Recenzie „În căutea fericirii”, de Daniel Gilbert

by | Jun 10, 2020 | Dezvoltare Personală, Literatură Contemporană, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎN CĂUTEA FERICIRII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Cu toții suntem în căutarea fericirii. Cum și unde o găsim? Cum o recunoaștem și mai ales – putem oare să o păstrăm?

Daniel Gilbert este psiholog, scriitor american și profesor de psihologie la Universitatea Harvard. În cartea sa, ,,În căutarea fericirii” ne poartă într-o călătorie în mintea umană și încearcă să ne explice dintr-o perspectivă științifică de ce așteptările noastre nu sunt întotdeauna satisfăcute.

Omul este singura ființă înzestrată cu imaginație. Avem capacitatea de a ne imagina viitorul, iar acest lucru poate fi privit din două perspective: fie visăm la un viitor pozitiv, fie avem perspective negative legate de ce vom experimenta. Viziunea negativă ne poate totuși ajuta pentru că anticipând evenimentele neplăcute, acestea își pierd din impact, iar îngrijorarea ne face să ne gândim la consecințele acțiunilor noastre. Cred că cel mai util este să găsim un echilibru între cele două viziuni.

De ce vrem să știm cu cea mai mare aproximație posibilă dacă se poate, ce ni se va întâmpla? Autorul ne spune că exercitarea controlului este o sursă de satisfacție pentru oameni, de aceea vrem să știm ce o să se întâmple ca să putem acționa într-un fel sau altul.

,,Amintirile privitoare la trăiri sunt inexacte”. Dacă v-ați întrebat de ce nu reușim atât de des să ne dăm seama ce ne va face fericiți în viitor, este datorită defectului memoriei și al percepției, care împreună crează un defect al imaginației.  Când ne amintim o experiență o reconstruim de fapt, o completăm, ea nu este exactă.

,,Minunile sunt minunate prima dată, iar repetiția împrăștie din vrajă”. Altfel spus, ne obișnuim cu lucrurile care ne fac fericiți și nu le mai acordăm importanță.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Daniel Gilbert

Viitorul ni-l închipuim în relație cu prezentul, de aceea de multe ori ne surprinde, pentru că nu luăm în calcul posibilul.

Mintea umană este complexă și surprinzătoare, ca să ne apere de nefericire și-a dezvoltat un mecanism de apărare – imunitatea psihologică, care apare în momentele în care ne confruntăm cu o suferință. Căutăm o perspectivă pozitivă a evenimentului, însoțită dacă se poate de o explicație, care ne ajută să nu ne mai gândim la asta.

Memoria are o slăbiciune pentru finaluri, de aceea nu e surprinzător cum de multe ori ne amintim cum s-a încheiat o experiență, dar uităm toate etapele prin care am trecut sau evenimentele mai puțin neplăcute pe care le-am întâmpinat.

Cartea nu este un manual care ne oferă un plan de-a gata despre cum să fim fericiți, ci mai degrabă oferă o perspectivă psihologică asupra subiectului fericirii, prin prezentarea într-un limbaj accesibil alături de numeroase exemple care susțin mecanismele care ne ajută în perceperea acestui fenomen necuantificabil și profund subiectiv – fericirea.

🔥 CARTEA ÎN CĂUTEA FERICIRII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: În Căutea Fericirii
Autor: Daniel Gilbert
An apariție : 2012
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 10.06.2020
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Limbajul accesibil, amuzant pe alocuri, cu exemple pertinente.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Vocea lui Archer” de Mia Sheridan

Recenzie ”Vocea lui Archer” de Mia Sheridan

Archer Hale este bărbatul fără voce, discret, ignorat de toți oamenii din oraș, bărbatul considerat nebun de către toți. De către toți în afară de Bree Prescot, tânăra pentru care vocea lui Archer răsună și reverberează mai puternic decât orice sunet din univers. Când...

Recenzie ” Te-am ales pe tine” de Mia Sheridan

Recenzie ” Te-am ales pe tine” de Mia Sheridan

Fetița care cândva se numea Eloise și care trăia o viață fericită acum nu mai exista. Ellie nu mai exista și se ascundea în spatele unei măști de gheață, o mască grosolană care o înfățișa pe Crystal, personajul în care tânăra se regăsise, personajul unei stripteuze.  ...

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Recenzie ”Cabina de săruturi” de Beth Reeckles

Titlu: Cabina de săruturi Titlu-original: The kissing booth Autor: Beth Reeckles Editura: Leda Edge An apariție: 2018 Număr de pagini: 368 Despre autor: Beth Reekles este o autoare britanică care a publicat Rolling Dice și Out of Tune. La vârsta de doar 15 ani a...

Ana Mihai este redactor Booknation.ro de 125 zile și a scris până acum 25 articole. Se află pe poziția 36 din 143 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Mihai aici.
Pasionată de frumos. Încântată de cărți, cafea, scris și dezvoltare.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments