Recenzie „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” de Stejărel Olaru

de | oct. 25, 2020 | Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

„Pe această mare Doamnă a cântecului popular românesc trebuie să o revedem, cu ochii minţii noastre, numai cântând: atunci trăia ea cu adevărat, atunci era ea cea adevărată.”

Mi-am dorit să descopăr un personaj feminin care a lăsat o amprentă asupra culturii muzicale românești: Maria Tănase… sau supranumita Pasărea măiastră.

Prin urmare, am început cu această carte – Maria Tănase. Artista, omul, legenda de Stejărel Olaru, lăsându-mă atrasă de titlul răsunător, recunosc.

Ce am descoperit în acest volum? O mare de informații detaliate care ne introduc nu doar în viața cântăreței noastre, ci și în viețile oamenilor cu care aceasta a intrat în contact pe tot timpul vieții.

Având un stil investigativ, autorul reușește să construiască prin toate informațiile adunate o carte cu o valoare documentară. Iar fiecare mărturie, fișă biografică sau însemnare reprezintă câte o piesă dintr-un puzzle informativ destul de complex.

„Născută şi crescută în mahala, într-o familie modestă, Maria a fost o femeie lipsită de inhibiţii, iute şi nestăpânită, căreia îi plăcea să vorbească liber, folosind un limbaj colorat, fie că se afla pe străzile înfundate din Cărămidari, înconjurată de oameni simpli, fie că lua cina la Restaurantul Capșa, alături de prestigioși oameni de cultură.”

Cine a fost Maria Tănase? O interpretă de valoare pentru români, cu o voce inconfundabilă, o culegătoare de cântece din toate regiunile țării cuprinzând doine, cântece de leagăn, lăutărești, bocete etc. O femeie care și-a trăit viața cu intensitate fără a privi înapoi. Un om care a reușit să supraviețuiască și să se adapteze vremurilor în care mulți au fost asupriți și condamnați… O personalitate remarcabilă menită să cânte și să iubească până în ultima clipă.

„Nu mai este un secret faptul că Maria Tănase a iubit mult, iar lungul şir al iubirilor şi aventurilor sale nu-l va mai putea reconstitui nimeni.”

Volumul de față nu este unul care se citește ușor. Deoarece conține foarte multe note informative e nevoie să-i acorzi suficientă atenție pentru a nu-i pierde firul… mai ales că aici găsești cuprinse multe fragmente din cercetări realizate de serviciile secrete ale acelor timpuri.

Titlu: MARIA TĂNASE. ARTISTA OMUL LEGENDA
Autor: Stejărel Olaru
An apariție : 2019
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 346
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1058

Alte recenzii de la Stejărel Olaru:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury
Recenzie ”Omul Ilustrat” de Ray Bradbury

”Omul ilustrat” este prima carte pe care o citesc de la autorul american de romane SF, mister și horror Ray Bradbury. Mi-aș fi dorit să încep cu ”Fahrenheit 451”. În schimb am comandat acest volum de povestiri SF și fantasy care m-au introdus sublim în universul...

Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden
Recenzie “Vindecarea spontană a credinței” de Gregg Braden

Gregg Braden, omul de știință care a încercat să conecteze știința cu spiritualitatea, autor a multor cărți premiate, ne oferă noi pespective asupra posibilităților de vindecare cu ajutorul inimii noastre. Gregg Braden ne prezintă câteva informații despre Univers și...

Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis
Recenzie ”Gambitul Hoților” de Kayvion Lewis

O poveste despre tâlhării. Cel mai bun hoț să câștige! Ross Quest s-a născut într-o familie faimoasă pentru activitățile lor ilegale. Membrii clanului Quest sunt renumiți pentru abilitățile lor în jafuri și pentru capacitatea de a scăpa din cele mai dramatice...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments