Recenzie “Creierul și inteligența emoțională. Noi perspective” de Daniel Goleman

de | iun. 17, 2022 | Dezvoltare Personală, Lecturi Motivaționale, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CREIERUL ȘI INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ. NOI PERSPECTIVE ARE REDUCERE PE:

Daniel Goleman, psiholog care s-a remarcat prin cercetările în științele comportamentale, a arătat importanța emoțiilor în dezvoltarea personalității în lucrarea “Inteligența emoțională” care a fost publicată pentru prima dată în anul 1995.

În cartea de față, Creierul și inteligența emoțională, Daniel Goleman prezintă detaliat structura creierului și identifică părțile responsabile de inteligența emoțională, pornind de la diverse studii științifice asupra creierului și sentimentelor. Cu această ocazie, autorul arată impactul unor leziuni cerebrale asupra comportamentului uman.

Într-o stare de optimism avem tendința de a fi mai creativi dar și de a lua decizii fără o analiză amănunțită, în timp ce într-o stare de spirit pesimistă, care este mai neplăcută, suntem mai sceptici și putem remarca detalii care pot afecta rezultatul final. Eficiența personală necesită o stare internă adecvată pentru ceea ce avem de realizat. Diferența structurală  între emisferele creierului este reflectată în nivelul conexiunilor neuronale. Daniel Goleman ne îndeamnă să ne monitorizăm stările cu atenție, iar atunci când observăm primele semne prevestitoare ale unei deturnări – să reacționăm la început, înainte ca autocontrolul să cedeze.

Printre studiile menționate în acest volum, se regăsește și studiul lui R.J. Davidson – care a arătat că există trei stiluri emoționale ale creierului în funcție de poziționarea față de amigdală. Primul stil determină gradul nostru de frustrare în situațiile stresante, al doilea stil privește durata de timp în care ne recuperăm după necazuri, iar cel de-al treilea stil privește profunzimea sentimentelor.

De asemenea, Psihologul David McClelland, teoretician în domeniul motivației, a propus trei motivatori principali – nevoia de putere, necesitatea de afiliere, nevoia de a atinge un obiectiv.

Oamenii care caută în permanență atingerea unor scopuri superioare trebuie să înțeleagă că această goană după succes are costurile ei. Aceste costuri sunt de natură umană, se traduc prin relații eșuate sau prin probleme de sănătate. Un anumit nivel de stres poate fi benefic, provocările ne pot ajuta să fim implicați și entuziaști și să obținem rezultate bune la școală sau la serviciu. Când cerințele sunt prea mari – apare epuizarea, iar o stare de stres constant poate duce la pierderi de memorie sau ne poate expune la alte afecțiuni.

Daniel Goleman ne oferă mai multe soluții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, ne arată că modificarea unor obiceiuri necesită neuroplasticitate, trebuie să repetăm vreme îndelungată comportamentul dorit, în multe situații fiind nevoie de trei-șase luni de exerciții.

Creierul și inteligența emoțională. Noi perspective este o lectură scurtă, adresată cu precădere specialiștilor din domeniul psihologiei și educației, dar poate fi apreciată și de către cei care sunt pasionați de dezvoltare personală.

Ți-a plăcut recenzia cărții CREIERUL ȘI INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ. NOI PERSPECTIVE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Daniel Goleman

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CREIERUL ȘI INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ. NOI PERSPECTIVE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Creierul și Inteligența Emoțională. Noi Perspective
Autor: Daniel Goleman
An apariție : 2018
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 112
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 17.06.2022
Nota recenzorului: 8.5 / 10
Vizualizari recenzie: 2756

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 470 zile și a scris până acum 34 articole. Se află pe poziția 20 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments