Recenzie Primul Război Mondial-Controverse, paradoxuri și reinterpretări de Lucian Boia

de | ian. 12, 2015 | Istorie, Istorie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA PRIMUL RĂZBOI MONDIAL-CONTROVERSE PARADOXURI ȘI REINTERPRETĂRI ARE REDUCERE PE:

Lucian Boia Primul Razboi Mondial

Acum câteva zile am discutat despre cartea „Istorie și mit în conștiința românească” de Lucian Boia. Astăzi vă prezint o altă carte scrisă de acest autor intitulată „Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări”.

Cartea „Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări” a apărut anul trecut când omenirea a împlinit 100 de ani de la izbucnirea „Marelui Război” (cine se gândea că va mai urma unul și mai sângeros). În ea nu veți găsi o istorie completă a Primului Război Mondial sau o analiză detaliată a celor 4 ani de conflagrație. În această carte aveți ocazia să priviți războiul din mai multe puncte de vedere și aici mă refer în special din perspectiva puterilor înfrânte.

Cu toții știm că Primul Război Mondial a început datorită asasinării arhiducelui Franz Ferdinand și a soției sale. Putem fi de acord cu toții că a fost scânteia dar oare să fi fost adevărata cauză? Aici cartea domnului Lucian Boia devine foarte interesantă. Veți afla informații mai puțin cunoscute cum sunt următoarele:

Dacă îți place recenzia cărții PRIMUL RĂZBOI MONDIAL-CONTROVERSE PARADOXURI ȘI REINTERPRETĂRI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Lucian Boia

– Rusia țaristă a fost prima care a mobilizat armata provocând Germania să răspundă cu același ordin;

– Germania prin contextul în care se afla (între două puteri: Franța respectiv Rusia) a fost nevoită să adopte măsuri pentru a-și apăra autonomia și suveranitatea;

– Franța dorea să dobândească înapoi controlul zonelor Alsaciei și Lorena etc.

De fapt, marile puteri din Europa urmăreau de câțiva ani producerea unei scântei pentru a începe ostilitățile. Un război era dorit însă nici o parte beligerantă nu a crezut că va fi atât de lung, greu și costisitor. Faptul că asasinarea arhiducelui a fost punctul zero este doar o conjunctură.

Dar Lucian Boia nu se oprește doar aici. Analizează și rolul României în acest război. Cum a fost clasa politică divizată între germanofili și antantofili. Au vrut românii din Vechiul Regat al României în acea perioadă să alipească Transilvania sau au preferat să o abandoneze? Cum s-a ajuns la Marea Unire? A întrebat cineva pe românii din Transilvania dacă sunt de acord sau nu cu noul lor statut în viitoarea Românie? Cât de apropiați se simțeau românii între ei? La toate aceste întrebări precum și la multe altele puteți afla răspunsurile în această carte. Vă spun de pe acum că veți fi surprinși la fiecare pagină.

Și totuși Primul Război Mondial a dat naștere Hărții Europei Moderne. De atunci și până acum harta a rămas relativ neschimbată. Cum au fost trasate granițele? Pe ce criterii? Care puteri au fost nemulțumite? Cum au ajutat germanii să pună bazele viitorului U.R.S.S. și a comunismului?

Putea fi evitat cel de-al Doilea Război Mondial ? Cu siguranță nu putem ști. Lucian Boia folosește în acest caz termenul de ucronie pentru a desemna „o istorie fictivă desprinsă la un moment dat de istoria reală, în urma unei interevenții „perturbatoare”„. Dar putem fi siguri, așa cum și autorul a spus, că al Doilea Război Mondial este consecința directă a Primului.

„Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări” este o carte relativ mică la pagini având următoarele capitole: 1.Scurtă cronologie, 2.Un dezastru care se putea evita, 3. „Vinovații”, 4. Germania: o victorie posibilă, 5. România: „atât de mult noroc”, 6. Dreptate și nedreptate la Versailles, 7. Consecințe.

Este o carte minunată care respectă spiritul autorului de a-ți lărgi orizonturile.

„Nimeni nu mai e pus, așadar, la stâlpul infamiei, vinovăția e atenuată și difuză. Să sperăm că o asemenea interpretare, nuanțată, e mai aproape de adevăr. Nu e însă cazul să ne facem iluzii cu privire la obiectivitatea istoriei sau a istoricilor. Ideologia solidarității europene își spune astăzi cuvântul la fel cum și l-a spus ideologia confruntării dintre națiuni, în urmă cu un veac.”– Lucian Boia „Primul Război Mondial-Controverse,paradoxuri și reinterpretări”.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PRIMUL RĂZBOI MONDIAL-CONTROVERSE PARADOXURI ȘI REINTERPRETĂRI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Primul Război Mondial-controverse Paradoxuri și Reinterpretări
Autor: Lucian Boia
An apariție : 2014
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 120
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2632

Alte recenzii de la Lucian Boia:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2838 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Good job 😀