIE
Autor: Dan Edelstein
An apariție : 2020
Editura: TACT
Nr. Pagini: 199
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 939

Alte recenzii de la Dan Edelstein:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copacii” de Percival Everett
Recenzie ”Copacii” de Percival Everett

”Copacii” de Percival Everett este un roman șocant în care o serie de crime brutale se petrec mai întâi în orașul Parale din Mississippi și apoi în toată America. Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut cartea asta, fără să par o ciudată, având în vedere temele pe...

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

5 1 vote
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 7 ani, 7 luni, 24 zile și a scris până acum 126 articole. Se află pe poziția 7 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments