Recenzie: „Mama” de Hélène Delforge și Quentin Gréban

by | Mar 3, 2020 | Cărți pentru Copii, Dezvoltare Personală, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA MAMA CU REDUCERE PE Cartemma

Mama, scrisă de Hélène Delforge, ilustrată de Quentin Gréban și apărută la Editura Cartemma, este un panopticum al semnificațiilor, o succesiune de texte și ilustrații, având ca reper figura maternă. Însă, deși poate lăsa impresia că se înscrie într-un tipar cunoscut, explorat și îndelung dezbătut, cartea se sustrage și depășește așteptările lectorului.

În primul rând, prin perspectivismul cu care ne confruntă, căci punctul de vedere pe care îl receptăm este cel al mamei. Astfel, cele trezeci și două de fragmente care însoțesc ilustrațiile se transformă în tot atâtea ipostaze ale feminității și ale maternității, transpunând în cuvinte plăsmuiri, gânduri, frici, amintiri, suferințe, neputințe. Hélène Delforge a reușit să surprindă, într-o înșiruire de cuvinte, valențele diamantine ale mamei și, implicit, ale femeii.

Mama este cea care își imaginează nerăbdătoare, ținându-și aproape copilul adormit, viitoarele activități pe care le vor face împreună. Mama este cea care își pune întrebări despre viitorul copilului ei, știind că integritatea lui ca om se înscrie într-un cerc de valori fundamentale și de neschimbat. Mama este cea care dorește să fie apărătoarea și protectoarea copilului ei. Mama este cea care găsește în copilul ei motorul, și nu piedica; binecuvântarea, și nu povara. Mama este cea care, deși copleșită, uită supărarea la primul surâs. Mama este cea care sprijină pe picioarele ei tălpile copilului, bătătorindu-i acestuia drumul în timp ce se regăsește pe sine. Mama este cea care știe că un copil nu-i aparține chiar dacă acesta îi stă alături și o numește „mamă”.

Dacă majoritatea cărților de felul acesta aduc un elogiu mamei, subiectul narațiunii Mama pare că se coagulează pentru valorifica ideea că „sunt tot atâtea mame, câți copii”. Dar valoarea universală a mesajului nu este recognoscibilă numai în această premisă, ci și în modelul matern pe care Hélène Delforge îl descrie, iar Quentin Gréban îl ilustrează. Cu alte cuvinte, contactul cu lumea textului ne revelează figura mamei atât pe scară sincronică, cât și pe scară diacronică.

 Pe de o parte, povestea reunește chipuri ale femeii și ale maternității din diverse colțuri ale lumii. Pe de altă parte, abordarea celor doi sfidează limitele temporale, propunând glisări în trecut pentru a le aduce în lumina prezentului. Dar lăuntrul copertelor cărții – cheia de boltă a conceptului propus – uniformizează și imprimă același statut valoric fiecărei frânturi de text sau ilustrație. În fond, simțămintele mamei sunt reale, autentice, puternice, iar frământările și luptele ei interioare se duc indiferent de continentul pe care se află sau de veacul în care aceasta a trăit.

Mama. Nume unic, nume multiplu.

Sunt tot atâtea mame, câți copii.

Mama. Cuvântul pentru-a spune dragoste, tandrețe, legătură, nevoie, așteptare, uneori dor sau speranță.

Sursă foto: pagina facebook a Editurii Cartemma

ACUM GĂSEȘTI CARTEA MAMA CU REDUCERE PE Cartemma

Titlu: Mama
Autor: Hélène Delforge
,
Quentin Gréban
An apariție : 2018
Editura: CARTEMMA
Nr. Pagini: 72
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 3.03.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Adela Ptr. este redactor Booknation.ro de 581 zile și a scris până acum 19 articole. Se află pe poziția 45 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adela Ptr. aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments