Recenzie „Între două fronturi” de Oana David

by | May 6, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ÎNTRE DOUĂ FRONTURI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

La ceas târziu, înșir aceste rânduri de suflet fericit. Mă copleșește un sentiment de mândrie pentru simplul fapt că reușesc să cunosc scriitori contemporani, contemporanii mei, care scriu bine. Și când zic bine, sunt în totalitate îndreptățită să îi declar oameni care au conținut și știu cum să-l transmită nouă, avizilor de slovă matură și corectă.

Oana David este una din cei care au reușit să mă cucerească iremediabil cu a sa scriere. M-a dus în povestea sa, în povestea unei bucureștence, care a crezut că lumea ei este bine așa cum este ea acum. Petreceri, haine, societate, statut, soț cu o avere plăcută, care nu îi cere declarații de dragoste și castitatea pusă sub cheie. Nu, Lulli trăiește undeva, o viață „plictisitoare”, chiar în preajma celui de-al doilea război mondial.

„Și de ce nu am rămas în seara ceea acasă?” Decizia de a ieși într-o seară, de a-l căuta pe soțul ei mult prea-ocupat de altcineva decât ea, i-a adus vântul rece din Europa Centrală, într-o uniformă neagră, ochii albaștri, acel sentiment care scoate tot ce este mai bun din tine – încredere și stoicism. Numele lui este Heinrich.

Mai multe detalii legate de soarta celor doi nu divulg, totul este mult prea delicios și intim, și nici nu vreau să atentez asupra acelei senzații de „eu și lectura mea”. Mai bine vă spun despre motivele pentru care ar trebui să citiți această carte. Întâmpin dificultăți oratorice când trebuie să vorbesc despre una de la care: nu am avut mari așteptări, în special pentru că este de debut, Oana David face primul pas în lumea scriitoricească; nu am citit nimic despre roman, autoare sau auzit ceva despre ele; cărțile de debut se consideră a fi o lansare în neant, nu știi niciodată ce parodie poți scrie/citi; este proaspăt ieșită din „cuptor” și nu există încă recenzii care ne-ar comunica, măcar subiectiv, dacă cartea își merită audiența. Am ales pur intuitiv, dar aș fi ipocrită dacă nu aș recunoaște că drapelele Reich-ului nu au dat din ochi, ador istoria și tot ce ține de secolul XX – pentru că a depășit orice așteptare, nu vă pot reda starea mea de încântare emoțională, dragul și uimirea mea.

Cât de plăcut este să citești un scriitor care emană încredere în ceea ce scrie, în cunoștințele sale în istorie, se simte ochiul cercetător nu doar în materie de evenimente, ci și în cel de conversație, construcția ideilor. Cu desăvârșire, un roman cu greutate, și la propriu, și la figurat, conținut inoxidabil în timp.

Și parcă ideea scenariului pare desprinsă din cele mai bune filme, de cult, cele care sunt originale până în măduva oaselor, dar în același timp are fler de familiaritate, de parcă ai mai simțit mândria și plăcere vizuală, imaginativă de prin alte cărți, cele scrise de Tolstoi, Zweig sau caracterele neobișnuit de atractive, ca cele structurate de Jane Austen.

Dacă ai împletit cosițe de mică, și știi cât ai de muncit până atingi idealul, împletitura istorică cu cea a ficțiunii a generat o coafură splendidă, care stă de minune pe creștetul autoarei. Atât de perfectă, încât te scoate din sărite acest fapt, nu am nici un fel de gând similar cu „e bună cartea, dar…”. M-am pomenit în mijlocul unor dialoguri care spun exact atât de cât este nevoie, descrieri care își merită osteneala, personaje care știu ce vor, cum sunt și nu pretind mai mult decât ar fi. Nici un cuvânt sau acțiune pe care le vrei citite pe diagonală, autoarea pur și simplu nu te lasă, atât de „răutăcioasă” este ea cu timpul meu.

Niciodată nu am crezut că pot da asemenea calificative cărților de debut, ele sunt puține la număr – Memorabile în totalitate. Lista mea de: scriitori români contemporani preferați – a crescut câteva zile în urmă cu încă un membru de vază.

Cu permisiunea voastră, mă retrag și vă doresc lecturi de calitate!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ÎNTRE DOUĂ FRONTURI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Oana David sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ÎNTRE DOUĂ FRONTURI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Între Două Fronturi
Autor: Oana David
An apariție : 2021
Editura: HYPERLITERATURA
Nr. Pagini: 587
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 6.05.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 100 zile și a scris până acum 46 articole. Se află pe poziția 14 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments