Recenzie „Independență financiară în 7 pași” de Vlad Caluș

de | aug. 29, 2024 | Afaceri și Economie, Recenzii cărți

foto: minimalistu.eu

L-am descoperit pe Vlad Caluș, aka minimalistu.eu, într-un podcast despre bani unde am înțeles că are multe de spus raportat la vârsta lui și la media pieței în ceea ce privește podcasturile sau alte materiale de educație financiară. Am rămas plăcut surprins de lipsa de ”bla-bla”, de parcursul său de până acum în lumea afacerilor și investițiilor: fondator de startup la 19 ani, la 22 apare în Forbes, acum și autor de carte si educator în domeniul investițiilor și finanțelor personale, cu obiective financiare transparente și ambițioase.

Dacă ești sub 40 și ți-ai pus măcar o dată problema pensionării timpurii, atunci cartea asta e pentru tine. Cel puțin e un început, o introducere pentru instrumentele care te vor ajuta să ajungi în punctul în care te vei putea susține, atât pe tine, cât și pe familia ta, dintr-un portofoliu de investiții care se… regenerează (???).  Sună interesant?

În primul rând cartea te va ajuta să îți setezi obiectivele financiare, să îți cunoști cifrele magice, și, mai ales, să îți poți calcula singur valoarea portofoliului de investiții care să îți confere libertate pentru tot restul vieții. Apoi vei învăța despre diferitele tipuri de instrumente financiare care te vor ajuta să îți conservi banii, dar și să ți-i înmulțești.

Am învățat devreme că nu contează câți bani produci, ci cât poți pune deoparte. Asta înseamnă să ai control asupra vieții tale. Altfel, vei depinde mereu de alții. Vei învăța aici cum să îți faci un fond de urgență și cum reușești să economisești lunar un procent din veniturile tale pe care ulterior le vei direcționa către instrumente financiare care îți vor pune banii la muncă.

Legat de instrumente financiare, cartea te ia pe rând, de la cele mai sigure și ”leneșe” instrumente, ca depozitele și titlurile de Stat, la instrumente cu risc moderat sau crescut, ca acțiunile și ETF-urile (care reprezintă opțiunea mea principală în acest moment).

Vei învăța despre brokeri, care este diferența dintre ei și cum te pot ajuta să ai acces la bursa românească sau burse internaționale, cum să automatizezi anumite procese și, nu în ultimul rând, ce taxe și impozite datorezi atunci când ”lucrezi” cu banii.

M-a surprins în mod special, deschiderea lui Vlad față de cititor, și, în general, față de toți cei care îl urmăresc/ascultă/văd, în ceea ce privește obiectivul său financiar. Dacă e unul ambițios sau moderat, veți decide voi. Cert e că vă va inspira ca să căutați și să vă setați și voi cifra voastră, să descoperiți ”de ce”-ul vostru financiar.

Practic, doar 248 de pagini te despart de versiunea ”TU 2.0”, cea în care revii în controlul banilor tăi, în care vei economisi mai mult și în care îți vei crește veniturile, ca apoi să poți investi primii tăi bani, mulți sau puțini, oricât vor fi. Important este să spargi bariera aceea a necunoașterii și a prejudecăților legat de investiții. Poate că acum să pară complicat sau nenecesar, dar pagină cu pagină totul va deveni mai clar.

Go for it.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE minimalistu.eu

Titlu: Independență Financiară în 7 Pași
Autor: Vlad Caluș
An apariție : 2024
Editura: SELF PUBLISHED
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Business, economie, finante
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 6387

Alte recenzii de la Vlad Caluș:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 10 ani, 5 luni, 12 zile și a scris până acum 737 articole. Se află pe poziția 1 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Booknation.ro aici. Booknation.ro are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Din dragoste pentru cărți, ne-am apucat de scris și s-a născut Booknation.ro 🙂
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments