Recenzie „Micuțele Doamne” de Louisa May Alcott

de | sept. 6, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Ficțiune pentru Adolescenți, Recenzii cărți

Ești în căutarea unei cărți care să-ți încălzească inima, să te emoționeze uneori până la lacrimi, iar alteori să-ți trezească hohote de râs? Atunci, ai găsit-o.

Bine ați venit în America secolului XIX, în casa familie March. Domnul March este plecat la război, iar Doamna March rămâne la cârma familiei pentru a crește și educa patru fete. Și dacă credeți că romanul descrie viața grea și chinuită a unor copii care supravețuiesc războiului, greșiți…  În casa March este mereu voie bună, discuții aprinse sau emoționante și mereu cineva îi poartă de grijă celuilalt.
Mi-a plăcut felul în care autoarea a creat și conturat personalitățile atât de diferite ale celor patru surori. Nu aș putea alege una din ele care ar merita mai mult admirația noastră.
Dacă la început Meg și Beth se evidențiază prin bunătatea și altruismul lor, pe parcursul lecturii suntem profund mișcați de acțiunile și sacrificiile făcute de către Jo, iar spre sfârșit Amy strălucește prin transformarea sublimă de care dă dovadă. Nu pot să-l trec cu vederea pe Laurie, vecinul care vine în casa March pentru a fi în compania modestelor fete, pentru a evada din casa mare și luxoasă a bunicului, în c

are se simte singur și trist. Cu ajutorul lui vom descoperi și alte trăsături de caracter ale fetelor.

Deși, mi-a plăcut să mă aflu în compania celor patru surori, totuși personajul meu preferat râmâne a fi mama. Este acea mamă-model, femeia-perfectă. O mamă care și în condiții dificile știe să-și educe frumos cele patru fiice. Lecțiile de viața pe care le oferă ea sunt momorabile, iar sfaturile pline de tâlc.

M-a impresionat legătura dintre mama și fiicele ei. Mama este cea mai bună prietenă și confidentă. Am adorat dialogurile în care apare mama, am gustat cu nesaț din pildele și poveștile ei menite să cizeleze caracterele și personalitatea fetelor ei. Vedem la sfârșitul acelui an complicat cum părinții culeg fructele educației lor.

Înțeleg, este plăcut să ai realizări și să fii elegant;  dar nu pentru a te lăuda cu aceasta…
Atmosfera romanului este una atât de intimă, încât pe-alocuri m-am simțit ca o intrusă care trage o ocheadă la geamul familiei March. Fascinată de frumusețea poveștii, uneori mă metamorfozam în una dintre surori devenind pe rând înțeleapta Meg, apoi băițoasa Jo, dulcea Beth sau egoista Amy.
Nu putem renunța la fetele noastre pentru o duzină de averi.  Bogați sau săraci, vom rămâne împreună și vom fi fericiți…
Cu siguranță este un roman care îmi va rămâne în suflet pentru mult timp fiind un etalon al lecturilor clasice. Este un roman pentru toate vârstele. Este romanul care mi-a dat o lecție viață, de prietenie, de dragoste, dar mai ales, relațiile de familie sunt aici la superlativ.
Titlu: MICUȚELE DOAMNE
Autor: Louisa May Alcott
An apariție : 2020
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1656

Alte recenzii de la Louisa May Alcott:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments