Recenzie Strania istorie a comunismului romanesc de Lucian Boia

de | aug. 14, 2018 | Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA STRANIA ISTORIE A COMUNISMULUI ROMANESC ARE REDUCERE PE:

Cu timpul, comunismul va rămâne tot mai departe, în urmă. Dar câte generații irosite! (pag.210)

Lucian Boia pare să fie  destul de controversat  prin mediul cultural românesc, dacă este să ne luăm după unele articole online. Istoricul, (născ.1 febr 1944, București)  care în mai bine de 40 de ani de activitate a publicat numeroase titluri – în limba română și franceză – este menționat ca fiind lipsit de obiectivitate sau dintre acei “răsfățați” ai perioadei comuniste.

Personal, parcurgând cartea, nu am întâlnit acele derapaje de subiectivism, așa încât mă văd nevoită să invalidez acele opinii. Ba, dacă este să fiu directă, aș numi tocmai acesta unul dintre atuurile cărții, anume obiectivitatea, trimiterile către imaginea de ansamblu și permanenta preocupare pentru ambele fețe ale monedei , care mi-au transmis ideea de echilibru și  sinceritate.

Strania istorie a comunismului românesc, fiind primul titlu Boia pe care îl citesc, avea să mă introducă desigur, mai întâi, în stilul scriitoricesc al autorului: un mix de informație, exemplu concret, pshihologia individului și un strop de farmec literar– amuzament sau ironie. Coperta, bine aleasă.

Dacă îți place recenzia cărții STRANIA ISTORIE A COMUNISMULUI ROMANESC, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Lucian Boia

Concidenta (sau nu?), istoria comunismului românesc avea să-mi cadă în mâini tocmai zilele astea…astfel că, întorcând filele cărții am avut, pe alocuri, o rece senzație  de deja-vu.

Istoria comunismului românesc primește, în viziunea scriitorului Boia și “prenumele” de stranie, ca să sublinieze, poate, nefastele întoarceri ale istoriei și ale destinelor umane; neobservate, ignorate, sau chiar ironizate, anumite idei, evenimente, curente ajung să subjuge individul, națiunea, scriind pagini dramatice.

Comunismul în România. O idee cât un grăunte de praf în România anilor “40, numărând abia în jur de 1000 de mebri, adică ultimul dintre partidele comuniste ale Europei, ca număr de membri.

Constituit în mare parte din minoritari ( maghiari, evrei, ruși, moldoveni, bulgari, ucraineni s.a.) , le promitea utopia supremă: “o lume fără discriminări de niciun fel”. Dar vai, cât de sinistră glumă a destinului (sau cât de perfidă ipocrizie a sistemului), să promita  asta  evreilor…

În aproximativ 3 ani, regimul își schimbă dramatic și radical fața, așa încât, din aproape inexistentă pe harta comunismelor europene, ajunge cea mai bună fiică a patriei-mamă Rusia, un satelit modelat atât de bine și de amănunțit, încât aproape își depășește “maestrul”.

În fața unei asemenea răsturnări de situație –  și cu niște urmări pe care aveam să le simți cu toții de atunci, generații de-a rândul – nu ne putem abține ( și nu trebuie )să nu ne întrebăm: Cum s-a ajuns acolo? Unde s-a greșit? Putea evita România, societate majoritar rurală, adesea apasată de sărăcie, dezastrul care avea să urmeze?

Și, de fapt, a fost ( și încă este ), chiar un dezastru? Pentru că, aproape fiecare dintre noi a auzit sau cunoaște pe cineva care încă oftează nostalgic după vremurile acelea.

Admițând, așa cum este și firesc, observația că istoricul Boia nu are toate răspunsurile sau adevărul absolut – și nici nu cred că își propune – veți găsi, citindu-i cartea, destule clarificări despre comunismul din țara noastră, cât să înțelegeți mai bine lumea din jur, societatea actuală românească.

Personal, am reținut în mod special un factor anume : incultura, și nu ca pe o revelație adusă de parcurgerea cărții, ci mai degrabă o suprapunere cu propriile observații despre lume.

Lipsa educației atârnă covărșitor în capacitatea indivizilor de a se apăra în fața unor dezechilibre majore. Pe tărâmul îngust al manipulării, singura șansă rămâne poate, după cum spunea Gabriel Liiceanu, gândirea cu mintea proprie; pentru a discerne însă între utopie și curaj, e  nevoie de o temelie culturală bine înrădăcinată.

Citiți! Citiți Strania istorie…! Citiți Lucian Boia!

NOTĂ: 8 /10

 

 

 

 

 

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA STRANIA ISTORIE A COMUNISMULUI ROMANESC CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: STRANIA ISTORIE A COMUNISMULUI ROMANESC
Autor: Lucian Boia
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 803

Alte recenzii de la Lucian Boia:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Recenzie „Satantango” de Lazslo Krasznahorkai

Lazslo Krasznahorkai își amplasează povestea într-o comunitate izolată, ruptă de lume, de progres, de civilizație, o lume aflată într-o stare accentuată de degradare. Atmosfera este sufocant de apăsătoare și acest lucru este amplificat și de vremea mohorâtă,  o...

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Recenzie „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee

Nu sunt la prima întâlnire cu autoarea. Am devorat Pachinko care m-a purtat într-o lume și o epocă foarte diferite de ceea ce trăiesc și care m-au captivat de fiecare dată. Recunosc că abia așteptam Povestea lui Casey Han căreia nici măcar n-am avut curiozitatea să-i...

0 0 votes
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 2715 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments