Recenzie Între Orient și Occident de Neagu Djuvara

Titlu: Între Orient și Occident
Autor: Neagu Djuvara
An apariție : 2013
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 476
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Sergiu Telbisz
Publicată la 23.12.2014
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA ÎNTRE ORIENT ȘI OCCIDENT ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Intre Orient si Occident

Neagu Djuvara, născut la București în anul 1916 într-o familie aromână,  este unul dintre cei mai mari intelectuali ai acestei țări. Licențiat la  Sorbona, doctor în drept și filosofie a istoriei, a trăit o perioada lungă din  viața sa în exil datorită instaurării regimului comunist în România.

În exil, Neagu Djuvara nu a uitat de țara sa mamă, având privilegiul de a studia istoria țării folosind documente și surse existente în alte țări. Astfel i-a naștere printre altele cartea ,,Între Orient și Occident”.

Un aspect foarte interesant al acestei cărți este faptul că autorul nu a scris-o pentru români ci pentru occidentali. Având în vedere că nu multe cărți sunt scrise pentru ochii ,,celuilalt”, aceasta oferă o imagine fidelă a unor realități sociale, politice și culturale din Țara Românească și Moldova între anii 1711-1821.(există momente când pentru a înțelege această perioadă face referire si după anul 1821)

Poate ați observa că nu am menționat și Transilvania. Această provincie românească nu a trecut prin același proces social, cultural și politic ca celelalte doua surori, deci trebuie tratată într-o altă carte.

Să discutăm puțin despre cartea ,,Între Orient și Occident“. Perioada despre care vorbim este 1711-1821, practic perioada fanariotă din Țara Românească și Moldova. La școala se învață foarte puțin despre această perioadă din istorie pentru că tinde să deranjeze pe mulți (cel puțin asa era în cea mai mare parte a regimului comunist și imediat după).De ce? Pentru că nu se putea/poate admite faptul că noi suntem conduși de forțe externe.Mai mult de atât, cititorul acestei cărți va observa că deși vorbim de o perioadă care a avut loc acum 300-170 de ani în urmă, foarte multe lucruri nu s-au schimbat în societatea românească.

Din 1711 până în 1821, treizeci şi unu de domni fanarioţi (unsprezece familii) se vor urca, de şaptezeci şi cinci de ori, pe tronul celor două ţări. Ce ne spune acest lucru? O perioadă groaznică pentru popor. Fiecare domn fanariot a fost nevoit să plătească o sumă exorbitantă Înaltei Porți iar timp de 2-3 ani cât a domnit în una din țările române a jefuit populația prin taxe și corupție.

Această perioadă din istorie este foarte frumos redată de domnul Neagu Djuvara. Citind cartea nu am putut să nu observ că nu mai citesc o carte de istorie ci o poveste adevărată. Nu este o carte plină de date și anii, este una plină de evenimente și întâmplări redate de contemporani.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Neagu Djuvara.

Cartea începe foarte violent cu o scenă de ospăț dat pentru Capudan-pașa de către domnitorul Constantin Vodă Hangerli urmată de mazilirea respectiv uciderea acestui domnitor la porunca sultanului. După această introducere urmează un mic capitol de istorie pentru a te familiariza cu perioada în cauză după care în carte se redă istoria din perspectiva diferitelor grupări sociale: Domnul, Boierii, Biserica, Orașul, Țăranii, Țiganii, Pe vremea lui Pasvantoglu, Renașterea sub domnii pământeni.

La sfârșit cartea cuprinde câteva secțiuni care te ajută să înțelegi mai bine cele citite: Ilustrații color și alb-negru, glosar, repere cronologice, indice, bibliografie și note.

Singurul lucru pe care personal l-am găsit ca impediment în fluxul cititului au fost cuvintele specifice acelei perioade. Deși secțiunea de glosar cuprinde cea mai mare parte din ele, tot m-am simțit nevoit să am dex-ul online în apropiere pentru a verifica acele cuvinte care nu apăreau în el.

O dată lecturată, cititorul va observa cât de puțin, în fond, s-au schimbat lucrurile în România din prezent. Se pot identifica anumite tipare mentale și comportamentale comune din societatea de atunci și cea de acum.

Cât de mult ne-a întârziat pe scara evolutivă această perioadă?Cum au apărut anumite ritualuri, concepții, obiceiuri? Cine era mai norocos să trăiască în această perioadă tumultoasă: țăranul, boierul, preotul sau domnitorul? Probabil nici unul. O perioada din istoria noastră din care avem foarte multe de învățat iar Neagu Djuvara a creat o adevărată fereastră spre trecut.

,,În istorie nu există miracole, ci, din când în când, întâmplări minunate; există, câteodată, în viața popoarelor clipe privilegiate când, într-o singură generație, destinul adună mai multe schimbări decât în câteva veacuri de toropeală”-Neagu Djuvara “Între Orient și Occident”

🔥 CARTEA ÎNTRE ORIENT ȘI OCCIDENT ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.