🔥 CARTEA PRIMUL RĂZBOI MONDIAL-CONTROVERSE PARADOXURI ȘI REINTERPRETĂRI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Lucian Boia Primul Razboi Mondial

Acum câteva zile am discutat despre cartea “Istorie și mit în conștiința românească” de Lucian Boia. Astăzi vă prezint o altă carte scrisă de acest autor intitulată “Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări”.

Cartea “Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări” a apărut anul trecut când omenirea a împlinit 100 de ani de la izbucnirea “Marelui Război” (cine se gândea că va mai urma unul și mai sângeros). În ea nu veți găsi o istorie completă a Primului Război Mondial sau o analiză detaliată a celor 4 ani de conflagrație. În această carte aveți ocazia să priviți războiul din mai multe puncte de vedere și aici mă refer în special din perspectiva puterilor înfrânte.

Cu toții știm că Primul Război Mondial a început datorită asasinării arhiducelui Franz Ferdinand și a soției sale. Putem fi de acord cu toții că a fost scânteia dar oare să fi fost adevărata cauză? Aici cartea domnului Lucian Boia devine foarte interesantă. Veți afla informații mai puțin cunoscute cum sunt următoarele:

– Rusia țaristă a fost prima care a mobilizat armata provocând Germania să răspundă cu același ordin;

– Germania prin contextul în care se afla (între două puteri: Franța respectiv Rusia) a fost nevoită să adopte măsuri pentru a-și apăra autonomia și suveranitatea;

– Franța dorea să dobândească înapoi controlul zonelor Alsaciei și Lorena etc.

De fapt, marile puteri din Europa urmăreau de câțiva ani producerea unei scântei pentru a începe ostilitățile. Un război era dorit însă nici o parte beligerantă nu a crezut că va fi atât de lung, greu și costisitor. Faptul că asasinarea arhiducelui a fost punctul zero este doar o conjunctură.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Lucian Boia.

Dar Lucian Boia nu se oprește doar aici. Analizează și rolul României în acest război. Cum a fost clasa politică divizată între germanofili și antantofili. Au vrut românii din Vechiul Regat al României în acea perioadă să alipească Transilvania sau au preferat să o abandoneze? Cum s-a ajuns la Marea Unire? A întrebat cineva pe românii din Transilvania dacă sunt de acord sau nu cu noul lor statut în viitoarea Românie? Cât de apropiați se simțeau românii între ei? La toate aceste întrebări precum și la multe altele puteți afla răspunsurile în această carte. Vă spun de pe acum că veți fi surprinși la fiecare pagină.

Și totuși Primul Război Mondial a dat naștere Hărții Europei Moderne. De atunci și până acum harta a rămas relativ neschimbată. Cum au fost trasate granițele? Pe ce criterii? Care puteri au fost nemulțumite? Cum au ajutat germanii să pună bazele viitorului U.R.S.S. și a comunismului?

Putea fi evitat cel de-al Doilea Război Mondial ? Cu siguranță nu putem ști. Lucian Boia folosește în acest caz termenul de ucronie pentru a desemna “o istorie fictivă desprinsă la un moment dat de istoria reală, în urma unei interevenții “perturbatoare”“. Dar putem fi siguri, așa cum și autorul a spus, că al Doilea Război Mondial este consecința directă a Primului.

“Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări” este o carte relativ mică la pagini având următoarele capitole: 1.Scurtă cronologie, 2.Un dezastru care se putea evita, 3. “Vinovații”, 4. Germania: o victorie posibilă, 5. România: “atât de mult noroc”, 6. Dreptate și nedreptate la Versailles, 7. Consecințe.

Este o carte minunată care respectă spiritul autorului de a-ți lărgi orizonturile.

“Nimeni nu mai e pus, așadar, la stâlpul infamiei, vinovăția e atenuată și difuză. Să sperăm că o asemenea interpretare, nuanțată, e mai aproape de adevăr. Nu e însă cazul să ne facem iluzii cu privire la obiectivitatea istoriei sau a istoricilor. Ideologia solidarității europene își spune astăzi cuvântul la fel cum și l-a spus ideologia confruntării dintre națiuni, în urmă cu un veac.”– Lucian Boia “Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări”.

🔥 CARTEA PRIMUL RĂZBOI MONDIAL-CONTROVERSE PARADOXURI ȘI REINTERPRETĂRI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Primul Război Mondial-controverse Paradoxuri și Reinterpretări
Autor: Lucian Boia
An apariție : 2014
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 120
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 12.01.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Un alt mod de a privi istoria Primului Război Mondial. Răspunde la multe întrebări legate de cauzele și efectele războiului. Informații mai puțin cunoscute despre România din acea perioadă tumultoasă.

Aspecte Negative:

Deși este foarte bine structurată și scrisă, cartea are un număr mic de pagini. Poate fi terminată în aproximativ o oră și jumătate-două ore.

Avatar
Autor: Sergiu Telbisz
Redactor de 1889 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Sergiu Telbisz