Recenzie ”Meseria de trăi” de Cesare Pavese

Titlu: Meseria De Trăi
Autor: Cesare Pavese
An apariție : 2015
Editura: All
Nr. Pagini: 496
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 19.08.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Meseria de trăi” de Cesare Pavese
Acordă o notă

” Meseria de a trăi” este jurnalul scriitorului italian Cesare Pavese, ținut în perioada 1935-1950. Un jurnal aparte prin terifianta sa sinceritate, fără vreo urmă de ferchezuire, fără patima ascunderii lucrurilor mai puțin importante din viața unui om.

900268

Jurnalul este un amestec al omului și al scriitorului Cesare Pavese, măcinat de furibundele stări de anxietate lăuntrică, mai toate cu un oarecare iz kafkanian , în care speranța și deznădejdia, imprecațiile și canonizările, se întrepătrund într-o amplă spirală a existenței.

Poate că unii ar fi tentați să considere că tot acest amestec de oscilații cuprinde în zvârcolirile interioare o ușoară tentă de dualism. Nimic mai fals. De ce? Pur și simplu, pentru că dualismul este parte din noi, din cartezianul ”ergo cogito, ergo sum” care strecoară în noi alternanța simțurilor.

Dacă Iisus, atât în Grădina Ghetsemani, cât și fiind răstignit pe cruce, și-a trădat latura divină, etalând-o pe cea umană, atunci omul de ce nu ar face acest lucru?

Jurnalul lui Cesare Pavese este unul presărat din abundență cu dezamăgiri, în special pe plan sentimental. Atât de multe deznădăjduiri sunt în acest jurnal, încât ai impresia că în întreaga sa existență scriitorul italian a mers numai pe sprânceana abisului, strivind sub ezitanții săi pași eșafodul trăirilor și netrăirilor.

Scârbit de societatea italiană în care trăiește, însă niciodată dezgustat de poporul peninsular, Pavese alunecă adeseori într-un tânguitor laudator tempor acti al mult lăudatului popor roman, pentru ca mai apoi, coborând în mod subit de pe piedestalul stărilor contemplative, să devină sălbatic, virulent și terifiant de tăios în emiterea de verdicte și predicții.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Cesare Pavese.

Strigătul din lăuntrica biserică a lui Pavese nu este unul al hulirii, ba dimpotrivă, este unul al canonizării vremurilor arcadiene. Poate că tocmai de aceea el despoaie de orice tentație a ascunderii, oferindu-ne întregul noian al unei copleșitoare spovedanii.

Dar oare chiar este spovedanie?Dacă nu este spovedanie, atunci ce este? Un prăvalnic monolog sau o disperată încercare de dialog cu sine?

Vă las pe voi, dragii mei, să descoperiți voi acest lucru.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Unul dintre cele mai sincere jurnale. Viață în stare pură.

Aspecte Negative:

Nu poți emite păreri negative despre sincera spovedanie a unui om, doar să îi admiri curajul.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.