Recenzie „Inteligența emoțională” de Daniel Goleman

by | Jun 27, 2020 | Dezvoltare Personală, Educație, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Inteligența emoțională de Daniel Goleman este o carte care încearcă să pătrundă și să explice câteva din secretele minții umane.

În urma cercetărilor din psihologie, Goleman aduce în prim-plan importanța emoțiilor în dezvoltarea personalității umane, și este primul autor care a propus termenul de „inteligență emoțională” ce explică de ce uneori ajung lideri oameni care nu neapărat au un IQ foarte mare, cât persoane capabile să se descurce cu ușurință în diverse situații și să își adapteze comportamentul în funcție de nevoi.

Autorul face distincția între mintea rațională și cea emoțională (impulsivă, câteodată aproape ilogică). De ce este important să fim conștienți de această dualitate a minții? Deoarece ,,cu cât un sentiment este mai intens, cu atât mintea devine mai dominant emoțională – și deci mai ineficientă din punct de vedere rațional”. Iată de ce nu este productiv să luăm decizii când suntem foarte fericiți sau dimpotrivă, furioși ori nervoși.

Pe de altă parte, partea emoțională a minții acționează câteodată ca un instinct pe care este bine să îl urmăm pentru că ,,Atunci când simți că un lucru este bun, ai o altfel de convingere – mai profundă – decât atunci când știi că un lucru este bun din punct de vedere rațional”.

Inteligența emoțională (EQ) începe să fie din ce în ce mai apreciată și dezvoltată în țările din afară, încă de la vârste mici, fiind considerată cel puțin la fel de importantă precum coeficientul de inteligență al individului (IQ). Sunt școli care au implementat în programă o nouă disciplină – Știința Sinelui, care urmărește să dezvolte elevilor competențe emoționale și sociale necesare integrării cu succes în viața adultă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Daniel Goleman

Primii pași pe care îi poate face o persoană pentru a își dezvolta această latură sunt: cunoașterea emoțiilor personale (prin observarea atentă a sinelui), gestionarea emoțiilor și recunoașterea emoțiilor în ceilalți (empatie).

Capacitățile interpersonale, precum inteligența socială, se construiesc tot pe inteligența emoțională. Cultivarea acestei forme de inteligență este o bază care ne ajută în dezvoltarea completă a personalității.

Vestea bună pe care ne-o dă autorul este că avem capacitatea de a ne schimba dispozițiile negative prin care trecem. Nu sunt sentimente de necontrolat, cu multă atenție și dedicare ne putem reașeza pe un drum mai bun.

Cartea este scrisă într-un limbaj mai greoi, se parcurge destul de greu, însă dacă sunteți pasionați de domeniul psihologiei și al dezvoltării, vă recomand să o citiți.

🔥 CARTEA INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Inteligența Emoțională
Autor: Daniel Goleman
An apariție : 2018
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 536
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 27.06.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Ana Mihai este redactor Booknation.ro de 117 zile și a scris până acum 25 articole. Se află pe poziția 36 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Mihai aici.
Pasionată de frumos. Încântată de cărți, cafea, scris și dezvoltare.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments