Recenzie „Lumea era toată a mea” de Ana-Maria Callimachi

de | iun. 23, 2015 | Istorie, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LUMEA ERA TOATĂ A MEA ARE REDUCERE PE:

11349075_985233298153441_331541743_nTitlul cărții de la Corint m-a atras instant. Mă fascinează ideea de femeie cu personalitate puternică, iar Prințesa Callimachi nu mi-a dezamăgit așteptările.

Ana-Maria Callimachi, născută în 1892 ca urmașă a vechilor boieri Văcărești și Mănești,  dobândește în 1911 titlul de prințesă prin căsătoria cu Jean Callimachi. Călătorește în întreaga lume, fără a se dezice de rădăcinile ei românești și evocă cu nostalgie anii petrecuți în îndepărtata Românie, după cum avea să o numească mai târziu, căci în 1940 părăsește tărâmul de origine definitiv, trăind în exil în Marea Britanie, unde avea să moară 30 de ani mai târziu.

„Lumea era toată a mea” face parte din seria de cărți a colecției Istorie cu blazon lansată în aprilie 2015 de Editura Corint. Cartea a văzut lumina tiparului în 1949, pe când autoarea se afla în Londra și este rezultatul  interesului pe care prietenii ei englezi l-au manifestat pentru povestea ei de viață.

Credeam că am uitat aproape tot despre copilăria mea în îndepărtata Românie, însă, în timp ce scriu, îmi dau seamă că lumea era toată a mea, că aparțin enorm de mult unui trecut dispărut și sunt uimită cât de clare mi-au rămas în minte imaginile zilelor apuse.

Cartea prezintă viața înaltei clase sociale de la sfârșit de secol  XIX-început de secol XX, din perspectiva autoarei. Este printre puținele romane din literatura română care vorbește nu despre cei săraci, limitați de condiția socială șubredă, ci de cei bogați sau foarte bogați constrânși de o condiție socială care le îngrădea acțiunile și îi obliga să trăiască după niște norme rigide.

Prezentând viața scriitoarei, cartea debutează cumva cu sfârșitul. Știi ce s-a întâmplat cu ea, cu cine s-a mai întâlnit, ce povești a mai auzit, dar nu afli de la început cum și de ce, iar asta te face să nu o lași din mână,

Rămasă orfană de mama la o vârstă fragedă, își petrece copilăria la conacul din Mănești, sub atenta supraveghere a bunicii din partea tatălui care se ocupă să îi ofere o educație aleasă. Anii de adolescență îi trăiește atât în România, cât în alte țări europene unde își consolidează educația.

Într-o perioadă în care în jurul ei se încheiau doar căsătorii profitabile menite să păstreze neatinsă splendoarea familiilor, Ana Văcărescu se distinge de tinerele de vârsta ei prin firea-i rebela și zbuciumată ce nu se supune cu ușurință rigorilor bursei căsătoriilor. Își dorea ca prin căsătorie să dobândească o mai mare independență și poate fericirea.

Făcând parte dintr-o familie cu rădăcini puternice în istoria română, a crescut în rândul cercurilor selecte, printre memoriile ei strecurându-se povestiri ce au în prim-plan nume sonore din spațiul românesc, precum Ghica, Cantacuzino, Bibescu, dar și membrii Casei Regale, printre care Regele Carol I, Regina Elisabeta,  Regele Ferdinand și Regina Maria.

Ajunsă la vârsta maturității se dovedește a fi o personalitate cu potențial politic foarte mare. Vasta cultură și companiile alese de care se înconjurase în tinerețe fac din Ana-Maria Callimachi o persoană inteligentă și cultivată, dar autoritară, excentrică și  plină de mister.

Evocând fapte istorice de o greutate impozantă, precum tumultul din pragul Primului Război Mondial, cartea se dovedește pe lângă o suculentă prezentare a intrigilor din spatele cortinei strălucitoarei societății românești, un adevărat izvor istoric.

Ți-a plăcut recenzia cărții LUMEA ERA TOATĂ A MEA?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Ana-Maria Callimachi

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LUMEA ERA TOATĂ A MEA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Lumea Era Toată A Mea
Autor: Ana-Maria Callimachi
An apariție : 2015
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 348
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 23.06.2015
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2463

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Claudia Predoană este redactor Booknation.ro de 2614 zile și a scris până acum 3 articole. Se află pe poziția 1 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Claudia Predoană aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments