Recenzie „Inteligența emoțională” de Daniel Goleman

by | Jun 27, 2020 | Dezvoltare Personală, Educație, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Inteligența emoțională de Daniel Goleman este o carte care încearcă să pătrundă și să explice câteva din secretele minții umane.

În urma cercetărilor din psihologie, Goleman aduce în prim-plan importanța emoțiilor în dezvoltarea personalității umane, și este primul autor care a propus termenul de „inteligență emoțională” ce explică de ce uneori ajung lideri oameni care nu neapărat au un IQ foarte mare, cât persoane capabile să se descurce cu ușurință în diverse situații și să își adapteze comportamentul în funcție de nevoi.

Autorul face distincția între mintea rațională și cea emoțională (impulsivă, câteodată aproape ilogică). De ce este important să fim conștienți de această dualitate a minții? Deoarece ,,cu cât un sentiment este mai intens, cu atât mintea devine mai dominant emoțională – și deci mai ineficientă din punct de vedere rațional”. Iată de ce nu este productiv să luăm decizii când suntem foarte fericiți sau dimpotrivă, furioși ori nervoși.

Pe de altă parte, partea emoțională a minții acționează câteodată ca un instinct pe care este bine să îl urmăm pentru că ,,Atunci când simți că un lucru este bun, ai o altfel de convingere – mai profundă – decât atunci când știi că un lucru este bun din punct de vedere rațional”.

Inteligența emoțională (EQ) începe să fie din ce în ce mai apreciată și dezvoltată în țările din afară, încă de la vârste mici, fiind considerată cel puțin la fel de importantă precum coeficientul de inteligență al individului (IQ). Sunt școli care au implementat în programă o nouă disciplină – Știința Sinelui, care urmărește să dezvolte elevilor competențe emoționale și sociale necesare integrării cu succes în viața adultă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Daniel Goleman

Primii pași pe care îi poate face o persoană pentru a își dezvolta această latură sunt: cunoașterea emoțiilor personale (prin observarea atentă a sinelui), gestionarea emoțiilor și recunoașterea emoțiilor în ceilalți (empatie).

Capacitățile interpersonale, precum inteligența socială, se construiesc tot pe inteligența emoțională. Cultivarea acestei forme de inteligență este o bază care ne ajută în dezvoltarea completă a personalității.

Vestea bună pe care ne-o dă autorul este că avem capacitatea de a ne schimba dispozițiile negative prin care trecem. Nu sunt sentimente de necontrolat, cu multă atenție și dedicare ne putem reașeza pe un drum mai bun.

Cartea este scrisă într-un limbaj mai greoi, se parcurge destul de greu, însă dacă sunteți pasionați de domeniul psihologiei și al dezvoltării, vă recomand să o citiți.

Titlu: Inteligența Emoțională
Autor: Daniel Goleman
An apariție : 2018
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 536
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 27.06.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Ana Mihai este redactor Booknation.ro de 190 zile și a scris până acum 25 articole. Se află pe poziția 36 din 149 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Mihai aici.
Pasionată de frumos. Încântată de cărți, cafea, scris și dezvoltare.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments