Recenzie ”Locul. Evenimentul” de Annie Ernaux

de | aug. 22, 2023 | Cărți Premiate, Educație, Jurnale, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LOCUL. EVENIMENTUL ARE REDUCERE PE:

Timp destul n-avem decât ca sa murim…

Această nouă apariție semnată de proaspăt laureata premiului Nobel, Annie Ernaux, cuprinde două istorisiri. Prima este dedicată tatălui autoarei și urmărește creionarea unui portret al acestuia care se transformă într-un tipar, un portret general al țăranului parvenit ce trăiește cu frica-n sân de sărăcie, rușine și întoarcere de unde a plecat.

Cea de-a doua poveste analizează indiferența socială față de soarta femeii și expune povestea unui avort ilegal, urmările și trauma provocată de Eveniment.

Scrie asumat și fără pic de frică de cum ar putea fi înțeleasă. Scrie fix ce crede și ce simte. N-o interesează dacă dă cu bâta-n baltă. Nu i-e frică de judecata sau oprobiul cititorilor mai pudibonzi. Nu dă doi bani dacă intra în conflict cu politica asta de empatie și blândețe pe care societatea ne-o bagă pe gât și la care toți (ne prefacem că) aderăm voit sau pentru a fi în bon ton. Și eu am marșat cu ea printre rânduri și gânduri și să dea naiba de n-am fost acolo și de n-am simțit la fel ca ea, poate și mai rău, poate cu și mai multă disperare, poate și mai detașat de ceea ce trebuia considerat sânge din sângele meu.

Dacă îți place recenzia cărții LOCUL. EVENIMENTUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Annie Ernaux

Pentru că Evenimentul lui Annie n-are legătură cu ceea ce ar trebui să declanșeze în ea în condiții normale, are legătură cu ceea ce-i impune societatea să simtă față de acest fapt de neconceput, dar conceput fără voie. Nu e loc și timp ca sentimentul de maternitate să se declanșeze, nu e loc să percepem ce ar trebui pentru că avem alte probleme care se grăbesc să ne spargă capul cu pietrele aruncate de „sfinți”, cu privirile disperate ale celor dezamăgiți și luați prin surprindere, ale celor care aveau alte așteptări, care te-au educat să le protejezi mândria și onoarea. Și tu ce ai făcut?? Și după ce te-ai dat cu capul de sus, cum repari? Cum ieși basma curată sau, mai bine zis, cu chiloții pătați în mod cinstit?? Ceea ce ar fi trebuit să fie o bucurie, se transformă într-o traumă. Poate că pentru mămicile devotate și catolice până-n măduva ideilor Evenimentul o să fie o lectură devastatoare și de neînțeles, dar dacă ne dăm jos masca socială pe care o purtăm obligat forțat o să rezonăm perfect cu ceea ce scrie Annie.

Annie scrie la rece, disecă mentalitatea generațiilor astfel încât un avort nu mai este doar o decizie, se transformă într-un eveniment marcant și traumatizant, o rană ce va rămâne de-a purerea nevindecată în mintea celui implicat direct. Pentru o fată de 23 de ani, necăsătorită, provenind din rândurile burgheziei, opțiunea de a păstra copilul este imposibilă și ar însemna doar ratare, eșec social, stigmatizarea ei și a familiei ei.

Annie spune povestea unui avort în detaliu, fără sentimentalisme, cu curaj și cu limba ascuțită ca un brici. Nu simte jenă să se urce pe masă cu picioarele larg desfăcute în fața cititorului, nu-și tăinuiește nicio idee, nicio simțire. Totul în povestea asta este dezbrăcat în curul gol și pus pe masă. Este o formă de feminism cult, un stil tranșant și rece care nu se teme de judecata publicului. Este o analiză perfectă care demonstrează și susține dreptul femeii de a alege.

As was often the case, you couldn’t tell whether abortion was banned because it was wrong or wrong because it was banned. People judged according to the law, they didn’t judge the law.

Pentru Annie literatura este doar pârghia prin care face politică și educație. E genul de educație necesară chiar și în prezent când avortul nu mai e ilegal, doar blamat…și Annie știe să pună problema când vine vorba despre constrângerile și rușinea socială. Pentru că nu orice femeie se naște ca să fie mamă și nu întotdeauna e timpul potrivit. Pentru că așa cum un copil e responsabilitatea celui care îl concepe, tot așa trebuie să fie și alegerea și decizia fiecărei femei în parte dacă este pregătită, capabilă sau dispusă să-și asume această responsabilitate.

Deși urmărește un singur personaj, construiește cu ajutorul întâmplărilor prin care acesta trece, imaginea unei societăți crude și nepăsătoare fără a apela la înflorituri și sentimentalism, cu ajutorul unor fraze scurte și pline de forță. Urmărește drama generală a femeilor puse în situația de a lua decizii riscante pentru a scăpa de rușinea socială și de acuzația de a încălca legea. Este o analiză profundă și intimă fără artificii sau intervenții superficiale, Evenimentul reprezentând vocea femeii din comunitatea respectivă ce se vede nevoită să facă față presiunii sociale apelând la măsuri extreme.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LOCUL. EVENIMENTUL CU REDUCERE DE PE:

Titlu: LOCUL. EVENIMENTUL
Autor: Annie Ernaux
Traducător: Vasile Zincenco, Madalina Ghiu
An apariție : 2023
Editura: PANDORA
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1827

Alte recenzii de la Annie Ernaux:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments