Recenzie ”Meseria de trăi” de Cesare Pavese

by | Aug 19, 2016 | Jurnale, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MESERIA DE TRĂI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

” Meseria de a trăi” este jurnalul scriitorului italian Cesare Pavese, ținut în perioada 1935-1950. Un jurnal aparte prin terifianta sa sinceritate, fără vreo urmă de ferchezuire, fără patima ascunderii lucrurilor mai puțin importante din viața unui om.

900268

Jurnalul este un amestec al omului și al scriitorului Cesare Pavese, măcinat de furibundele stări de anxietate lăuntrică, mai toate cu un oarecare iz kafkanian , în care speranța și deznădejdia, imprecațiile și canonizările, se întrepătrund într-o amplă spirală a existenței.

Poate că unii ar fi tentați să considere că tot acest amestec de oscilații cuprinde în zvârcolirile interioare o ușoară tentă de dualism. Nimic mai fals. De ce? Pur și simplu, pentru că dualismul este parte din noi, din cartezianul ”ergo cogito, ergo sum” care strecoară în noi alternanța simțurilor.

Dacă Iisus, atât în Grădina Ghetsemani, cât și fiind răstignit pe cruce, și-a trădat latura divină, etalând-o pe cea umană, atunci omul de ce nu ar face acest lucru?

Jurnalul lui Cesare Pavese este unul presărat din abundență cu dezamăgiri, în special pe plan sentimental. Atât de multe deznădăjduiri sunt în acest jurnal, încât ai impresia că în întreaga sa existență scriitorul italian a mers numai pe sprânceana abisului, strivind sub ezitanții săi pași eșafodul trăirilor și netrăirilor.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Cesare Pavese

Scârbit de societatea italiană în care trăiește, însă niciodată dezgustat de poporul peninsular, Pavese alunecă adeseori într-un tânguitor laudator tempor acti al mult lăudatului popor roman, pentru ca mai apoi, coborând în mod subit de pe piedestalul stărilor contemplative, să devină sălbatic, virulent și terifiant de tăios în emiterea de verdicte și predicții.

Strigătul din lăuntrica biserică a lui Pavese nu este unul al hulirii, ba dimpotrivă, este unul al canonizării vremurilor arcadiene. Poate că tocmai de aceea el despoaie de orice tentație a ascunderii, oferindu-ne întregul noian al unei copleșitoare spovedanii.

Dar oare chiar este spovedanie?Dacă nu este spovedanie, atunci ce este? Un prăvalnic monolog sau o disperată încercare de dialog cu sine?

Vă las pe voi, dragii mei, să descoperiți voi acest lucru.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA MESERIA DE TRĂI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Meseria De Trăi
Autor: Cesare Pavese
An apariție : 2015
Editura: ALL
Nr. Pagini: 496
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Unul dintre cele mai sincere jurnale. Viață în stare pură.

Aspecte Negative:

Nu poți emite păreri negative despre sincera spovedanie a unui om, doar să îi admiri curajul.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1909 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments