Recenzie „Irațional în mod previzibil” de Dan Ariely

de | feb. 14, 2022 | Afaceri și Economie, Dezvoltare Personală, Recenzii cărți, Sociologie, Științe Umaniste

Irațional în mod previzibil este o carte imprevizibilă. O iei de pe raft cu gândul că te va ajuta să înveți marketing și economie și o pui la loc privindu-ți diferit propriul comportament. Dan Ariely nu te va face un afacerist mai bun. Te va face un om mai bun, mai ancorat în realitate și mai curios. Te va face să îi înțelegi mai bine pe ceilalți.

La baza cărții stă conceptul de economie comportamentală. Economia comportamentală pornește de la premisa că suntem în permanență influențați de propriile experiențe trecute și prezente, de influențele altora și de mediul înconjurător. Conform acestei teorii, oamenii nu acționează întotdeauna în mod rațional. Ariely merge chiar mai departe și afirmă:

Suntem nu doar iraționali, ci și previzibil iraționali – iraționalitatea noastră se manifestă în același fel iar și iar.

Altfel spus, e previzibil că nu luăm întotdeauna cele mai bune sau avantajoase decizii. Asta ne face umani.

Deși întreaga carte e bazată pe o terie economică, să nu crezi că vei lectura un manual. Uneori amuzant, alteori reflexiv, Ariely vorbește despre voință, despre introspecție, despre relații interumane. Adună o serie de problematici despre comportamentul uman și explică pe înțelesul tuturor fiecare concept teoretic. Informațiile sunt atât de interesante încât nu îți vine să lași cartea din mână.

Te-ai întrebat vreodată…

Te-ai întrebat vreodată de ce suntem așa înnebuniți după lucrurile gratis? Pentru că sunt gratis, evident, ce întrebare prostească…Sau nu? Dacă trebuie să dai o oră din timpul tău stând la coadă pentru ceva gratuit, mai este acel lucru gratis cu adevărat? Și dacă nu, de ce ești dispus să plătești în timp mai mult decât erai dispus să plătești în bani?

Te-ai întrebat vreodată de ce mama ta se bucură de orice cadou pe care i-l oferi, dar dacă îi dai un plic cu bani se supără imediat? Te-ai întrebat de ce uneori trișezi deși ești un om onest în general?

Te-ai întrebat cum te influențează prorpiile așteptări? Dar propriile emoții?

Dan Ariely sigur s-a întrebat și a găsit și răspunsuri. Fiecare capitol aduce un nou răspuns, susținut de teorii, de exemple concrete și de experimente reale. Pe contul de YouTube al autorului este prezentat chiar unul dintre aceste experimente: Stop keeping your doors open! Dacă nu te-am convins eu să citești cartea, cred că acest videoclip o va face.

3 sfaturi de la Dan Ariely

Irațional în mod previzibil m-a învățat să îmi analizez mai atent deciziile. Să fac diferența dintre motivul irațional al unei alegeri și justificarea rațională pe care i-o dau ulterior. Deși am citit cartea pentru un curs de marketing, parcă am învățat mai multe despre mine decât despre marketing din ea. De când am terminat-o, încerc să urmez câteva dintre sfaturile autorului, printre care și:

  1. Concentrează-te pe ceea ce ai de câștigat, nu pe ceea ce ai de pierdut.
  2. Nu subestima influența propriilor emoții asupra comportamentului tău.
  3. Pornește la drum (în viața personală și în afaceri) cu așteptări pozitive. Dacă nu te aștepti la nimic e posibil ca exact asta să primești.

Cartea conține zeci de astfel de sfaturi, dar te voi lăsa să le descoperi singur.

Sunt convinsă că, dacă vrei să dezvolți o strategie de marketing bazată pe oameni și pe valori, această carte e pentru tine. Iar dacă ești curios, dacă vrei să te înțelegi și să te autodescoperi, această carte e cu siguranță pentru tine.

Titlu: IRAȚIONAL ÎN MOD PREVIZIBIL
Autor: Dan Ariely
An apariție : 2012
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Business, economie, finante
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1626

Alte recenzii de la Dan Ariely:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Bianca Murzea a fost redactor Booknation.ro și a scris 8 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Bianca Murzea aici. Bianca Murzea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments