Recenzie „Istorie și Mit în Conștiința Românească” de Lucian Boia

de | ian. 6, 2015 | Cultură Generală, Educație, Istorie, Istorie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ISTORIE ȘI MIT ÎN CONȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ ARE REDUCERE PE:

istorie-si-mit-in-constiinta-romaneasca_1_fullsize

„Istorie și Mit în Conștiința Românească” de Lucian Boia este prin excelență o operă deschizătoare de drumuri.

Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București. Acesta a scris mai multe cărți publicate atât în România cât și în Franța iar multe dintre ele au fost traduse în mai multe limbi. El este de părere că în istoria țărilor apare adesea mitul și imaginarul. Avem această predispoziție spre a romantiza trecutul și a-l transforma în acel instrument care ne întărește poziția în prezent.

Opera sa cea mai importantă este „Istorie și Mit în Conștiința Românească” și atunci când a apărut în 1997 a creat un puternic val de critici.

Dacă îți place recenzia cărții ISTORIE ȘI MIT ÎN CONȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Lucian Boia

De ce?

Pentru că ce propune el este nu mai puțin decât redefinirea istoriei naționale.

De exemplu la școală țin minte că ni se spunea despre Mihai Viteazul că a fost primul domnitor român care a unit cele trei provincii românești creând pentru prima dată statul național român astfel îndeplinind visul milenar al românilor.

Sună super frumos dar acum să vă spun versiunea lui (independent am ajuns și eu la această concluzie):

  1. ideea de stat național nu exista la sfârșitul secolului XVI, cu atât mai puțin la noi;
  2. Mihai Viteazul cel mai probabil a dorit să creeze un stat medieval care să-l cârmuiască și implicit să devină o forță în zona geopolitică și nicidecum să fie primul domnitor român al tuturor românilor (ce este drept nu există nici un document să ateste atât prima variantă cât și a doua dar respectând principiul că pe atunci nu exista spiritul naționalist a doua variantă sună mai plauzibil);
  3. VISUL MILENAR?? deci încă de pe vremea geto-dacilor aceștia știau că vor crearea unui stat român.

Cartea este plină de aceste exemple, o demitificare a istoriei și redarea ei într-un mod sincer.

Lucian Boia ne prezintă cu foarte multe detalii cum istoria română a fost re-editată de multe ori în funcție de nevoile din perioada în cauză. (mai are rost să menționez cât de alterată a fost istoria pe vremea comunismului?).

Credeți că la școală ați învățat istoria corectă, adevărată? Desigur nici azi nu putem fi siguri de tot dar cu siguranță putem avea acces la mult mai multe informații și surse iar cartea domnului Lucian Boia este una din acele izvoare de adevăr.

Cartea este structurată pe următoarele capitole mari: 1. Istorie, ideologie, mitologie; 2. Originile; 3. Continuitatea; 4. Unitatea; 5. Românii și Ceilalți; 6. Principele ideal; 7. Dupa 1989; 8. Încheiere.

Literalmente citind cartea am simțit că înțeleg mai bine societatea în care trăiesc și cât de mult contează să fi citit și informat corect pentru a putea supraviețui în „jungla” românească.

O dată terminată nici un gram de îndoială nu am mai avut de ce este Lucian Boia atât de controversat și criticat. Este printre puținele voci care încearcă să spună un altfel de adevăr, unul care doare. Vă invit la o schimbare de mentalitate alături de cartea „Istorie și Mit în Conștiința Românească”.

„Cu cât o ideologie este mai transformistă, cu cât un proiect este mai radical, cu atât se apelează în mai mare măsură la trecut, la un trecut restructurat potrivit necesităților și idealurilor prezentului” Lucian Boia „Istorie și Mit în Conștiina Românească”

” Este firesc ca fiecare națiune să-și respecte și să-și iubească istoria, dar este o iluzie (care poate deveni periculoasă) că istoria ar fi jalonat deja drumul pe care-l avem în continuare de parcurs. Responsabilitatea zilei de azi este a noastră, nu a strămoșilor; viitorul nu se construiește privin spre trecut” Lucian Boia „Istorie și Mit în Conștiina Românească”

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ISTORIE ȘI MIT ÎN CONȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Istorie și Mit în Conștiința Românească
Autor: Lucian Boia
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 412
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4681

Alte recenzii de la Lucian Boia:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2838 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments