Recenzie „Îndreptar spiritual” de Osho

de | mart. 12, 2023 | Recenzii cărți, Spiritualitate

Maestrul Osho a pus la dispoziția lumii multe idei înțelepte, așa că am deschis plină de speranță și acest volum intitulat sugestiv „Îndreptar spiritual – Comentarii la Desiderata”. Din câte șe știe, Osho nu a scris efectiv cărțile, ci discipolii săi au înregistrat discursurile sale apoi le-au transcris.

Această carte conține idei care pot constitui un ghid pentru viață. Osho face distincție între formă și fond și pornește de la ideea unicității fiecărei ființe. El susține că fiecare om trebuie să manifeste această unicitate, nu să îi copieze pe ceilalți.

Autorul face distincția între religie și divinitate, nu se dă în lături să critice religiile sau să comenteze viața dublă a oamenilor bisericii, arătând că unii dintre ei nu aplică în viața de zi cu zi ceea ce propăvăduiesc. El susține, printre altele, că religiile lumii sunt bazate pe frică și recompense.

Aceştia sunt oamenii care îi dau înainte cu spiritualitatea, celibatul, renunțarea! Iar dacă te uiți în profunzime la lumea care te înconjoară şi-i înconjoară pe aceşti oameni spirituali, aşa-zişi spirituali, vei fi foarte nedumerit: trăiesc o viață dublă.

De asemenea, Maestrul insistă asupra importanței lumii interioare și arată că, uneori, oamenii se comportă într-un fel anume în exterior, dar nutresc alte gânduri și dorințe în interior, visul – fiind locul/forma în care subconștientul se manifestă.

omul care a renunțat la toți banii în vis nu face decât să continue să îi numere.

Majoritatea subiectelor prezentate au un caracter general, aplicabil tuturor, dar de câteva ori vorbește despre restructurarea Indei, cum ar trebui făcută trecerea spre democrație, pașii care ar trebui parcurși ca oamenii să își poată modifica stilul de viață.

Osho arată că toată lumea se naște cu simțul umorului, dar că societatea insistă foarte mult pe seriozitate, distrugând acest talent nativ încă din primii ani de viață.

Acest Îndreptar spiritual aduce în lumină subiecte care sunt dezbătute mai rar, cele referitoare la religie mi se par delicate, mai greu de digerat. De asemenea, pe parcursul acestui volum am descoperit mai multe idei sau sensuri ale unor termeni asupra cărora nu mă aplecasem niciodată. Între acestea se regăsesc conceptele de divinitate, esențial și neesențial, virtuozitate, importanța numelui, reprimare, iluminare, etc.

Nu ceea ce faci e esențial, ci ceea ce ești, căci ceea ce faci vine din ceea ce ești.

Recunosc, mă obișnuisem cu stilul maestrului Osho de a istorisi ceva iar mai apoi să tălmăcească sensul întâmplărilor, dar nu mă așteptam să citesc atâtea bancuri printre atâtea idei profunde.

Datorită complexității și diversității subiectelor,  „Îndreptar spiritual” de Osho nu este o carte care se citește de pe o zi pe alta, eu am simțit nevoia să fac mai multe pauze ca să diger informația. Totuși, nu vă speriați! Limbajul simplu, bancurile și poveștile presărate pe parcursul întregului volum, fac din această carte o lectură accesibilă.

 

Titlu: Îndreptar Spiritual
Autor: Osho
An apariție : 2013
Editura: MIX
Nr. Pagini: 362
Limba: Română
Gen Literar: Spiritualitate, ezoterism
Nota recenzorului: 9.5 / 10
Vizualizari recenzie: 2965

Alte recenzii de la Osho:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Satul copilăriei” de Ion C. Stancu
Recenzie ”Satul copilăriei” de Ion C. Stancu

Satul copilăriei de Ion C. Stancu este cartea care și-a ales cititorul. Am simțit chemarea imediat ce am văzut titlul. Alegere emoționantă și declanșatoare de amintiri  - din satul copilăriei mele, căci dorul de bunicii, care nu mai sunt, m-a lovit cu toată forța. Am...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 6 luni, 28 zile și a scris până acum 72 articole. Se află pe poziția 8 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments