Recenzie ”Iluminismul. O genealogie” de Dan Edelstein

de | aug. 18, 2021 | Filosofie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ILUMINISMUL. O GENEALOGIE ARE REDUCERE PE:

Sunt adepta faptului că uneori trebuie să citim și cărți care ne-ar scoate din zona de confort. De exemplu, în cazul meu acestea sunt volumele de filosofie, de spiritualitate, volume în care este adunată mărturia celor mai importanți figuranți ai societății contemporane sau moderne. Totodată, îmi asum riscurile de a fi superficială în înțelegere, or aceste cărți necesită o pregătire educațională avansată și o deschidere aparte față de subiectele abordate. Una dintre marile mele descoperiri editoriale este volumul „Iluminismul. O genealogie” semnată de Dan Edelstein, profesor de istorie și cultură franceză la Universitatea Standford.

Volumul pune în lumină dezvoltarea fenomenului Iluminismului, prin prisma provocărilor epocii, a dificultăților de percepere și a modificărilor social – politice operate de marii jucători ai vremii. Se pare că Iluminismul este acea poartă de deschidere și de dezvoltare care ne-a scos din tenebrele trecutului, oferindu-ne posibilitatea unei dezvoltări fulminante. Ne referim aici la congruența dintre știință, cultură și politică, economie și științe sociale. Practic, din concluziile autorului, grație acestei perioade suntem astăzi Homo Modernus în deplinătatea acestui cuvânt.

Trecerea în revistă a tuturor observațiilor cu privire metoda interpretării Iluminismului, încercarea de a trasa o hartă a Iluminismului, fac din această carte o lectură sine qua non, genul de carte care te provoacă să cauți răspunsuri la întrebări și să te documentezi în deplină asumare. Edelstein, în aceste eseuri (pentru că anume așa le pot cataloga, fiecare capitol fiind destul de independent și de concis), deviază de la canoanele clasice de abordare ale subiectului și încearcă să ne spună o istorie pe înțelesul tuturor, cu argumentări bine documentate și cu comparații extrem de interesante. De exemplu, am apreciat felul în care a vorbit despre virtuțile lumești, despre cenzură și despre nevoia de a renunța la radicalism, încercând astfel să dezvolte paradigma, subliniind cât de importantă schimbarea, or Iluminismul este aproape sinonimul schimbării, metamorfozei. Să ne imaginăm, preț de o clipă, fața unei Europe care trece printr-un pasaj de la întunericul fricilor și ignoranței la lumina unei epoci care ne amintește despre splendoarea gândirii și despre nevoia de a ieși din spatele miturilor, a credințelor incubate prin teamă.

Trebuie să recunosc că acest volum pune începutul studiului meu cu privire la Iluminism, or am grave sincope și lacune în acest subiect. Recomandarea mea este să faceți loc pe rafturi pentru această carte și să vă croiți timp de calitate (atenție! De calitate înseamnă fără zgomote și smartphone-uri) pentru a înțelege integritatea unei epoci care a dat tonul, o epocă căreia îi datorăm progresul în care trăim și condiția noastră prezentă.

Dacă îți place recenzia cărții ILUMINISMUL. O GENEALOGIE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Dan Edelstein

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ILUMINISMUL. O GENEALOGIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: ILUMINISMUL. O GENEALOGIE
Autor: Dan Edelstein
An apariție : 2020
Editura: TACT
Nr. Pagini: 199
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 337

Alte recenzii de la Dan Edelstein:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Recenzie ”Între acele ziduri blestemate” de Lauren Blackwood

Dacă sunteți fan cărți și filme cu case bântuite și aveți ceva neastâmpăr romantic în vene, această carte este un must pentru voi. Este un horror paranormal construit în jurul unei povești de dragoste, pentru că dragostea salvează tot, după cum bine ați învățat la...

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Recenzie “Te urăsc, te iubesc” de Sally Thorne

Sunt momente în care citim cărți grele, care necesită mult timp și o răbdare de fier, iar la finalul lecturii simți că ai, cu adevărat, o reușită. În același timp, sunt și cărți lejere, cu o acțiune liniară și previzibilă, dar pe care nu le poți lăsa din mână....

5 1 vote
Article Rating
Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 2288 zile și a scris până acum 110 articole. Se află pe poziția 9 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments