Recenzie „Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet” de Gabriel Garcia Marquez

de | iun. 30, 2015 | Literatura Universală, Recenzii cărți

incredibila-si-trista-poveste-a-candidei-erendira-si-a-bunicii-sale-fara-suflet_1_fullsizeÎn Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet scriitorul columbian, Gabriel Garcia Marquez, conturează imaginea unui spațiu care se află undeva la limita dintre real și imaginar.

Întreg peisajul pare a izvorî de nicăieri, iar tocmai măiestria cu ajutorul căreia sunt asociate diferite elemente ale naturii cu ale sufletului și originile omului, denotă unicul și inconfundabilul stil al marelui clasic Marquez.

De pildă, imagini precum cea a unui domn bătrân cu aripi uriașe sau mirosul unui simplu trandafir pot contorsiona o întreagă situație.

Gabriel Garcia Marquez a fost unul dintre scriitorii care și-au pus adânc amprenta asupra literaturii secolului XX, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale fiind Un veac de singurătate. 

Publicat pentru prima dată în anul 1972, acest roman este alcătuit dintr-o serie de 7 povestiri a căror acțiune se petrece undeva în zona Mării Caraibilor. Incredibila și trista poveste… este numele ultimei și celei mai lungi povestiri.

Personal, cred că este de apreciat la acest roman felul în care autorul lasă cititorul să creadă că se îndreaptă către o lume îndepărtată, aproape de neființă, de rădăcinile irealului, când de fapt, această îndepărtare poate fi percepută ca pe un fel de apropiere de sămânța vieții, a omenirii, a sufletului uman.

Deși de dimensiuni relativ scurte și încărcat cu un limbaj accesibil oricărui cititor, acest roman este de o profunzime aparte, abordând temele majore ale existenței, dorința de dobândire a libertății și a demnității umane.

De asemenea, o caracteristică umană importantă care se regăsește printre paginile acestei opere literare este lăcomia, această boală de a poseda ceva, de a fi superior celorlalți.

Cred că orice iubitor al literaturii clasice (și nu numai!) ar trebui să-l abordeze măcar o dată pe Gabriel Garcia Marquez, care chiar a făcut literatură.

Pe mine acest roman m-a convins și vi-l recomand cu căldură!

Titlu: Incredibila și Trista Poveste A Candidei Erendira și A Bunicii Sale Fără Suflet
Autor: Gabriel García Márquez
An apariție : 2014
Editura: RAO
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 2501

Alte recenzii de la Gabriel García Márquez:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Spovedanie ” de Lev Tolstoi
Recenzie ”Spovedanie ” de Lev Tolstoi

Nu mai citisem nimic de Lev Tolstoi până acum, iar lectura acestei cărți autobiografice mi s-a părut un bun punct de plecare pentru a-i descoperi stilul și profunzimea gândirii. Spovedanie debutează cu o căutare apăsătoare a sensului vieții, care se transformă treptat...

Recenzie „Călărețul Ciumei” de Laura Thalassa
Recenzie „Călărețul Ciumei” de Laura Thalassa

… era Omului s-a sfârșit, iar era Călărețului a început. – o frază care surprinde perfect esența acestui prim volum dintr-o serie scrisă de Laura Thalassa ce m-a cucerit iremediabil. Călărețul ciumei, adică Pestilence, este primul care pășește în lumea oamenilor cu...

Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno
Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno

Tristul tigru este o carte de neratat care mi-a reconfirmat, dacă mai era încă nevoie, că omul este cel mai crud animal. Este o carte brutală, crudă, dar o lectură necesară. Este istoria unui abuz, un abuz asupra unui copil comis de tatăl vitreg. Este o poveste care...

0 0 votes
Article Rating
Angela Simo a fost redactor Booknation.ro și a scris 5 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela Simo aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
cornelia

Imi place mult acest autor,pana acum am citit doar ”Dragostea in vremea holerei” si imi propusesem pe lista din vara aceasta si ”Un veac de singuratate”,dar citind recenzia m-ai facut curioasa.Asadar mai adaugam una 🙂

Descoperă cartea ”Nume de cod: Hiram”

X