Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

by | Oct 25, 2020 | Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MARIA TĂNASE. ARTISTA OMUL LEGENDA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Pe această mare Doamnă a cântecului popular românesc trebuie să o revedem, cu ochii minţii noastre, numai cântând: atunci trăia ea cu adevărat, atunci era ea cea adevărată.”

Mi-am dorit să descopăr un personaj feminin care a lăsat o amprentă asupra culturii muzicale românești: Maria Tănase… sau supranumita Pasărea măiastră.

Prin urmare, am început cu această carte – Maria Tănase. Artista, omul, legenda de Stejărel Olaru, lăsându-mă atrasă de titlul răsunător, recunosc.

Ce am descoperit în acest volum? O mare de informații detaliate care ne introduc nu doar în viața cântăreței noastre, ci și în viețile oamenilor cu care aceasta a intrat în contact pe tot timpul vieții.

Având un stil investigativ, autorul reușește să construiască prin toate informațiile adunate o carte cu o valoare documentară. Iar fiecare mărturie, fișă biografică sau însemnare reprezintă câte o piesă dintr-un puzzle informativ destul de complex.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Stejărel Olaru

„Născută şi crescută în mahala, într-o familie modestă, Maria a fost o femeie lipsită de inhibiţii, iute şi nestăpânită, căreia îi plăcea să vorbească liber, folosind un limbaj colorat, fie că se afla pe străzile înfundate din Cărămidari, înconjurată de oameni simpli, fie că lua cina la Restaurantul Capșa, alături de prestigioși oameni de cultură.”

Cine a fost Maria Tănase? O interpretă de valoare pentru români, cu o voce inconfundabilă, o culegătoare de cântece din toate regiunile țării cuprinzând doine, cântece de leagăn, lăutărești, bocete etc. O femeie care și-a trăit viața cu intensitate fără a privi înapoi. Un om care a reușit să supraviețuiască și să se adapteze vremurilor în care mulți au fost asupriți și condamnați… O personalitate remarcabilă menită să cânte și să iubească până în ultima clipă.

„Nu mai este un secret faptul că Maria Tănase a iubit mult, iar lungul şir al iubirilor şi aventurilor sale nu-l va mai putea reconstitui nimeni.”

Volumul de față nu este unul care se citește ușor. Deoarece conține foarte multe note informative e nevoie să-i acorzi suficientă atenție pentru a nu-i pierde firul… mai ales că aici găsești cuprinse multe fragmente din cercetări realizate de serviciile secrete ale acelor timpuri.

Titlu: Maria Tănase. Artista Omul Legenda
Autor: Stejărel Olaru
An apariție : 2019
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 346
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 25.10.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne...

Recenzie “Mica enciclopedie Hygge” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Hygge” de Meik Wiking

"Mica enciclopedie Hygge" este un bestseller internațional scris de Meik Wiking. Cartea încadrată în genul Dezvoltare personală a fost publicată în anul 2016. La un an după, a apărut și surata ei, "Mica enciclopedie Lykke".  Se știe deja că Danemarca are o reputație...

Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1371 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 23 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments