Recenzie “Iranul meu” de Shirin Ebadi

by | Aug 3, 2018 | Beletristică, Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA IRANUL MEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Shirin Ebadi, autoarea romaului Iranul meu. Gustul amar al revoluţiei, este prima femeie musulmană şi prima femeie locuitoare a Iranului care primeşte Premiul Nobel pentru Pace, în anul 2003. Şi, deşi în 2009 s-a dorit confiscarea premiului de către autorităţile iraniene, acest lucru nu a fost recunoscut oficial.

 Iranul meu. Gustul amar al revoluţiei este un roman istoric, unul care prezintă lumea politică a acestei ţări din ultima jumătate de veac.

,,Însă anii de război chemau la rezistenţă, nu la reflecţie.”

Naratorul-personaj, Shirin, o judecătoare devenită fără voia ei avocat activist, ne relateză despre greutăţile pe care a fost nevoită să le înfrunte în cariera sa din cauza schimbărilor de regim. Pentru că este femeie nu putea fi judecător aşa că este destituită şi ameninţată cu moartea.

,,Eram femeie, iar acesată victorie revoluţionară îmi cerea să mă dau bătută.”

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Shirin Ebadi

În Iran, mai mulţi tineri revoluţionari ajung pe lista persecutaţilor politici în urma unei serii de revoluţii. Astfel, Shirin va încerca să apere cât mai mulţi cu putinţă. Deşi pentru o perioadă nu va mai lucra oficial în slujba statului, ea nu se opreşte ci formează organizaţii şi procese pentru restabilirea dreptăţii.

,,Mă luptam pe câmpul lor de luptă. Nu puteam să scot pur şi simplu Declaraţia universală a drepturilor omului şi să le-o vâr sub nas clericilor care se inspiraseră din justiţia penală din secolul al VII-lea.”

Cartea nu prezintă doar cariera protagonistei, ci şi viaţa acesteia de familie. Shirin are două fiice pe care încearcă să le ţină departe de viaţa sa politică şi cărora le explică de ce viaţa musulmanilor este mai grea în acest regim de conducere.

,,Nu religia ţine femeile prizoniere, ci dictatele alese de aceia care îşi doresc să le ţină robite. Aceasta este credinţa care stă la baza operei mele, alături de convingerea că Iranul trebuie să se schimbe paşnic, din interior.”

🔥 CARTEA IRANUL MEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Iranul Meu
Autor: Shirin Ebadi
An apariție : 2018
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.08.2018
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1193 zile și a scris până acum 74 articole. Se află pe poziția 17 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments