Recenzie “Înconjurat de idioți” de Thomas Erikson

de | nov. 13, 2021 | Dezvoltare Personală, Psihologie, Recenzii cărți

Thomas Erikson a constatat, încă din liceu, că era în consens cu o parte dintre colegi, în timp ce cu alți oameni nu reușea să se înțeleagă deloc. Pornind de la acestă observație, el a analizat cu atenție modul în care funcționează oamenii, caracteristicile comunicării, ale personalității și ale comportamentelor umane. Thomas Erikson a concluzionat că personalitatea și mediul de viață ne determină comportamentul, iar cartea Înconjurat de idioți este dedicată studiului comportamentului.

Pentru a avea un impact mai puternic asupra cititorului, el a asociat culori celor patru tipuri coportamentale (roșu – dominant, galben – inspirator, verde – stabil și albastru – analitic). Autorul ne prezintă succint trăsăturile caracteristice ale ficărei culori astfel încât să putem evalua rapid persoanele din jurul nostru.

În capitolul trei ne spune că Aproximativ 80% dintre oameni au o combinație de două culori care le domină comportamentul. Aproximativ 5% au doar o culoare, iar restul sunt dominați de trei culori.

Aflăm cum este percepută o persoană dominată de o anumită culoare, dar și cum se autoevaluează, uneori între aceste aprecieri existând o prăpastie uriașă. De exemplu, galbenii sunt buni inițiatori, amuzanți și distractivi, empatici și volubili, dar și egoiști și excesiv de încrezători în sine, se plictisesc repede și nu ar recunoaște niciodată că sunt neglijenți sau că nu știu să îi asculte pe ceilalți.

Munca este dușmanul Verzilor, tocmai pentru că munca nu este altceva decât muncă. Ei trăiesc într-un model mental potrivit căruia totul ar trebui să fie ușor.

Aflăm cine cu cine se înțelege, dar și care sunt combinațiile cu șanse mici de cooperare.

Cele patru comportamente sunt descrise pe larg din mai multe perspective, ni se prezintă o analiza comparativă între trăsături și avem parte de un rezumat al tuturor caracteristicilor esențiale. Diferența dintre Verzi și Albaștri este aceea că, în vreme Albaștrii caută cât mai multe informații pentru a rezolva o problemă, Verzii se așteaptă ca totul să se rezolve de la sine, pentru că refuză să își schimbe părerea.

Cartea nu este pur teoretică, într-un alt capitol ni se arată cum să folosim aceste informații, cum putem să ne adaptăm fiecărui tip de comportament.

Dacă vrei să te adaptezi la dinamica unui Roșu – grăbește-te! Grăbește-te! Vorbește și acționează rapid! Uită-te des la ceas, pentru că asta face un Roșu.

Pe măsură ce aprofundăm noțiunile, respectiv culorile, ne este mai ușor să îi înțelegem și să îi cunoaștem pe ceilalți dar, în egală măsură, avansăm în procesul de autocunoaștere și recomand cu căldură acestă carte.

Din punctul meu de vedere, informațiile despre comportamente prezentate de Thomas Erikson se completează cu cele prezentate de  Florence Littauer în cartea Personalitate Plus – Cum să-i înțelegi pe ceilalți înțelegându-te pe tine însuți în care ne vorbește despre tipurile de temperamente (coleric puternic, sangvin popular, flegmatic linistit si melancolic perfect).

Titlu: ÎNCONJURAT DE IDIOȚI
Autor: Thomas Erikson
An apariție : 2019
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1936

Alte recenzii de la Thomas Erikson:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 12 zile și a scris până acum 67 articole. Se află pe poziția 8 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments